Piyasalar sallandı 3 rekoru birden kırdı

Türkiye’deki siyasi belirsizlik, çatışmalı ortam ve ABD Merkez Bankasının (Fed) 16-17 Eylül tarihlerindeki toplantısında, ‘faiz artırımı’ kararı alabilir endişesi dün adeta piyasaları salladı. Dolar, avro ve sepet kur rekor seviyelere yükseldi.
Fed’in kritik faiz kararının beklendiği bu haftaya dolar/TL yükselişle başladı. Kur uluslararası piyasalarda 3.0668’e yükselerek tarihi zirveyi gördü. TL avro ve sepet karşısında rekora düştü. Avro/TL 3.4778’e yükselerek rekor kırarken, avro ve doların eşit ağırlıkta oluşturduğu sepet kur da 3.2618 ile rekora yükseldi.  

GÖZLER FED’DE

ABD Merkez Bankası (Fed) 16-17 Eylül tarihlerinde faiz toplantısı gerçekleştirecek. Bu toplantıda Fed’in faiz artırımlarına başlayabileceği beklense de Çin ekonomisinde görülen yavaşlama sinyalleri ve küresel büyümeyi olumsuz etkileyeceği endişeleri nedeniyle faiz artışına yönelik görünüm bulanıklaştı.  Karar öncesi küresel piyasalarda dalgalı seyir bekleniyor.

FED FAİZİ ARTIRIRSA NE OLUR?

Tüm borsalarda yeni bir gerileme/düşüş dalgası yaşanır. ABD borsaları bundan en az etkilenen olurken, gelişen ülke piyasaları ve Hindistan hariç BRIC ülkeleri ve altın bundan en fazla etkilenen olur. 

Fed’in faiz artırması halinde sermaye hareketlerinden en çok etkilenecek olan ülkelerden biri Türkiye. Bu haftayı gerilimle geçirecek Türkiyede dolar/TL kurlarında 3.12 seviyesi test edilebilir. 

Türkiye, bu seviyenin üzerinde günlük ve özellikle de haftalık bir kapanış yaşayacak olursa piyasaların işinin iyiden iyiye zorlaşacağı kesin. 

CUMA GÜNÜ FİTCH NOT VERECEK

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch’in  cuma günü Türkiye’nin notunu değerlendirecek olması ayrıca bir gerilim vesilesi.

Hükümet sözcüleri, kredi derecelendirme şirketlerinin notunu sürekli, “Hakkımızı vermiyorlar” şeklinde yorumlasalar da ekonomik veriler dışındaki kriterlere de bakan derecelendirme kuruluşları için Türkiye pek de iyi bir öğrenci değil. Yine de Fitch’in not değişikliğine gitmesini beklemiyor. 1 Kasım’da yapılacak genel seçim öncesinde böylesi siyasi olarak algılanabilecek bir karar açıklaması umulmuyor. 

Fitch beklentilerin aksine bir not indirimine giderse, Türkiye ‘Yatırım yapılabilir’ notunu kaybederse o zaman piyasaları ‘alev’ alır! Fitch’in öncesinde, Fed’den de bir faiz artış kararı gelmiş olursa “mükemmel fırtına” kaçınılmaz olacak.

Kaynak: Ulusal Kanal

    :

    :

    :

    :

    "Piyasalar sallandı 3 rekoru birden kırdı" hakkında Tweetler

    DİĞER EKONOMİ HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete