Türkiye’de erişime kapatılan hesapla ilgili Türkiye’deki twitter yetkilileri kararı itiraz edeceklerini açıkladı.
Twitter’da 985 bin takipçisi olan @fuatavni adlı hesap dün sabah saatlerinde Türkiye’den erişime kapatıldı. Yolsuzluk operasyonları hakkında ortaya attığı iddialarla popülerleşen kullanıcı, son olarak Emniyet’teki paralel yapılanmaya yönelik polis operasyonu yapılacağını ve kendisinin hesabının kapatılacağını duyurmuştu. Twitter yetkilileri, İstanbul 5. Sulh Ceza Hakimliği’nin kararı üzerine hesabı Türkiye’de erişime kapattıklarını ve karara itiraz edeceklerini belirtti.
Radikal’den Elif İnce’nin haberine göre Sulh Ceza Hakimi kararında @fuatavni isimli kullanıcının hakaret ve iftira suçlarını işlediğini ve “basın özgürlüğünün içerisinde unsurlarından olan internet özgürlüğünü” kötüye kullandığını belirtildi.
ŞİKAYETÇİLERİN KİMLİĞİ BELLİ DEĞİL
Kararda, “…yazıların içeriğine bakıldığında soruşturmada görev alan …. ile … isimlerinin de belirtilerek kamu görevlilerine alenen hakaret ve iftira edildiği, adil yargılamayı etkileyecek şekilde birçok yazı yazıldığı, halen bu şekilde yazıların yazılmasına devam olunduğu, fuatavni kullanıcı adıyla yazılan yazıların gerçekte kime ait olduğunun henüz tespitinin yapılamadığı, bu hususta çalışmaların devam ettiği, bu nedenle fuatavni isimli kullanıcı hesabına ait url adresine erişimin engellenmesi gerektiği….” belirtildi. Twitter tarafından yayınlanan kararda şikayetçilerin kimliğine yer verilmedi.
‘KAZANDIĞIMIZ BENZER DAVALAR VAR’
Twitter yetkilileri, geçen Mart @oyyokhirsiza adlı hesabı kapatan bir mahkeme kararını basın özgürlüğünü ihlal ettiği gerekçesiyle temyiz ettiklerini, davayı kazanarak hesabı tekrardan açtıklarını belirtti. Yetkililer @fuatavni hesabının kapatılması yönündeki kararın da benzer nitelikte olduğunu ifade etti.
Binali Yıldırım ve oğlu Erkan Yıldırım, Mart 2014′te @oyyokhirsiza isimli twitter hesabına ulaşımın engellenmesi için mahkemeye başvurmuştu. İstanbul Anadolu 5. Sulh Ceza Mahkemesi, “basın hürriyeti kapsamını aşan şekilde kişilik haklarını ihlal edici nitelikte isnatlarda bulunulduğu ve sıfatlar kullanıldığı, hırsıza oy yok başlığı altında talepte bulunanların adlarının zikredilmesinin dahi aşlı başına bir hak ihlali niteliğinde olduğu” gerekçesiyle @oyyokhirsiza hesabını erişime kapattı.
Twitter’ın bu karara itirazını değerlendiren Anadolu 18. Asliye Ceza Mahkemesi, 27 Mart’ta hesaba erişimi tekrardan açma kararı aldı. Mahkeme, kararında bakan ve oğlunun ” siyasi kişilikler” olduğunu, “bu tür iddia ve yorumlara karşı daha toleranslı olması gerekirken” kişilik haklarının ihlal edildiğinden bahisle böyle bir müracaatta bulunmalarının haksız olduğunu, @oyyokhirsiza hesabından paylaşılan iddialar tamamen gerçek dışı ve saldırı amaçlı olsa bile “iddia olunan olayların yolsuzluk ve yiyicilikle ilgili olması nedeniyle tüm kamuyu ilgilendirdiğini” ve “kamu yararı ile kişi hakları karşı karşıya kaldığında kamu yararının üstün tutulması gerektiğini” belirtmişti.
(SBK)