Tarihin üstüne toprak attılar

Eski İnci Sineması'nın bulunduğu arazideki hafriyatta çıkan tarihi sarnıç iş makinası ile gömülürken yakalandı.
Şişli Halaskargazi’de yapımına başlanan otel inşaatının hafriyatında büyük bir tarihi yapının izlerine rastlandı. Radikalden Ömer Erbil'in haberine göre Ermeni Katolik Mıhitaryan Manastırı ve Mektebi Vakfı’na ait eski İnci Sineması'nın bulunduğu arazide tarihi yapı yok edilmeye çalışılırken bir vatandaşın ihbarı ile kurtarıldı.

İnşaat durdurularak Koruma Kurulu’na suç duyurusunda bulunuldu. 



SARNICI YOK ETMEYE ÇALIŞTILAR

Eski inci sinemasının olduğu yerde otel inşaatı için başlanan hafriyat bir süredir devam ediyordu. Önceki gün yapılan çalışmalar sırasında büyük bir kemerli tarihi yapının tonozlarına rastlanıldı. Bir süre bekleyen iş makinası daha sonra alelacele tonozun üzerini örtmeye, kapatmaya çalıştı. Bu sırada duyarlı bir vatandaş bu çalışmayı kameraya çekti. Kamera görüntülerinde de tarihi kemerin bulunduğu yerin içini hafriyatla doldurmaya çalışıldığı açıkça görülüyor. Daha sonra gece devam edecek çalışmalar sırasında kimse görmeden sarnıç yok edilecekti. Çünkü 2863 sayılı yasa gereğince tarihi bir yapıya rastlanıldığında derhal iş makinasının durdurularak en yakın müzeye haber verilmesi gerekiyor. Bunu her müteahhit bildiği gibi, müzeye haber verilirse orada arkeolojik kazı başlatılacağı ve işin uzayacağı da tahmin ediliyor. Bu nedenle tarihi yapının üzeri 'kimse görmesin' diye kapatılmak istendi. 



VATANDAŞ ARKEOLOJİ MÜZESİNE HABER VERDİ

İstanbul erkeoloji müzesi arkeologları inşaat arazisine gitti. İş makinasının tarihi yapıyı tahrip ettiğini, içini hafriyat atıklarıyla doldurduğunu tespit etti. Hafriyatı durdurdu. Müze yetkilileri de İstanbul 2 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu’na suç duyurusunda bulunarak inşaatın durdurulup, arkeolojik kazı izni verilmesi istendi. Şimdi Koruma Kurulu’nun vereceği karar bekleniyor. 

    :

    :

    :

    :

    "Tarihin üstüne toprak attılar" hakkında Tweetler

    DİĞER ÇEVRE HABERLERİ