Türkiye masada kaybetmeye devam ediyor

Sınır komşularımızın masaya yatırıldığı BM toplantısında Türkiye masaya bile oturamadı.
Suriye BM’de masaya yatırıldı. Amerika ile Rusya arasında sıkışan Suriye için şimdilerde “Esad’lı veya Esad’sız geçiş” konuşuluyor. Mazlum Suriye halkı kimsenin umrunda değil. Aslında konuşulan da yürütülen süreç de küresel dengelerin iktidar mücadelesi. Bir taraftan ABD “patron benim” mesajı veriyor, diğer taraftan Rusya “Suriye benim” diyerek sahaya iniyor, kendisi çıkarları için yeni oyun kuruyor.

uriye; ya Amerika’nın menfaatlerine göre ya da Rusya’nın pozisyonuna göre şekillenecek. Yani bizim Suriyemizin, bizim insanımızın, bizim coğrafyamızın yarını çalınırken biz, biz olamadığımız için bu filmi yine uzaktan izliyoruz. Suriye’deki, “kontrollü kaosun” sahipleri olan ABD, Rusya ve Batılı ülkeler sözün de sahibi. Türkiye’nin Suriye’deki pozisyonunu ise en iyi aşağıdaki resim özetliyor: İçerde büyük konuşuyoruz, dışarda yan masalara iliştiriliyoruz!

“LAİK-BUTİK SURİYE...”

Obama-Putin görüşmesinden sonra Amerikan Dışişleri Bakanı John Kerry, “Suriye’nin toprak bütünlüğünün korunması, laik bir ülke olarak kalması, IŞİD ile mücadele edilmesi ve kontrollü bir geçiş dönemi” üzerinde anlaştıklarını deklare etmişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Rusya dönüşü, Esad’a bırakılmak istenen, “Hama-Humus’tan başlayıp Akdeniz kıyısında Lazkiye’ye uzanan bölgede Butik Suriye” ifadesi ise “Suriye 3’e mi bölünüyor” yorumlarına neden oldu.

TÜRKİYE’NİN SURİYE’DE KAFASI KARIŞIK

“Kardeşim Esad’dan”, “Zalim Esed’e” dönüş yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD ve Rusya’nın Esad’lı veya Esad’sız geçişi telaffuz etmesinin ardından “Suriye’de Esed’li geçişi” ilk defa açıkça telaffuz etti. D-8’i aktifleştirip İslam Birleşmiş Milletleri eliyle Suriye, Mısır, Irak, Yemen, Libya vb. “kendi sorunlarımıza, kendimiz çözüm aramak” yerine, BM’de OBAMA-PUTİN-CAMERON-HOLLANDE gibi Batılı liderlere Türkiye’nin tezini anlatma peşinde koşturan Başbakan Davutoğlu ise, “Yeni Suriye’de Esed’in yeri olamaz” dedi.

Suriye’de güç dengeleri ve Esad’ın geleceği Obama ve Putin’in kadehleri eşliğinde BM’de masaya yatırıldı. Obama, “Kendi çocuklarını varil bombasıyla katleden tiranın ülkesinde eski statüye dönelemez” derken, Putin, “Suriye hükümetiyle işbirliğini reddetmek büyük hata olur” dedi. Batı böylece Suriye’de “kontrollü kaosu” sürdüreceğini ilan etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Başbakan Davutoğlu’nun Suriye konusundaki farklı açıklamaları ise iktidarın Suriye politikasındaki kafa karışıklığını ortaya koydu. Sonuç: Suriye’de kara günler sürecek!

AHMET YAVUZ’un haberi

Sınır komşumuz, kardeş ülkenin gözlerimizin önünde tarumar edilip, taş taş üstünde bırakılmadıktan sonra Amerika ve Rusya liderleri Obama ve Putin, BM 70’inci Dönem görüşmelerinde kadehler eşliğinde  Suriye’yi konuşmaya başladı. BM Genel Sekreteri Ban Ki-Mun açılış konuşmasında çözümün işaretini verirken, aynı zamanda bunun ne kadar uzakta olduğunu da ortaya koydu: “Özellikle beş ülke Suriye konusunda anahtar konumda. Bunlar Rusya, ABD, Suudi Arabistan, İran ve Türkiye. Taraflardan biri uzlaşmaya yanaşmadığı müddetçe sahada değişiklik beklemek faydasız!”

OBAMA’DAN ESAD’A SERT ÇIKIŞ!

“Esat yürüyen bir ölüdür” diyerek, Erdoğan-Davutoğlu ekibini Suriye’de “Kardeşim Esed’den”,  “Zalim Esed’e” dönüş yaptıran ABD Başkanı Obama konuşmasında Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad için “üzerlerine varil bombaları atarak masum çocukları katleden bir tiran” ifadesini kullandı. “Bu kadar kan dökülmesinden, katliamdan sonra savaş öncesi statükoya geri dönülemeyeceğini kabul etmemiz lazım” diyen Obama, son noktada Esad gidene kadar ülkenin üçe bölünmüşlüğünü deklare etmiş oldu.

PUTİN, ESAD’IN ARKASINDA!

Obama, ülkede Esad’ın yerine yeni bir yönetim ve lider gelmesi için “kontrollü geçiş süreci’ni” önerirken, İslam dünyasının kalbinin param parça edilmesi için “kontrollü kaos dönemini” masaya sürdü. IŞİD’e karşı ortak bir koalisyon öneren Rusya Lideri Putin ise, “Esad’ın arkasında durmaya devam etti: “Suriye hükümetiyle işbirliğini reddetmek büyük hata olur.” Öte yandan Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Bogdanov, Ekim ayında Suriye Uluslar arası Temas Grubu kurularak siyasi çözüm için çalışma yapması gerektiğini deklare etti.

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ise Suriye’li mültecilerin kara ve deniz yoluyla yarısı yollarda ölmek pahasına Avrupa’ya ulaşmaları üzerine can derdine düştü. Hollande Suriye’nin kuzeyinde muhalifler için “Uçuşa yasak bölge” kurulması için Türkiye ve Suriye’li muhaliflerle önümüzdeki günlerde görüşme yapılacağını söyledi. Hollande, kurulmasını önerdiği uçuşa yasak bölgeye, Avrupa ve Fransa’ya gelen Suriyeli mültecilerin yerleştirilmesi gerektiğini savundu. Yani Fransa, can derdinde.

ALMANYA AYRI TELDEN ÇALIYOR

Batının Suriye için biçtiği senaryoda farklı bir rol üstlenen ve Bayram öncesi açıklama yapan Almanya Şansölyesi Angela Merkel de, çözüm için belki Esad ile de görüşmek istediğini söylemişti. Öte yandan Almanya, Suriye ve Ortadoğu’da çatışmaları hızlandıracak silah yardımlarından da geri durmuyor. Almanya, IŞİD’e karşı mücadele için Peşmergelere silah yardımını artırıyor. 

ERDOĞAN’DAN ESAD’LI GEÇİŞ ÇIKIŞI

1 Kasım seçimlerine bir ay kalmasına rağmen, yaklaşık bir haftasını New York’ta BM toplantılarına katılarak geçiren ve Obama ve Putin ile görüşen Başbakan Ahmet Davutoğlu, Esad’lı geçiş sinyali veren Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın aksine, “Yeni Suriye’de  Esed’in yeri olamaz” dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ise Moskova ziyareti sonrası “Burada Esed’siz bu sürecin olması veya geçiş sürecinde belki Esed ile gidilme gibi bir şey olabilir ama asıl olması gereken muhalefetin, bir defa Esed’le zaten bir Suriye geleceğini kimse görmüyor.” Erdoğan, Suriye’de çözüm için Türkiye, ABD ve Rusya’nın üçlü adım atmasını ardından Suudi Arabistan ve İran’ın katılması ve daha sonraki süreçte buna AB, Katar ve Ürdün de dahil olacağı bir modeli Putin ile konuştuklarını söylemişti.

DAVUTOĞLU: ”ESED’İN SURİYE’DE YERİ OLAMAZ

Başbakan Davutoğlu ise Türkiye’nin Suriye politikasını ve mültecilerin geleceği için “güvenli bölge” önerisi ile  Esad’ın neden bir an önce gitmesi için işbirliği gerektiğini, kendi ifadesiyle “Dünya liderlerine” anlatmak için BM’de mekik dokuyor. Rusya ile Suriye’de barışçı bir geçişi sağlamak için çalıştıklarını belirten Başbakan Davutoğlu, Erdoğan’ın açıklamalarıyla ters düşerek, “Ülkenin sadece yüz de 14’ünü kontrol edebilen bir tirandan, diktatörden geçiş sürecini başarıyla yönetmesini beklemek mümkün değil” diye konuştu. Davutoğlu, “Yeni Suriye’de Esed’le birlikte DAİŞ’in yeri de olamaz” dedi.

SABAH ASKER ÖĞLE BOMBA

Rusya Parlamentosu’nun üst kanadı Federasyon Konseyi, Devlet Başkanı Vladimir Putin’in, Rus askerlerinin yurt dışında kullanılmasına ilişkin teklifine izin verdi. Kremlin İdaresi Başkanı Sergey İvanov, Rus ordusunun operasyonlarda hangi silahları kullanacağına ilişkin bilgi vermedi. Dün sabah saatlerinin hemen ardından Rus savaş uçakları Suriye’nin Hama, Humus ve Lazkiye şehirlerini bombalayarak, ilk operasyonunu da yapmış oldu.

RUS ASKERİNE 'SURİYE' ONAYI

Rusya Parlamentosu’nun üst kanadı Federasyon Konseyi, Devlet Başkanı Vladimir Putin’in, Rus askerlerinin yurt dışında kullanılmasına ilişkin teklifine izin verdi. Kremlin İdaresi Başkanı Sergey İvanov, Rusya ve Suriye’nin, Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar Esad’ın talebi üzerine, DAEŞ’e karşı hava operasyonları düzenleyeceğini bildirdi. İvanov, Rus ordusunun operasyonlarda hangi silahları kullanacağına ilişkin bilgi vermedi.

Rusya Parlamentosu’nun üst kanadı Federasyon Konseyi, Devlet Başkanı Vladimir Putin’in, Rus askerlerinin yurt dışında kullanılmasına ilişkin teklifine izin verdi. Kremlin İdaresi Başkanı Sergey İvanov, Rusya ve Suriye’nin, Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar Esad’ın talebi üzerine, terör örgütü DAEŞ’e karşı hava operasyonları düzenleyeceğini bildirdi. Operasyonun amacını “DAEŞ’e karşı Suriye ordusuna sadece hava desteği sağlamak” olarak açıklayan İvanov, Rus ordusunun operasyonlarda hangi silahları kullanacağına ilişkin bilgi vermedi.



İvanov, kararın sadece hava operasyonlarını kapsadığını vurgulayarak, Rus askerlerinin karada kullanılmayacağını ifade etti. Rusya Devlet Başkanı Putin, New York’ta düzenlenen Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’ndan döndükten sonra Rusya Güvenlik Konseyi’ni acil toplantıya davet etmişti. Putin, Rus askerinin sınır ötesinde kullanılmasına izin veren tezkere çıkartılması için parlamentoya teklif vermişti.

Kaynak: Milli gazete

    :

    :

    :

    :

    "Türkiye masada kaybetmeye devam ediyor" hakkında Tweetler

    DİĞER GÜNDEM HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete