Tereyağı ve hazır gıda üretiminde kullanılan krema üretimi yılın ilk iki ayında yüzde 100'e yakın artarken, kaymak üretimi değişmedi.
TÜrkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) Süt ve Süt Ürünleri Üretimi verilerine göre, çuftliklerden toplanan krema Şubat ayında, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 111 artışla, geçen yılki 515 tondan 1,083 tona yükseldi.
Böylece, yılın ilk iki ayındaki artış yüzde 92.2'yi buldu ve toplam üretim, geçen yılın 1,015 ton düzeyinden, 1,951 tona tırmandı.
Yılın ilk iki aylık döneminde tereyağı üretimi ise yüzde 7.3 artışla 7 bin 409 tondan, 7 bin 953 düzeyine yükseldi. Aynı dönemde kaymak üretimi ise 5 bin tonda kaldı.
TÜİK verilerine göre, Şubat ayında ticari süt işletmeleri tarafından içme sütü üretimi 126 bin 522 ton olarak gerçekleşti ve bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 7,7 artış gösterdi.
Yılın ilk iki aylık döneminde toplam inek sütü üretimi de yüzde 1.4 artışla 1 milyon 411 bin tona yükseldi.
İnek peyniri üretimi 50 914 ton ile bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 4,6 arttı. Koyun, keçi, manda ve karışık sütlerden elde edilen peynir çeşitleri ise 922 ton ile bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 19.7 azaldı.
Yoğurt üretimi 81 792 ton ile bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 1 artış gösterdi. Ayran üretimi ise 42 810 ton ile bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 1.4 azaldı.
Şubat ayında ticari süt işletmeleri tarafından toplanan inek sütü yağ oranı ortalama yüzde 3.5 ve protein oranı ise ortalama yüzde 3.2 olarak belirlendi.
Kaynak: DHA