Hem tapuda hem de Üsküdar Belediyesi veri tabanında halen
‘arsa’ olarak görünen
Boğaz manzaralı arsanın üzerinde TÜRGEV’e ait 5 katlı bina var. Üsküdar Belediyesi yetkilileri, sahipsiz binanın yıkılması yerine, değerlendirilerek ‘kamu yararına uygun’ bir şekilde kullanılmasının daha doğru bulduklarını söylediler.
‘BİNA’ YERİNE ARSA TAPUSU
Üsküdar Belediyesi ile 6 Temmuz 2015 tarihinde imzalanan ortak hizmet protokolü ile 10 yıllığına TÜRGEV’e tahsis edilen Mihrimah Sultan Misafirhanesi’nin bugün kullanımda olan binası, yaklaşık 15 yıl önce bir vatandaşın kamu arazisine inşaat yapmasıyla başladı. Ancak binanın kaba inşaatı bitse de, bina bir türlü tamamlanmadı ve yıllarca atıl vaziyette bekletildi. 2002 yılına ait uydu görüntülerinde de kaba inşaatı bitmiş görünen binanın da yer aldığı arsa, Üsküdar Belediyesi mülkiyetine geçirildi ancak bina kayıtlara geçmedi.
ÜSKÜDAR BELEDİYESİ HAYALET BİNAYI TÜRGEV’E TAHSİS ETTİ
Üsküdar Belediye Başkanlığı ile TÜRGEV arasında, taşınmazın kullanımına ilişkin 6 Temmuz 2015 tarihinde ortak hizmet protokolü imzalandı. Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen ve TÜRGEV Başkanı Arzu Akalın’ın imzaladığı protokolle Küplüce Mahallesi 1193 ada, 45 parsel, protokolde ‘taşınmaz’ olarak, Üsküdar Belediye Meclisi’nde alınan kararda ise ‘belediyemizin kullanımında bulunan bina’ olarak tanımlanıyor.
“KAÇAK BİNA NASIL YURT OLABİLİR”
Misafirhane olarak kullanılan binanın ‘kaçak’ olduğunu savunan İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ve Üsküdar Belediyesi Meclis Üyesi Erdal Tüfekçi, “Üsküdar Belediyesi olarak, burayı yurt olarak nasıl tahsis ettik. İskanı olmayan bina nasıl yurt olabilir. Belediyemiz hukuka aykırı davranmıştır” dedi. Protokolün “arsa”yı hükme bağladığını savunan Tüfekçi, “Protokol belediyeye ait arsa üzerindeki bina hakkında hüküm ifade etmez. Belediye arsası üzerindeki kaim taşınmazın iskanı yok, yani kaçak” diye konuştu. Tüfekçi, binanın yangın merdiveni, bina denetimi gibi konularda gerekli koşulları taşımadığı uyarısında da bulundu.
ANLAŞMANIN FESHİ HALİNDE TÜRGEV BİNA BEDELİNİ İSTEYEBİLİR
Tahsis için düzenlenen protokolde fesih ile ilgili 11. Maddeye göre taraflar sözleşmeyi ancak mutabakat halinde feshedebiliyor. Feshin tazminine ilişkin hükümde, “Mutabakat olmaksızın vakfın binayı tahliye etmek zorunda bırakılması halinde vakfa bina bedeli kadar tazminat ödenecektir” ifadeleri yer alıyor. Bu maddeye dikkat çeken Tüfekçi protokolün “kamuyu zarar sokabilecek nitelikte” olduğunu belirterek “Vakıf binayı tahliye etmek zorunda kalırsa, Üsküdar Belediyesi neden bina bedeli kadar cezai ödeme yapacak? Bu vakıf ileride bir gün kendi yapmadığı halen de kaçak olan bina için, 'Bu bina benim’ diyerek tazminat isteyebilir” diye konuştu.
ÜSKÜDAR BELEDİYESİ: YIKMAK YERİNE KAMU YARARINA UYGUN KULLANIMINI SAĞLADIK
Küplüce’deki binanın uzun zamandır atıl bir şekilde bırakıldığı ve mahallelinin güvenlik gibi gerekçelerle tedirgin olduğunu belirten Üsküdar Belediyesi yetkilileri, sahipsiz binanın yıkılması yerine, değerlendirilerek ‘kamu yararına uygun’ bir şekilde kullanılmasının daha doğru bulduklarını ifade etti. Belediye tahsis ettiği binalarda eksikliklerin kurumlar tarafından yapılması gerektiğini savundu.
KONAKLAMA VE FAALİYETLER YER ALIYOR
İnternet sitesinde 2015 yılında kurulduğu belirtilen misafirhanede konaklama hizmetinin yanı sıra kız çocuklarına yönelik atölye, kulüp ve hafızlık çalışmaları yürütülüyor. TÜRGEV ambleminin bulunduğu bina önünde 24 saat güvenlik bekliyor.
Kaynak: grihat.com.tr