İstanbul Finans Merkezi’nde işler karıştı

İstanbul Finans Merkezi'nde kamu kuruluşlarının inşaata başlamamasını eleştiren Ağaoğlu, “500 milyon lira para harcadım, ortada bir şey yok" dedi
AKP hükümetinin en iddialı projelerinden biri olan İstanbul Finans Merkezi (İFM) ağır aksak ilerliyor. Kenti küresel finans trafiğinin önemli duraklarından biri haline getirecek ve 5 milyar dolara mal olacak projenin açılış tarihi önce 2016′ya ardından 2018′e ertelendi.

2012 yılında startı verilen projede yer alacak olan Merkez Bankası, Ziraat Bankası, Halk Bankası, Vakıflar Bankası, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) gibi kamu kurumları inşaata henüz başlamadı.

Projenin tüm alt yapı çalışmalarını üstlenen ünlü işadamı Ali Ağaoğlu, “Devlet kendi projesine sahip çıkmıyor. Biz cebimizden 500 milyon lira harcadık, bir o kadar daha harcayacağız. Kamu kuruluşları neyi bekliyor, anlamış değilim” dedi.

SEKİZ YILDIR GÜNDEMDE…

Hükümet 2007 yılında genel merkezleri Ankara‘da bulunan kamu bankaları, finans kuruluşlarının İstanbul’a taşınacağını açıkladı. Adres olarak da daha sonra Ümraniye’ye bağlanacak olan Ataşehir’deki 300 bin metrekarelik dev araziyi gösterdi.

Ocak 2008’de TOKİ’nin yaptığı planlar ile bir finans merkezine dönüştürülmesi kararlaştırıldı. Ardından İstanbul Uluslararası Finans Merkezi Stratejisi ve Eylem Planı adı verilen karar Ekim 2009′da Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi.

Bu sırada yapılan imar planı değişiklikleriyle ilgili Mayıs 2010′da Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubesi, ilgili yürütmeyi durdurma kararını aldırdı.

TOKİ bunun üzerine yeni bir plan hazırlayarak arazi üzerindeki parselleri kamu kuruluşları ve bankalara sattı. Ardından Emlak Konut GYO mimari tasarımı yaptırdı ve proje hazırlama süreci başladı.

Kasım 2012′de projenin inşaatı için atım atıldı ve “İstanbul Uluslararası Finans Merkezi Özel Proje ve Rekreasyon Alanı Arsa Satışı Karşılığı Gelir Paylaşımı İşi” ihalesi gerçekleştirildi.

İhaleyi 1 milyar 460 milyon liralık hasılat teklifliyle Ağaoğlu kazandı. İstanbul Uluslararası Finans Merkezi’nin inşaatını üstelenen Ağaoğlu projenin tüm hafriyat işlerini, ortak altyapılarını, ulaşım yollarını, kapalı ve açık otoparklarını, proje alanının zemin iyileştirmesi ile tüm yapısal ve bitkisel peyzaj işlerini kendi kaynakları ile yapıyor.

Ruhsatını iki yıllık gecikmeyle Aralık 2014′te alan Ağaoğlu Şirketler Grubu’nun Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu sürecin geldiği noktadan şikayetçi.

DEVLET PROJESİNE SAHİP ÇIKMIYOR

Tüm engellemelere rağmen iş yapmaya çalıştıklarını söyleyen Ağaoğlu, “Ruhsat ve bazı onaylarda gecikmeler yaşadık. Yine de heyecanla çalışmaya devam ediyoruz, bu heyecanı ne yazık ki kamu tarafında göremiyoruz” dedi.

Devletin kendi projesine sahip çıkmadığına dikkat çeken Ağaoğlu şöyle konuştu: “İstanbul Finans Merkezi’nde yer alacak kamu kuruluşları ve bankaların hâlâ inşaata başlamamış olması bizi üzüyor. İşimizi en iyi şekilde yapmaya çalışıyoruz. Bugüne kadar devletten bir kuruş almadan 500 milyon lira harcadık, toplamda 1 milyar lira harcayacağız.”

Hali hazırda arazi üzerinde kendileri dışında hiç kimsenin inşaat faaliyeti yürütmediğini belirten Ağaoğlu, Türkiye için vitrin niteliği taşıyacak projenin eş zamanlı olarak bitirilebilmesi ve proje bütünlüğünün sağlanması gerektiğini vurguladı.

BİNA ALTIN OLSA NE YAZAR

İstanbul Uluslararası Finans Merkezi projesini sadece bir gayrimenkul projesi olarak görmediklerini belirten ve “Bu iş Türkiye ekonomisi için son derece stratejik bir yatırım. Yüzyıl sonrada Türk ekonomisine hizmet edecek” diyen Ağaoğlu şu değerlendirmeyi yaptı:

“Türkiye her açıdan uluslararası bir finans merkezi olmanın gereklerini yerine getirmeli. Yasal düzenlemeler, vergi düzenlemeleri bütün bunlar uygun olmalı.

Uluslararası kuruluşların çalışanlarının kalacağı yer, ailesinin sosyal yaşamı, çocukların okulu bunların hepsi birer etken. Bunlar olmazsa olmaz. Yoksa altından bina bile yapsanız, yasal altyapınız yoksa orası finans merkezi olamaz. Önemli olan ülkenin yatırımcıya güven vermesi”
dedi.

“703 BİN KAMYON YIKADIK”

2018 yılında tamamlanması beklenen Finans Merkezi projesinde ruhsatı alan Ağaoğlu, Finans Merkezi projesinde 319 adet konut, 977 ofis, 93 ticari ünite olarak toplamda bin 389 adet bağımsız bölüm inşa edecek.

İFM kapsamında yer alan özel proje alanıyla rekreasyon parsellerinde 115 bin metrekare alan üzerinde geliştirdikleri projede, yaklaşık 940 bin metrekarelik inşaat alanı olacak. 8 milyon metreküp hafriyat yaparak Türkiye’de bu alanda rekora imza attıklarını söyleyen Ağaoğlu, “Şantiyeden 703 bin 627 defa kamyon çıktı ve tek tek yıkandı” dedi.

Kaynak: sözcü Gazetesi

    :

    :

    :

    :

    "İstanbul Finans Merkezi’nde işler karıştı" hakkında Tweetler

    DİĞER GÜNDEM HABERLERİ