17 Aralık Büyük Yolsuzluk ve Rüşvet Operasyonu tapeleri ile duyulan, daha sonra da kaçak olduğunu ortaya çıkan Urla villaları arazisinde sıkıyönetim uygulanıyor.
JANDARMA YOLU KESTİ
Villa bölgesine yaklaşık 5 km ilerde jandarma tarafından kesilen yoldan hiç bir basın mensubu geçirilmedi. Villa bölgesine geçebilen STK temsilcileri ve bilirkişi heyeti çok sayıda jandarmanın bulunduğu aktardı. Villaların denizden de Sahil Güvenlik birimlerine ait hücum botlar tarafından korunduğu da gelen bilgiler arasında.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın, hukuka aykırı yapıları yasal hale getirmeye çalışan plan değişikliğine itiraz edilmişti. TMMOB’ne bağlı Şehir Plancıları Odası, Peyzaj Mimarları Odası, Jeoloji Mühendisleri Odası ve Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şubeleri dava açmıştı.
Davaya Türkiye Barolar Birliği Çevre Komisyonu avukatları da dahil olmuştu.Bu dava kapsamında oluşturulan bilirkişi heyeti, incelemede bulunmak üzere İzmir’in Urla İlçesi Zeytineli Köyü’ndeki Hacılar Koyu’na geldi.
YASAK İZMİR VALİLİĞİNDEN
Fakat villaların bulunduğu koya ulaşmak kolay olmadı. Koya 5 kilometre kala, yol Jandarma tarafından kesildi. Bölgeye gelenler yüzlerce Jandarma ile karşılaştı.
Basın-yayın mensupları ve bilirkişi heyeti dışında hiç kimse bölgeye sokulmadı. Basının ve vatandaşların villalara yaklaştırılmaması için İzmir Valisi Mustafa Toprak’ın 2. İdare Mahkemesi’ne yazı yazarak istekte bulunduğu, mahkemenin de bu talebi kabul ettiği öğrenildi.
AVUKATLAR JANDARMA İLE TARTIŞTI
Bilirkişi heyetine eşlik eden ve davacıları taşıyan resmi plakalı minibüs kontrol noktasında Jandarma tarafından durduruldu. Jandarma heyettekilerin kimlik kontrolünü yapmak isteyince, avukatlar bunun hukuksuz olduğunu belirterek itiraz etti. Avukatlarla Jandarma Komutanları arasında tartışma yaşandı.
Avukatların, bir başka araçla alana önden giden hakim ile yaptığı telefon konuşması sonrasında davacı STK temsilcileri ve avukatları taşıyan aracın villaların bulunduğu inceleme alanına geçişine izin verildi. Basın mensupları ise mahkeme kararı gösterilerek villalara yaklaştırılmadı.
Avukat Şehrazat Mercan, bu tutumun Hukuk Muhakemeleri Kanunu, Yargılamanın Aleniyeti, Anayasa’nın 141. Maddesi ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 6. Maddesi’ne aykırı olduğunu söyledi. Mercan, “Yargılama alenidir, herkes izleyebilir’ dedi. Gazetecilerin alana sokulmamasının da basın ve ifade özgürlüğünün engellenmesi olduğunu vurguladı.
TMMOB’DAN AÇIKLAMA
Heyet alana geçtikten sonra TMMOB Temsilcileri basın açıklaması yaptı. Açıklamada, “SİT derecesi düşürülmüş alanda hazırlanan ve yalnızca isminde koruma yazan imar planı ile kaçak yapıların hukuksuz bir şekilde meşrulaştırılması çabası sürdürülmeye çalışılmıştır” denildi.
Açıklamada bilirkişi heyeti yetersiz bulunarak,
“Doğal SİT alanlarının irdelenmesi sürecine ilişkin mevzuat hükümlerinden, irdelemeyi gerçekleştirecek ekibin biyolog, orman mühendisi, ziraat mühendisi, şehir plancısı, su ürünleri mühendisi, jeoloji mühendisi, peyzaj mimarı, çevre mühendisi, harita kadastro mühendisi ve ilgili diğer meslek gruplarından oluşturulacak en az beş kişilik araştırma ekibi oluşturulması hükmü çok açıktır
Ancak bugün keşfe gelen bilirkişi heyeti sadece iki biyolog ve bir çevre mühendisinden oluşmaktadır.Heyete ilave talebimiz mahkeme tarafından reddedilmiştir. Heyet eksiktir” ifadeleri yer aldı.İzlenen yolun gayri yassl inşa edilmiş kaçak yapıların yasal hale getirilmesine hizmet eden hukuk dışı bir yol olduğu belirtildi.
TMMOB Temsilcileri basın açıklaması yaparken, Jandarma görevlilerinin de kamera kaydı yaptığı görüldü.
Kaynak: Gökmen Ulu/Sözcü