Yargı Paketi'nden Bakın Neler Çıktı?

Adalet Komisyonu'nda Salı günü görüşmeleri devam edecek olan yeni Yargı Paketi, incelendikçe ilginç maddeler dikkat çekiyor.

Burcu ORAL EVREN | KARŞI GAZETE ÖZEL

Karşı Gazete, bu kez CHP'nin hukukçu kurmaylarından Atilla Kart'ın uyarılarını yazdı. Paketin, 17 Aralık Savcılarına af getirirken, Silivri Savcılarını kapsamadığı uyarısı yapan Kart, bir başka noktaya daha dikkat  çekti. Artık Hükümet, Noter'de imzalanan özel belgelere de ulaşabilecek! 

İşte Atilla Kart'ın yeni Yargı Paketi değerlendirmesi...

ŞUBAT'TA ÇIKARTTIKLARI DÜZENLEMELERİ GERİ ALIYORLAR

"Bu teklif, AKP'nin hukuku nasıl dönemsel bir araç olarak kullandığını gösteren yeni bir düzenleme... Hükümet, Şubat 2014’te 17 ve 25 Aralık Yolsuzluk Operasyonu delillerini etkisiz kılma amacı ile bunları çıkartmıştı. O delilleri ve bulguları önemli ölçüde yok etti. Öyle ki Meclis'teki Soruşturma Komisyonu fiilen işlemez halde.

MİLLETVEKİLLERİNE VERİLMEYEN DOSYA, BAKAN AVUKATLARINA VERİLİYOR!

Komisyon üyesi milletvekilleri dosyalardan örnek alamıyor, ama onlar alamaz iken şüpheli Bakanların avukatları dosyaların tamamının fotokopisini alıyor. Yani o komisyon çalışmalarına iktidar eliyle müdahale edildiğinin örneğinini görüyoruz.

BENİM SAVCIMA AF, SENİN SAVCINA...

Yargı paketinde, yargıç ve savcılara yönelik sicil affı düzenlemesi var. Bu aslında genel bir beklenti halini aldı. O kadar adaletsiz uygulamalar yapıldı ki, Hükümetin baskısı ile Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) yapısındaki ilişkiler ve çelişkiler kullanılarak, ciddi anlamda Hükümet aleyhine karar veren yargıçlara disiplin cezaları getirildiğini görüyoruz. 

Ancak bu düzenleme ile sadece 1 Eylül 2013 sonrası verilen cezalar affediliyor. Bunun anlamı şu;  Silivri soruşturmalarında delil üreten, görev ve yetkilerini kötüye kulanan savcı ve hakimlerin  suçu affediliyor. Ama 17 Aralık'ta görev yapan savcı ve hakimler o sicil affı kapsamına alınmıyor!

"YARGIDA KADROLAŞMA AMAÇLANIYOR"

Tetkik hakim görevlendirmede, avukatlıktan yargıçlığa geçişte, sınavımız giriş uygulaması ile Yargı'da kadrolaşmayı amaçlayan bir düzenleme...

"NOTER BELGELERİ DE MİT'İN ELİNE GEÇECEK"

Türkiye'de MİT, artık bütün kurumların üzerine çıkmıştır, adeta Anayasal bir kurum haline gelmiştir. Diğer meslek kuruluşları ve bankalarınözel bilgilerine sahip olduğu gibi bu düzenleme sayesinde, Noterlik'te yapılan kişiler arasındaki özel bilgi ve belgelere ulaşabilecek.

"MAKUL ŞÜPHE" ELEŞTİRİSİ

Adana'da bir basın mensubuna, daha teklif yasalaşmadan, o düzenlemenin uygulandığını görüyoruz. Bizim Anayasamızda 'kuvvetli belirti' kavramı vardır. Hükümet diyor ki; uluslararası insan hakları mevzuatında da var. Doğru... Ama çağdaş ülkelerde temel yasalar üç/ beş ayda bir değişmiyor. 

"UCU AÇIK SORUŞTURMALAR YAPILACAK"

Orada kolluk gücü, gösteri ve protesto hakkını kullanan vatandaşa düşman gözüyle bakmıyor. Orada toplumun tamamı hedef alınmıyor, kolluk güçlerince... Bizdeki uygulamasında ise 'makul şüphe' ifadesi ile ucu açık şekilde, soruşturma yapılmasının önü açılıyor. 

EN BARIŞÇIL GÖSTERİ BİLE "DEVLETİN GÜVENLİĞİNE YÖNELİK SUÇ" SAYILACAK

Anayasa'nın, 'anayasal düzene karşı suçlar' ile 'Devletin güvenliğine yönelik suçlar'ı düzenleyen maddeleri var. Düzenleme ile toplantı ve gösteri - yürüyüş hakkını barışçıl şekilde kullanan grupları bile provoke edilecek şekilde, 'makul şüphe' ile bu suçlardan bahisle soruşturma  yapılacak  günler Türkiye'ye taşınacak.  

"SİLİVRİ SORUŞTURMALARININ BENZERİ, TOPLU YARGILAMALAR BAŞLAYACAK"

Yeni bir Silivri soruşturmaları dönemi, götürü - toptan dönemi, yeni bir toptan tutuklama, toptan yargılaya dönemi başlayacaktır. 

"TÜRKİYE SAVCISI" UYGULAMASI GELİYOR...

Tasarının bir maddesi ile de yine o Silivri soruşturmalarında olduğu gibi bazı savcıların 'Türkiye'ye savcısı' olarak görev almasının önü açılıyor. Bunun hiçbir örneği yok. Pek çok temel hak ve özgürlüğün tehdit altında olduğu bir uygulama ile karşı karşıyayız"

Burcu ORAL EVREN | KARSIGAZETE.COM


    :

    :

    :

    :

    "Yargı Paketi'nden Bakın Neler Çıktı?" hakkında Tweetler

    DİĞER ÖZEL HABER HABERLERİ