Yeni Yol Haritasının 26. Dönem Milletvekilleri

18 Kasım 2015 - 12:50
Prof. Dr. Öner Samanlı
karsigazete.com.tr
Siyaset Bilimi Uzmanı 
Yazar Gazeteci
 
26. Dönem milletvekili genel seçimleri sonrasında seçimlerin genel bir değerlendirmesini yapmak ve yurttaş olarak da başkana teşekkürlerimi iletmek üzere Yüksek Seçim Kuruluna gittim, yani hem o kutlamayı yapabilmek hem de milletvekili yemin törenini izlemek üzere yaklaşık 35 yılımı geçirdiğim ve nüfusunda kayıtlı olduğum Ankara’daydım.
 
Her kentin tadından çok farklıdır, farkını da fark ettirir Ankara’nın havası..
 
Seçim, yurtdışında 54 ülkeyle,  113 yurtdışı temsilciliklerimizde ve yurtiçinde sorunsuz gerçekleşmişti.
 
Sohbetimizde; Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Sadi Güven, siyasi partilerin bilişim uzmanlarının seçim akşamı SEÇSİS veri merkezine davet edilerek seçim sonuçlarını izlemelerinin sağlandığından söz etti.
 
Sistemi savunan Güven, Kurulun aldığı önlemlerle de geçen dönemlere göre vatandaşların daha az hataya düşmesinin sağlandığını belirterek, bu sayede geçersiz oyların da azaldığına, seçimlerin, şeffaf, güvenli ve hızlı şekilde gerçekleştirilmesiyle de sonuçlarda etkisi olmayan birkaç itirazın dışındaki tüm itirazların reddedilmiş olduğuna vurgulama yaptı.
 
YSK’daki son duruma göre, 1 Kasım 2015 de yapılan 26. Dönem Milletvekili Genel Seçimi sonucu siyasi partilerin çıkardıkları milletvekili sayısı şöyle netleşmiştir.
 
Adalet ve Kalkınma Partisi…….317,
Cumhuriyet Halk Partisi............134, 

Halkların Demokratik Partisi……59,
Milliyetçi Hareket Partisi……….. 40 milletvekili çıkartmıştır.
  
Yurtiçinde 54 milyon 49 bin 940 kayıtlı seçmenden 47 milyon 239 bin 370’i oy kullandığı bu seçimle oyların 46 milyon 555 bin 267’si geçerli, 684 bin 103’ü geçersiz sayılmış olduğu, seçime katılımın yüzde 87.40 oranında gerçekleştiği, yurtdışında ise 2 milyon 899 bin 69 kayıtlı seçmenin 1 milyon 159 bin 871’i sandığa gittiği, 1 milyon 147 bin 692 oyun geçerli, 12 bin 179 oy geçersiz kabul edildiği ve yurtdışında katılım oranının da yüzde 40.01 olduğu doğruladığımız bilgiler arasında yer aldı.. 
 
Yurtiçi, yurtdışı ve gümrükler dahil toplamda 56 milyon 949 bin 9 kayıtlı seçmenden 48 milyon 537 bin 695’inin sandığa gitmiş olduğunu, oyların 47 milyon 840 bin 231’inin geçerli, 697 bin 464’ünün geçersiz kabul edildiğini ve böylelikle seçime katılım oranının ise yüzde 85.23 olduğunu, YSK’nın resmi açıklama metinlerinden öğrenmiş olduk.

..
 
İşte bu tablo ile de: mutlu tarafın AKEPE, mutsuz tarafında ise CEHAPE, HADEPE ve MEHAPE olduğu ayan beyan ile ortada.

 
Hele en acısı Dimyat’a pirince giderken eldeki bulgurdan da olan MEHAPE’nin hali acının da ötesinde.
 
Bir önceki seçimde kısa milletvekilliği süreci yaşayıp da şimdi seçilemeyen kızgınların şimdilik yansımayan kırgınlıkları elbette kısa bir süre sonrası dinamit gibi patlayacaktır.
 
Onurlu bir duruş gösteremeyen Bahçeli istifa etmedi, milletvekili olmayı yeğledi. Bahçeli ve milletvekilleri  o payeyi millete iade edebilme siyasi etiğini de ortaya koyamadılar.
 
2.ci muhalefet partiliğinden %50 oy kaybı ile 40 milletvekiline düşerek son muhalefet partisi olan MEHAPE’nin onurlu bir duruş sergilemesini ve 40 milletvekilinin de sine-i millet diyerek vekâleti iade etmelerini gönül arzu ederdi.
 

Bu erkân, ortaklık yapmadığı partinin gölgesinde kalmayı şimdi nasıl hazmedecek onu da doğrusu çok merak ediyorum.
 
Bu tablo millet olarak anında ışığın göründüğü yere dönebileceğimizi işaret etmektedir.
 
Türkiye kararlı bir seçmen nüfusuna sahip değildir.
 

Sonuçlanan tablo, Türkiye’de bilinçli bir seçmen kitlesinin olmadığını ortaya koymaktadır.

..
 
YSK ziyaretimizden sonraki uğrağımız TBMM idi. Dost ve arkadaşlarımız olan milletvekillerini kutladıktan sonra milletvekili yakınlarının da alındığı mekâna geçerek genel kurulu izlemek güzeldi.
 
Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Sadi Güven’in, 1 Kasım’da yapılan 26. Dönem Milletvekili Genel Seçiminin kesin sonuçlarını açıklamasının sonrasında seçimi kazanan siyasi partilerin çiçeği burnunda milletvekilleri ile yıllardır siyasi partilerince sözde ağır toplar olarak kabul edilen, halkın gözünde dinozor bizim anlağımızda da “eski kaşar hak getire” milletvekillerimiz yemin ettiler.
 
Yemin töreni önceki seçimlerin yeminlerinde olduğu üzere yine farklı mizansenlerle süslüydü.
 
17 Kasım 2015 tarihinde TBMM Genel Kurulu’nda, 26. Dönem milletvekillerinin yemini kısmen tamamlandı. Hasta olanlar, ameliyat olanlar, önemli mazeretleri bulunalar dışındakiler hep oradaydılar. En erkenci olan da Devlet Bahçeli’ydi.
 
Genel Kurul’da milletvekillerinin yemini, 9,5 saat sürdü. 80 inci yaşa merdiven dayamış olan ve en yaşlı üye sıfatıyla birleşimi yöneten Geçici Meclis Başkanı Deniz Baykal, birleşime yalnızca 45 dakika yemek arası verdi.
 
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, birleşim açılırken kendisine ayrılan locada yerini alarak yemin törenini izledi. Doğru anlatımla ektiği tohumların kendince hasadını zevkle seyrediyordu.
 
Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan, Danıştay Başkanı Zerrin Güngör, Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit, Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Sadi Güven, Sayıştay Başkanı Recai Akyel, aralarında ABD’nin Ankara Büyükelçisi John Bass’in de olduğu yabancı misyon şefleri, eski bakan ve milletvekilleri, bürokratlarda yemin törenini izleyenler arasındaydılar.
 
Türkiye Cumhuriyeti’nin 26. Döneminde çoğunluklu bir tepki ise muhalefet kanatlarından geldi. AKEPE milletvekilleri, bakanlar ve dinleyiciler, Erdoğan’ı ayakta alkışlarken, muhalefet milletvekilleri Erdoğan geldiğinde ayağa kalkmadıkları gibi alkışlama da yapmadılar.
 
Onurla onursuzun kavgasında onur yenilgiye uğramışsa onursuzluk şaha kalkmıştır..

 
HADEPE, Ağrı Milletvekili Leyla Zana’nın yemini 24 yıl sonra yine tartışma konusu oldu. Kürtçe başladığı yeminde, metindeki "Türk milleti" yerine "Türkiye milleti" ifadesini kullanınca birleşimi yöneten Geçici Meclis Başkanı Deniz Baykal, "Yemin metni aynen okunmamıştır, yemin metni aynen okunmuş sayılamaz" diye kendisini uyardı.
 
Leyla Zana, yemini tekrar etmeden Genel Kurul’dan ayrılınca adı, ant içmeyen milletvekilleri arasında yazıldı.
 
HADEPE’li milletvekilleri yakalarında siyah kurdele taşırken, CEHAPE İstanbul Milletvekili Onursal Adıgüzel, Ankara Garı’nda yaşamını yitiren CEHAPE Gençlik Kolları üyelerinin fotoğraflarını yakasında takmıştı.
 
İlginç görüntülerden başka birisi de CEHAPE İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi ve İzmir Milletvekili Musa Çam’ın, yeminlerini ettikten sonra sol kollarını havaya kaldırmalarıydı.
 
AKEPE Parti İstanbul Milletvekili Metin Külünk ise kürsüden ayrılırken Rabia işareti yapmasıydı.
 
Yemin töreninden sonra bazı milletvekilleri, Şeref Holü’nde töreni izlemeye gelen yakınlarıyla hatıra fotoğrafı çektirdiler.
 
Birleşimi yöneten Deniz Baykal, yemin törenin ardından TBMM Başkanı seçiminin yapılacağını hatırlatarak, adayların 5 gün içinde Geçici Başkanlık Divanı’na bildirilmesi gerektiğini söyledi.
 
Baykal, birleşimi seçim turlarının yapılacağı 22 Kasım Pazar günü saat 15.00’te toplanmak üzere kapattı.
 
Ankara gelecek günlerin siyaset kavgalarını alışık olduğu üzere seyretmeye hazır.
 
Kırmızı ceylan derisinden imalatlı koltuklarda kimileri uyumaya devam edecek, kimileri iktidarın zevkine erecek, kimileri muhalefette olmanın hazımsızlığını yaşayacak, kimileri de milletin alın terlerinin göz nurlarının temsili yetkisiyle geldikleri o mekânda ama kaptan yiyecek ama kabı kirletecekler.
 
Hayırlı uğurlu olsun!..
 
Ama illa ki bu dönemde “Allah Billah Aşkına” sözde değil özde muhalefet olsun!..

    :

    :

    :

    :

    "Yeni Yol Haritasının 26. Dönem Milletvekilleri " hakkında Tweetler
    YAZARIN DİĞER YAZILARI
    https://twitter.com/KarsiGazete