Çözüm süreci askıda ancak sınırda bekletilen 13 YPG'linin cenazesiyle ilgili konu devlet heyeti ile HDP İmralı heyetini yeniden bir araya getirdi.
5 Nisan 2015 tarihinden bu yana Halkların Demokratik Partisi heyeti İmralı'ya gitmedi. Nevruz öncesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "İzleme Heyeti"ne ve Dolmabahçe açıklamasına tepkisi ile gerilen süreç, seçim sonrasında Suruç'taki patlama, PKK saldırıları ve Türk Silahlı Kuvvetleri'nin operasyonlarıyla fiilen askıya alındı. Heyet İmralı'ya gitmese de İmralı Cezaevi'ndeki Abdullah Öcalan ile Devlet heyeti arasında görüşmeler sürüyor. Bu bilgiyi HDP heyetine Kamu Güvenliği Müsteşarlığı verdi.
GERGİNLİK SONRASI İLK TEMAS
Müsteşarlık ile HDP heyeti arasındaki görüşme YPG saflarında IŞİD ile savaşırken hayatını kaybeden 13 kişinin cenazelerinin Habur sınır kapısında bekletilmesine ilişkin sorunun çözülmesi amacıyla gerçekleşti. 4 Ağustos Salı akşamı gerçekleşen ve Kamu Güvenliği Müsteşarı Muhammet Dervişoğlu ile HDP'den İdris Baluken ve Sırrı Süreyya Önder'in katıldığı görüşmenin büyük bölümünde bu başlık ele alındı.
İMRALI ADASI'NA GİTME TALEPLERİNİ BİZ KEZ DAHA İLETTİLER
Görüşmenin son bölümünde ise sıra çözüm sürecine geldi. HDP heyeti İmralı adasına gitme talebini Kamu Güvenliği Müsteşarı Dervişoğlu'na bir kez daha iletti. Bu talebe bir yanıt alınamadı ancak Al Jazeera'nin edindiği bilgilere göre HDP heyeti görüşmeden "Devlet de büyük bir ciddiyetle çözüm sürecinin önemini tartışıyor" izlenimiyle ayrıldı. Görüşmede HDP'lilere sürece ilişkin toplumsal destek konusunda yapılan bazı araştırmalarda son yaşananlara rağmen sürece ilişkin toplumsal desteğin yüzde 70 oranında olduğu bilgisinin verildiği öğrenildi.
ÖCALAN'DAN İLK MESAJ
Müsteşar Dervişoğlu ile yapılan görüşmede HDP heyetinin aldığı en dikkat çeken mesaj ise Öcalan'ın değerlendirmeleriyle ilgiliydi. HDP heyetinin "Öcalan ile görüşmeler sürüyor mu?" sorusuna KGM yetkilileri, "evet" yanıtını verdi, heyete ayrıca Öcalan'ın sağlık durumunda da bir sorun olmadığı bilgisi iletildi. Devlet yetkilileri Öcalan'ın gelinen son nokta ile ilgili değerlendirmelerini de kısaca HDP heyetine aktardı. Öcalan'ın "Herkese yönelik sert eleştirileri" olduğu, çözüm sürecinde bu noktaya gelinmemesi gerektiğini düşündüğü bu yüzden de "bu gidişatı önleyemeyen herkese eleştiriler" yönelttiği Baluken ve Önder'e aktarıldı.
GÖRÜŞMELER SÜRECEK
Al Jazeera'nin edindiği bilgilere göre Devlet heyeti ile Öcalan arasındaki son görüşme 'çok yakın bir tarihte' gerçekleşti ve görüşmeler bundan sonra da devam edecek.
DEMİRTAŞ BRÜKSEL'DE
Bu görüşmeden sonra hemen ertesi sabah HDP Eş Başkanı Selahattin DemirtaşBrüksel'e gitti. Demirtaş'ın bir süredir planlanan Brüksel temasları, o gün yapılması planlanan basın toplantısının gece geç saatlerde iptal edilmesi nedeniyle dikkat çekti. Demirtaş'ın Brüksel'de KCK yetkilileri, eski DEP milletvekilleri Zübeyir Aydar ve Remzi Kartal ile biraraya gelmesi bekleniyor.
İHTİYAÇ OLURSA KANDİL'E GİDİLECEK
Tüm bu temasların çözüm süreci açısından nasıl bir anlam ifade ettiği ve bundan sonra atılabilecek adımlar gelecek hafta başında HDP'de değerlendirilecek. Bu kapsamda Türk Silahlı Kuvvetleri'nin operasyonlarında sivil kayıp verildiği iddialarını araştırmak üzere Kandil'e giden HDP heyetinin getireceği bilgiler ve KCK yetkilileri ile temasları da değerlendirilecek. Al Jazeera'ye bilgi veren kaynaklar bu değerlendirmeler sonrasında ihtiyaç görülmesi halinde HDP'nin İmralı heyetinin de Kandil'e gidebileceğini söyledi.
Kaynak: Al Jazeera