Operasyonla ilgili farklı kanallarda yorum yapan güvenlikçilerin anlattıklarından derlenmiştir.
KARŞI GAZETE | ANALİZ
- Rehineli olaylarda, operasyonun başarısı , rehin alınan kişi veya kişilerin sağlıklı bir şekilde kurtarılması ile doğru orantılıdır. Yoksa terörist ölmüş, kaçmış, yaralı ele geçmiş, bu asla operasyonun başarısı için bir ölçü olarak kabul edilemez.
- Rehine olaylarında eylemcilerle pazarlık (negotiaton) başlamışsa çözüme mutlaka bu yolla gidilir. Sonuca varmak için asla silah kullanılması öncelik olarak görülmez. Silah ancak ve ancak teröristler tarafından rehine veya rehinelere zarar verilmeye başlanması halinde devreye girer.
- Rehineli olaylarda öncelik eyemcilerle iletişime geçerek görüşmenin/pazarlıkların başlatılmasıdır. Ve dün bu süreç başlatıldı.
- Bunun hemen ardından yapılması gereken teröristler tarafından zaman sınırlaması koyulup koyulmadığını belirleyerek, eğer konulmuşsa bu sürenin yine görüşme yöntemiyle aşılması denenir.
- Eylemi yapanlara şu saate kadar, şu, şu olacak. Size şunlar sağlanacak türünden sözler verilip, yerine getirilerek güvenleri kazanılmaya çalışılır.
- Bu yöntemden karşılık alınırsa operasyon timi "bu iş görüşme ile çözülecek" sonucuna varır. (Dünkü operasyonda eylemcilerin verdiği süre görüşmeler yoluyla yaklaşık 5 saat ötelenebildi.)
- Bu süre içinde en kötü durum senaryosuna göre silahlı kurtarma operasyonu planı yapılabilir. Ama kesinlikle müzakereler devam ederken silahlı operasyona kalkışılmaz. (Ne varki İstanbul Adliyesi'nde ki olayda pazarlıklar sürerken silahlı müdahaleye kalkışıldı. Bu korkunç bir hatadır.)
- Savcının başında 3, göğüs bölgesinde ise 2 kurşun bulunması kafa karıştırıcı bir durumdur. Eylemcilerin kendilerine müdahele edildiği esnada merhum Savcı'ya o kadar kurşun sıkabilmiş olması gerçeklikten uzak bir olasılıktır.
- Savcıyı vuran mermiler ön taraftan vücuda isabet etmişse, operasyonu yapan polislere baş ve bedenin ardından ise teröristlere aittir.
- Eğer bu kurşunlar operasyonu yapan güvenlik birimlerine ait ise Türkiye çok büyük bir problemle karşı karşıya demektir.
CEVAP BEKLEYEN SORULAR
- Dün neden pazarlıklar sürerken silahlı müdahalede bulunuldu?
- Operasyon başlasın emrini kim verdi?
- Yukarıdan operasyon timine bir baskı mı geldi? (Bir baskı varsa bilinmelidir ki savcının katili -bir yönüyle- o baskıyı yapan kişi ya da birimdir.)
- Savcı'ya otopsi yapıldı mı?
- Vücudundan çıkarılan kurşunların hangi silaha ait olduğu belirlendi mi?
ANALİZ | KARSIGAZETE.COM.TR