Lüksemburg’un uyarısı, Almanya’nın Yunanistan’a Avro Bölgesi’nden beş yıllığına çıkarılmasını önermesinin hemen ardından geldi.
Yunanistan’ın kaderini belirleyecek kritik toplantısı sürerken Lüksemburg’dan Almanya’ya bir son dakika uyarısı geldi: “Yunanistan avrodan çıkarılırsa bu Avrupa için felaket olur.”
Lüksemburg’un uyarısı, Almanya’nın Yunanistan’a Avro Bölgesi’nden beş yıllığına çıkarılmasını önermesinin hemen ardından geldi.
Lüksemburg Dışişleri Bakanı Jean Asselborn, Alman gazetesi Sueddeutsche Zeitung’a verdiği demeçte, “Eğer Yunanistan’ın sunduğu yeni reform paketinin sunduğu fırsatı değerlendirmeze bu, Almanya’nın gerek AB gerek dünya nezdindeki itibarı için ölümcül sonuçlar doğurur. Almanya Grexit’te (Yunanistan’ın Avro Bölgesi’nden çıkarılması) ısrar ederse Fransa’yla derin bir anlaşmazlığa tetikler. Bu da Avrupa için felaket olur” dedi.
ALMANYA KISKAÇTA
Angela Merkel başkanlığındaki Alman hükümeti, Yunanistan’a artık tek bir kuruş bile verilmemesinde ısrarlı yurt içi muhalefet ile her ne pahasına olursa olsun Yunanistan’ın Avro Bölgesi’nde tutulmasında kararlı uluslararası baskı arasında.
Merkel’in bu ikilemden kurtulmak için getirdiği ‘Yunanistan’a beş yıllık mola önerisi’ ise gerek ekonomistlerden gerekse diğer Avrupalı liderlerden pek destek görmüş değil.
Genel kanı, Yunanistan’ın yeni önerilerinin, bağlayıcı sıkı koşullara bağlanması. Reuters, temel sorunun Yunanistan’ı güvenilmemesi olduğunu yazdı.
GERİLİM DÜŞTÜ AMA...
Avrupalı liderler Yunanistan’ın yeni önerilerine ne yanıt vereceklerini belirlemek üzere halen Brüksel’de toplantı halinde.
Avrupa Birliği Başkanı Donal Tusk’ın, AB liderlerine yönelik olağanüstü zirve çağrısını geri çekmesi gerilimi düşürdü. Zira toplantının amacı, Yunanistan’ın avrodan çıkarılıp çıkarılmamasına karar vermek olacaktı.
Buna karşılık söz konusu güven eksikliği ve Almanya’nın başını çektiği ülkelerin ‘katı’ duruşu nedeniyle ‘Grexit’ gündemden düşmüş değil.
ÇİPRAS'A TAVIR
Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras’ın sunduğu yeni önerilerin, 5 Temmuz’daki referandumda reddedilen taslak anlaşmadan daha ağır koşullar içermesi de dikkat çekti. Yunanistan’da daha şimdiden, ‘Halk reddetti, hükümet daha beterini önerdi’ denmeye başladı bile.
Nitekim yeni paketi müzakere etmek için Çipras’a yetki verilmesine dair meclis oturumunda, iktidardaki SYRIZA’nın 15 milletvekili ki aralarında iki bakan ve eski maliye bakanı Yanis Varufakis de vardı vardı, lehte oy kullanmadı. Bir diğer 15 SYRIZA’lı da sırf hükümet çoğunluğunun hatırına lehte oy kullandığını duyurdu.
AVRUPA'YA ÖFKE
Yunan halkının hedefinde ise ağır önlemler içermesine rağmen Yunanistan’ın yeni paketini hala kabul etmeyen Avrupalı liderler var.
Avrupa Parlametosu’nun başkan yardımcılığını da yürüten SYRIZA üyesi Dimitrios Papadimulis, ülkesi ve halkının aşağılanmaya ya da Çipras hükümetinin devrilmeye çalışıldığını savundu.
Kaynak: diken.com.tr