Ulusal Enerji Verimliliği Eylem Planı Taslağı’nda, olmayan devlet kurumları varmış gibi gösterilerek kurumların yaptığı çalışmalara yer verildi.
Elektrik Mühendisleri Odası (EMO), Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü bünyesinde yürütülen çalışmalar kapsamında hazırlanan Ulusal Enerji Verimliliği Eylem Planı Taslağı'nın sadece içeriksel olarak değil, şekilsel olarak bile bir plan özelliğine sahip olmadığını açıkladı.
EMO Yönetim Kurulu tarafından yapılan yazılı açıklamada geçmişte bile var olmamış kurumlara atıf yapılmasının enerji verimliliğinin kâğıt üzerinde ve göstermelik olarak yürütüldüğünü ortaya koyduğu belirtildi. Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü bünyesinde yürütülen çalışmalar kapsamında Ulusal Enerji Verimliliği Eylem Planı Taslağı, 27 Temmuz 2015 tarihinde görüşe açıldı. Taslağı inceleyen EMO'nun tespit ettiği trajikomik hatalar şöyle:
OLMAYAN KURUMLAR
Ulusal Enerji Verimliliği Eylem Planı Taslağı'nda, 'Elektrik Kaynak Etüdü Genel Müdürlüğü ve Kalkınma İdaresi' diye bir kurum yokken, bu kurumun ikincil mevzuatta bir tadil tasarısı hazırladığı belirtildi. Başka bir bölümde ise Elektrik Enerjisi Kaynak Etüt ve Geliştirme İdaresi Genel Müdürlüğü’nden söz edildi. Taslakta, olmayan bir kurumun yerleşikliğinden söz edecek kadar ileri gidildi.
SEHVEN HATALAR
Taslakta enerji açığı 2012 yılı için 52 milyar dolar yerine 52 milyon dolar olarak yer aldı. Sayfaların üst bölgesinde Ulusal Enerji Verimliliği Eylem Planı yerine Ulusal Enerji Verimliliği Strateji Planı ifadesi kullanıldı. Enerji Kaynakları ve Enerjinin Kullanımı'na Yönelik Enerji Verimliliğinin İyileştirilmesi Yönetmeliği’nin ismi de yanlış yazıldı.
SAĞLIKSIZ VERİLER
Dağıtım ve iletim kayıplarının gelişmiş ülkelerde ortalama yüzde 6`nın altında kaldığı ifade edilirken, Türkiye için herhangi bir yıl belirtilmeden yüzde 14.4 oranı verildi. Hazırladıkları grafikte ise bu oranın yüzde 20`ler civarında olduğu görüldü.
'İTHALATA MAHKÛM EDİLİYOR'
EMO’nun, taslağın bu haliyle AB koşulunu yerine getirmiş olma görüntüsü verme amacının ötesine gidemeyecek bir yapıda olduğuna dikkat çektiği açıklamasında, ithalata mahkûm edilen bir planla karşı karşıya olunduğu, enerji verimliliğine yönelik Ar-Ge çalışmaları ya da yerli üretime yönelik hedefler ve önlemlerin planlanması gerektiği belirtildi.
ELEKTRİĞE YENİ VERGİ GELİYOR!
Taslağa göre elektriğe 2017 yılında yeni vergi geliyor. 2016 yılında düzenlenip 2017 yılında yürürlüğe girecek olan vergi ile meskenler, megavat saat başına 3 dolar daha (ticari kullanımların iki katı) ödeyecek. EMO ise bu düzenlemenin temel bir ihtiyaç maddesi olan elektrik kullanımı üzerinden tüketicilerin cezalandırılacağına işaret etti ve elektrik kullanımının gelişmişlik seviyesi olduğunu ve asıl tartışılması gerekenin enerji yoğunluğu olduğunun göz ardı edildiğini bildirdi.
Kaynak: BirGün