2015 seçimlerinde Mersin’den Milletvekili seçilen Muhsin Kızılkaya’nın 2002 yılında eşini bıçakladığı ortaya çıktı.
Yaralanarak 5 gün iş göremez raporu alan Kızılkaya’nın eşi G.U.K. daha sonra şikayetini geri aldığı için o dönemin yasalarına göre ceza ortadan kalktı. Şu andaki yasalara göre kadına yönelik bıçaklama şikayete bağlı değil ve kamu davası açılmış olacaktı. O yüzden ceza kesinleşmiş olacaktı.
Özgecan cinayeti sonrası kadına yönelik şiddete duyarlılığın arttığı illerin başında gelen Mersin’den vekil olan Kızılkaya, bir tartışma sırasında eşini bıçakla yaraladı. 18 Mart 2002 yılında, mahkeme tarafından TCK’nin 456/4 maddesi gereğince ağır para cezasına çarptırıldı.
Ceza artırımına da gidilerek o dönemin parası ile 290.104.465 Lira para cezası verildi. Ancak daha sonra G.U.K. ve Muhsin Kızılkaya mahkemeye başvurarak karara itiraz etmeye karar verdi. Burada G.U.K. şikayetçi olmadığını,
“kendi kendisini karnından yaraladığını” belirten bir ifade vererek, cezanın kaldırılmasını sağladı. Böylece
Kızılkaya cezadan kurtulmuş oldu. 2005’ten önceki yasa nedeniyle kamu davası da açılmadı.
Konuyla ilgili görüşüne başvurduğumuz Avukat Hülya Gülbahar, “Bu kararda bıçakla yaralama da dahil eski Türk Ceza Kanunu’ndaki (TCK) kadına karşı işlenen şiddet suçlarının şikayete bağlı olmasının, kamu davası açılamamasının, şikayetçi vazgeçtiği anda düşmesinin aslında devlet tarafından suçlunun affedilmesi anlamına geldiğini görüyoruz.
1 Haziran 2005 tarihinde yürürlüğe giren TCK’de bu konu kamu davası olmuştur. Yeni TCK’de eşler arasında şikayete bağlı kılınan tek suç cinsel saldırı/tecavüz suçudur. Bunun da kamu davası olarak düzenlenmesi gerekir” diye konuştu.
İşte o belge;
'KIZILKAYA ÖZÜR BORÇLU'
Vekil seçilen Muhsin Kızılkaya’nın mevcut politik konumuna da değinen Gülbahar şu çağrıyı yaptı:
“Kızılkaya şu anda kamuoyu önündeki siyasi bir kişiliktir. Her ne kadar geçmişte kalmış olsa da bu eylemi nedeniyle tüm kadınlardan içtenlikle özür dilemeli ve kadına karşı şiddetin hiçbir şekilde hoş görülemeyeceğini ve bugünkü TCK’deki gibi kamu davası olarak kalması için sonuna kadar kadın örgütleri ile beraber mücadele edeceğini açıklamalıdır.”
Yazar ve siyasetçi Muhsin Kızılkaya, 2013 yılında, dönemin hükümetinin Kürt sorununda çözüm projesi kapsamındaki Akil İnsanlar heyetinde yer aldı. 2015 genel seçimlerinde AKP Mersin 3. sıra milletvekili adayı oldu ve seçildi.
***
BENZER BİR VAKA, HALİL ÜRÜN OLAYI
2005’teki yeni TCK yürürlüğe girdikten hemen sonra AKP merkez yöneticisi ve Konya Milletvekili Halil Ürün’ün çok eşliliğine itiraz eden direnen eşi Esma Ürün’ü el parmak kemiklerini kıracak kadar ağır bir fiziksel şiddete maruz bırakmıştı.
Esma Ürün’ün şikayeti üzerine anında bir takım çevreler Meclis’e gidip yaralama gibi suçların eşler arasında işlendiğinde şikayete bağlı olup eş şikayetten vazgeçince ortadan kaldırılmasını sağlamak istemişlerdi.
Avukat Hülya Gülbahar,
“Bu olayda da Esma Ürün’ün tüm çevresi şikayetinden vazgeçirmek için baskı yapmıştı. Kadın şikayetinden vazgeçmek zorunda kalmıştı.
Dönemin Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin’in “gündemimizde bu konu yok” diye kapatması ile bu konu şimdilik kapandı.
TCK’nin mürekkebi daha yeni kurumuşken bu kadar kritik bir geri adıma kadın örgütleri tepki göstermişti” dedi.
Kaynak: BirGün