AKP kurmayları, erken seçim için kamuoyuna anlatılacak bahaneleri bile hazırladı.
Türkiye, Başbakan Ahmet Davutoğlu ile CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu arasında bugün yapılacak koalisyon zirvesine kilitlendi. Ancak AKP’den ve Saray’dan gelen haberler koalisyon kurulmasını isteyenlerin moralini bozdu. Saray’ın, üç dönemliklerin ve bazı AKP’lilerin ısrarı üzerine ibre erken seçime döndü. AKP kurmayları, erken seçim için kamuoyuna anlatılacak bahaneleri bile hazırladı.
Buna göre hükümet, “İmam hatiplerin kapatılması”, “Zorunlu din dersinin kaldırılması” ve “Cumhurbaşkanı’nı halkın seçmesi” yönündeki talepleri nedeniyle CHP ile koalisyon hükümeti kurmaktan vazgeçtiklerini açıklama kararı aldı. Bazı vekiller ve hükümete yakın medya kuruluşları da, CHP döneminde camilerin ahıra çevirildiğine yönelik iddiaları yeniden hatırlatarak, CHP ile koalisyon hükümeti kurulmasının mümkün olmadığını halka aktaracaklar. Büyük buluşma öncesindeki Ankara’daki hava şöyle:
SARAY’IN AÇIKLAMASI OLUMLU HAVAYI BİTİRDİ
Başbakan Ahmet Davutoğlu ile CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu arasında hafta başında gerçekleşen 4 saat 20 dakikalık koalisyon görüşmesi, Ankara’da bir gün boyunca olumlu hava esmesini sağladı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın dün akşam saatlerinde yaptığı, “45 günlük süreyi esnetmem, MHP ile de görüşmeler devam ediyor” açıklamalarına kadar, Ankara’da gün boyu olası koalisyonun bakan dağılımı konuşuldu. Erdoğan’ın açıklamaları ile birlikte bir anda ibre yeniden erken seçime döndü. Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun, Perşembe günü yani bugün yapılacak görüşmenin ardından, “tarihî açıklama beklemeyin” demesi de “AKP-CHP Koalisyon ihtimali bitti” şeklinde yorumlandı. Bu nedenle, Başbakan Davutoğlu’nun CHP lideri ile bugün yapacağı zirveden, bir koalisyon hükümeti kararı çıkması çok zayıf ihtimal olarak görülüyor.
AKP, KILIFINI BİLE HAZIRLADI
AKP-CHP Koalisyon hükümetini, Saray’ın yanı sıra erken seçimde yeniden aday gösterilmeyi bekleyen üç dönemlikler ile mevcut konumundan hoşnut olmayan AKP kurmayları da istemedi. AKP içinde, “erken seçim lobisi” galip geldi. Hatta, AKP-CHP koalisyon hükümetinden niye vazgeçildiğine yönelik de çeşitli gerekçeler hazırlandı. Buna göre AKP hükümeti, “İmam hatiplerin kapatılması”, “Zorunlu din dersinin kaldırılması” ve “Cumhurbaşkanı’nı halkın seçmesi” talepleri nedeniyle CHP ile koalisyon hükümeti kurmaktan vazgeçildiğini açıklama kararı aldı. Bir anlamda koalisyon hükümetinden vazgeçilmenin de kılıfı, tarihi görüşme öncesinde hazırlanmış oldu.
AKP ile CHP arasındaki koalisyon görüşmelerinin sona ermesinin ardından MHP ile de masaya oturulması ve 45 günlük sürenin son 10 gününün de bu görüşmelerle geçirilmesi planlanıyor. Hükümetin kurulması için Anayasa’da öngörülen süre 23 Ağustos’ta doluyor. Bu nedenle, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun, MHP ile de koalisyon hükümetinin kurulmaması halinde gelecek hafta hükümeti kurma görevini Cumhurbaşkanı’na iade etmesi bekleniyor. 45 günlük süre Başbakan Ahmet Davutoğlu ile tamamlanmış olacak. Dolayısıyla ikinci partiye yani CHP’ye hükümeti kurma görevi vermek için süre kalmayacak. Sürenin dolmasının ardından da, erken seçim süreci başlayacak.
AMAÇ AZINLIK HÜKÜMETİ
AKP, erken seçime “seçim hükümeti” ile değil, azınlık hükümeti ile gitmek istiyor. Azınlık hükümeti kurulması halinde, hükümette sadece AKP yer alacak. Böylece, muhalefet partilerinin de hükümete girme ihtimali ortadan kaldırılmış olacak. 7 Haziran seçimleri öncesinde tartışma konusu olan devletin imkanlarının AKP için kullanılması, erken seçim öncesinde yine gündeme gelecek. Bu da, siyasi kulislerde AKP’nin devlet imkanları ile yeniden seçime gitmek istediği şeklinde yorumlandı.
Kaynak: Hüseyin Özay/Taraf