‘Saat kaç’ diye soran oluyor, buna güleli birkaç gün oldu

Fırat Budacı’nın geçmişe dair trajikomik olayları hatırlattığı köşesini Twitter’ın anlık haber hızına uyarlayan hesap ‘Kaç saat oldu’ ile sizler için konuşalı 24 saat oldu.
‘Kaç yıl oldu’ mantığını, Fırat Budacı’nın hazırladığı ve geçmişe dair trajikomik olayları hatırlatıp kaç yıl geçtiğini belirten dergi köşesinden biliyoruz.

Ancak Twitter’ın anlık haber hızına bu mantığı uyarlayan bir hesap var:@saatoldu. Kimileri gülmek, kimileri de haber almak için bu hesabı takip ediyor. Twitter’da fenomen olan @saatoldu hesabının Aktroller tarafından geliştirilmiş pek çok taklit hesabı da çıktı… Biz de bizzat kendisi ile buluşup görüştük. Genç, ilkeli, heyecanlı bir adam çıktı karşımıza… İsmini vermek istemiyor biz de saygıyla karşılıyoruz ama onu tanıdığımıza çok sevineli 24 saat oldu.

Twitter’a giren herkesin ilk takip ettiği hesaplardansınız. Ne zaman açtınız hesabı?

Hesabı açalı 7 304,84398 saat oldu. (10 ay)

Nereden çıktı bu fikir?

Kadın cinayetleri, kadına yönelik şiddet, tecavüz ve tacizleri daha çok kişiye ulaştırıp bu gerçekten kaçınılmamasını hedefledim. Günümüzde; kadınlara yapılan haksızlıklar arka planda kalalı çok oldu.

Kadın cinayetleri mi bu fikre itti?

Ben bir erkek olarak büyük utanç duyduğum gerçekleri hep hatırlatmak için kendi kendime bir görev edindim. Gün içinde yaşanan bir kadın cinayeti bile olsa hemen paylaşırım. Şöyle bir şey daha geliştirerek: ‘2015 itibariyle şu kadar kadın öldürüleli birkaç saat oldu’ diyerek ve unutulmaması için günlerce yazdım, yazmaya da hatırlatmaya da devam ediyorum. Gerçekten ‘utanç duyuyorum’ cümlesi bile az kalır yanında. Bunları hissedeli epey oldu.

Başka hangi konular var gündeminizde?

Bir de işçi ölümleri var: Ben iş cinayeti diyorum çünkü işçi kesimi hep ihmallerden hayatlarını kaybediyor. Üç kuruş maaşa saatlerce çalışıp evine ekmek götüren, alın teriyle para kazanan insanlar.

Sizi belli bir partiye angaje etmeye çalışan pek çok yorum var. Ne dersiniz buna?

Ben hep şu cümleyi kullanırım: “Ben sadece insan olmaya çabalıyorum.” İnsanlar gerçekleri görsün diye uğraşıyorum. Gözlerden kaçan haberleri tekrar tekrar paylaşıp hatırlatıyorum. İnsanların olumlu tepkilerini görünce daha bir şevke yapıyorum. Kimsenin zoruyla değil, kendi özgür irademle kısacası vicdanımla yapıyorum. Bunu çok soruyorlar evet… Ama benim hiçbir partiyle alakam yok, partici değilim doğru bildiğim ve gördüğüm haberleri paylaşıyorum. Hangi partiye oy attığımı da merak edip soranlar var: Hangi partiye oy attığım değil de, hangi partiye oy atmadığım açıkça ortada.

Böyle naif bir hesaba bile pek çok tepki geliyor. Ne hissediyorsunuz?

Çok kez vazgeçtim, bırakmayı düşündüm ama insanların olumlu tepkileri ve desteğinden sonra vazgeçmek bir yenilgi olacaktı. Vazgeçmedim devam ettim. Onlarca küfre, hakarete, tehditlere boyun eğmedim. Bunları aşalı çok oldu.

Peki, ne yapıyorsunuz bu durumlarda?

Hiç muhatap olmadan direkt engelliyorum. Ama bazen sabrım da taşıyor tabii. Benim ailem yok, ailemi beş yaşındayken bayram günü trafik kazasında kaybettim. Aile konusunda çok hassasım özellikle onlara küfür edildiğinde dayanamayıp mahkemeye vermek zorunda kalıyorum.

Garip durumlarla karşılaşıyor musunuz?

Valla bazen hesabın altına “saat kaç” diye soranlar oluyor. Saatlerin ne zaman geri alınacağını soran oldu geçenlerde… Buna güleli henüz birkaç gün oldu.

Aslında ilk sorulacak şeyi sonda sorayım… Gerçek adınız ne, yaşınız kaç?

Kimliğimi gizli tutuyorum. Çünkü zor bir durum içeresindeyim. Beni merak edenlerin olduğunu biliyorum. Belki bir gün bir yerlerde karşılaşırız. Destekleyen ve seven herkese tek tek teşekkür ederim. Onları uzaktan da olsa tanıdığıma çok mutlu olalı 7 304,84398 saat oldu.

GÜNDE BİNDEN FAZLA HESAP ENGELLİYORUM

Sizin hesap benzeri özellikle Ak trollerin kullandığı hesaplar var. Kaç saat oldu mantığı nasıl bu kadar arttı?
Twitter’ın olmazsa olması aslında taklit hesaplar... Maalesef ki, benim hesabım adında açılan dünya kadar hesap var. Aynı isim hakkında hesap açıp benim geliştirdiğim yolda tweetlerimi çalarak takipçi dertlerine düşüyorlar. Benim tek derdim insanların doğru haberleri doğru şekilde görmelerini sağlamak. Öyle bir derdim olamaz çünkü günde ortalama binden fazla hesap engelliyorum.

Kaynak: Birgün / Deniz Coşan

    :

    :

    :

    :

    "‘Saat kaç’ diye soran oluyor, buna güleli birkaç gün oldu" hakkında Tweetler

    DİĞER POLİTİKA HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete