NASA, New Horizons uzay aracının elde ettiği en yeni Plüton fotoğrafını yayımladı. Plüton'un yüzeyindeki yapılar tarihi karşılaşma öncesi ilk kez detaylarıyla belirdi.
New Horizons'ın 9 Temmuz'da çektiği fotoğraf, cüce gezegen Plüton'un tahmin edilenden daha karmaşık bir yüzeye sahip olduğunu ortaya koydu.
Uzay aracının 5,4 milyon kilometreden elde ettiği fotoğraf, çok köşeli bir yapı ile yaklaşık 1,600 kilometre uzunluğunda koyu ve açık renkte beliren uzun bir alanı ortaya çıkardı.
PİKSEL BAŞINA 7 KİLOMETRE
Plüton'un güneyinde ise gökbilimcilerin 'balina' adı verdiği ve yaklaşık 3,000 km uzunluğunda karanlık bir alan belirdi. Bölgenin sahip olduğu şeklin yanı sıra arkasının balina kuyruğunu andırması dikkat çekti. NASA, fotoğrafın çözünürlüğünün piksel başına 27 kilometre olduğunu belirtti.
New Horizons 14 Temmuz'da Plüton sisteminin yanından geçerek cüce gezegen ve uydularına yakın çekim yapacak. Kameralarıyla Plüton'a 12,500 kilometre yakınlaşacak olan New Horizons, keşfedildiği 1930 yılından bu yana ilk kez cüce gezegenin net görüntüsünü çekecek.
Dünya'dan 4.8 milyar km ötede olan New Horizons, saatte 49,680 kilometre hızla Plüton'a ilerliyor.
Kaynak: NASA ve Al Jazeera