KARŞI GAZETE | ANALİZ
ÜÇÜNCÜ HAVALİMANI KREDİSİ HALKBANK'TAN MI?
Devlet Bankası Halkbank'ın ödenmiş sermayesini 1.2 milyar liradan 2.2 milyar liraya çıkarma kararı alması, uzmanlar tarafından dikkat çekici bulundu.
Banka, sermaye artırımı için gereken 1 milyar liranın; 500 milyon lirasını Hazine’den, 489 milyon lirasını ise Borsa yatırımcısından toplayacağını açıkladı. Gerekçe olarak da "katılım bankası kurma planını" öne sürdü.
GERÇEK NEDEN BATIK KREDİLER Mİ?
Çalık grubu örneğindeki gibi, batık krediler nedeniyle sıkıntı yaşayan bankanın zarar yazması, sermayesinin azalmasına neden olacaktı... Karşı Gazete'ye kararı değerlendiren uzmanlar, beklenen 'zarar' nedeniyle böyle bir adım atılmış olabileceği yorumu yapıyor.
Kamu bankalarının sermayesinin yükseltilmesinin normal şartlarda 'güzel' bir haber olduğunu belirten uzmanlara göre Halk Bankası'nda durum farklı.
Geri dönmeyen krediler, muhalefetin sorularına yanıt vermeyen bir yönetim, 17 Aralık Yolsuzluk soruşturmasının göbeğindeki bir banka söz konusu olunca ve üzerine BDDK'nın hukuksuz olarak nitelenen işlemleri eklenince, bu sermaye artırımı dikkat çekiyor.
Yasalara aykırı olmasına karşın kendi bankası Kuveyt Türk'ün, Abdullah Tivnikli'ye kredi vermesi benzeri hukuksuz uygulamaları hatırlatan uzmanlar, Fuat Avni gibi bir Twitter hesabının da ilginç fısıltılarını yorumlayarak Halk Bankası'nın sermaye artırımını şüpheli buluyor...
Şüphelerin temel nedeninin altında yatan ise Üçünü Köprü projesine verilecek hazine garantisi. Köprü için verilecek 4,5 milyar Euro'nun Ziraat ve Halk Bankası'nın içinde olduğu konsorsiyum ile sağlanacağı duyumları, bu kredi için mecburen sermaye artırımı yapıldığı kuşkusu doğurdu. Çünkü bankanın şu haliyle bu krediyi yüklenmesi mümkün görülmüyor.
VELEV Kİ KATILIM BANKACILIĞI...
Ya da belki de 'katılım bankacılığı' açıklaması gerçeği yansıtıyor... Ali Babacan, geçen Ekim ayının sonlarında kamu bankalarının, katılım bankacılığına gireceğini açıklamıştı.
"Şu anda kamu bankaları bankacılık sisteminde 3'te 1'lik paya sahip. Ama katılım bankacılığı ayağında kamu yok. Dolayısıyla artık kamunun yönettiği, kontrol ettiği katılım bankaları da önümüzdeki dönemde sisteme katılmış olacak" demişti... Katılım bankalarının basit bir iştirak şeklinde kurulamayacağı anlatmış; "Vakıfbank'ın hisselerinin Hazine'ye devriyle alakalı bir çalışmamız başlamıştır" sözleriyle tasarının haberini vermişti...
BANK ASYA GİDECEK... KAMU BANKALARI GELECEK...
"Paralel, cemaatin kasası, Gülen'in bankası" denilerek bir katılım bankası olan yani faizsiz bankacılık yapan Bank Asya'ya yönelik planları hatırlatalım... Devletin artık katılım bankacılığı sistemine gireceği ve islami düşünce ile uyumlu bankacılık sisteminin yayılacağı anlaşılıyor.
Böylelikle, 'Faiz'in günah olduğu görüşünü savunanların elindeki paranın da sisteme eklenmesi amaçlanıyor... Tabii ki hakkında yakalama kararı çıkarılan Gülen'in bankası olarak bilinen Bank Asya, devreden çıkarıldıktan sonra...
Burcu Oral Evren | KARSİGAZETE.COM