SGK’yı çarpan çarpana!

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), sahtecilik olayları yüzünden son bir yılda 272 milyon lira zarara uğratıldı. Ayrıca, milyarlarca lira prim kaybı yaşadı.
Denetimlerde, sigortalı olarak çalışmadıkları halde emekli olmak ya da ağır hastalıklarının tedavisini yaptırmak için tanıdıklarına ait işyerleri ile kâğıt üzerinde kurulmuş naylon şirketler üzerinden sahte sigorta yaptıran tam 65 bin 297 kişi yakalandı. Sahtecilik yapan işyerleri ile sahte sigortalılara para cezasının yanı sıra 2 yıldan 5 yıla kadar hapis istemiyle dava da açıldı.

ET VE MOBİLYAYA GÖZALTI

Denetimlerde ayrıca 1.897 sahte işyeri, 9 bin 47 kaçak işyeri, 38 bin 261 kayıt dışı sigortalı tespit edildi. Denetimlerde sahtecilerin Sosyal Güvenlik Kurumu’nu (SGK) 272 milyon lira zarara uğrattıkları belirlenirken, 1 yılda SGK’dan gizlenerek ödenmeyen prim tutarının 111 milyon liraya ulaştığı tespiti yapıldı. SGK, sahte belge ve işlemlerle kurumu dolandıran özel hastane ve polikliniklere 350 milyon lira ceza keserken sahte sigortalılık ve kaçak işyeri gibi nedenlerle de kişi ve şirketlere 407 milyon lira idari para cezası uyguladı.

Denetimlerde bazı mesleklere sahip sigortalılar için SGK’ya eksik bildirilen sigorta primine esas kazanç tutarının 1 miyar 209 milyon 699 bin liraya ulaştığını tespit eden bakanlık, bu mesleklere yönelik çalışmalarını derinleştirdi. Denetim birimlerinin kayıt dışılığın yaygın olduğu özellikle et ve et ürünleri ile mobilya imalatı yapan işyerlerine yönelik çalışmalarını yoğunlaştırdığı öğrenildi.

MEZAR TAŞINA BİLE REÇETE YAZMIŞLAR

SGK’nın zarara uğramasına neden olan bazı sahtecilik yöntemleri de denetimlerle ortaya çıkarıldı. Buna göre, özel hastanelerde görev yapan kadın hekimler üzerinden doğumdan sonraki 8 haftalık süre içinde SGK’ya fatura edilen işlemler nedeniyle 1.9 milyon liralık zarar oluştu.

MUAYENE BİLE OLMAMIŞLAR

Çalıştıkları halde SGK’dan malullük aylığı almaya devam eden 197 kişiye 151 bin lira ödendiği, özel hastanede hiç muayene kaydı bulunmayan hastalar adına 10 bin 448 lira değerinde 488 adet reçete yazıldığı ortaya çıktı. Ayaktan tedavi merkezlerinin usulsüz olarak SGK’ya 2.2 milyon lira fatura gönderdiği ve vefat eden şahıslar adına ise 1 milyon 821 bin liralık reçete ve işlem düzenlendiği belirlendi. Ayrıca, fizik tedavi merkezlerinden 68 milyon liralık usulsüz işlem yapıldığı, SGK’nın kuru göz damlası suiistimaliyle 102 milyon ve 188 bin e-reçete usulsüzlüğü yoluyla da 7.7 milyon lira zarara uğratıldığı tespiti yapıldı.

Kaynak: sozcu.com.tr / Erdoğan Süzer

    :

    :

    :

    :

    "SGK’yı çarpan çarpana!" hakkında Tweetler

    DİĞER GÜNDEM HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete