AKP'nin baskın seçime hazırlandığı, seçim için de 9 Kasım tarihinin belirlendiği öğrenildi. Muhaliflerin erken seçime karşı çıktığı, tasfiyeye karşı yeni parti hazırlıklarına başladıkları bildirildi. Aydınlık'ın edindiği bilgilere göre, Başbakan Erdoğan cumhurbaşkanlığı seçimi sonrasında yeni bir hamleye hazırlanıyor.
SEÇİMLERİ ERKENE ALMA PLANLARI
Cumhurbaşkanlığı seçimini rahat bir şekilde kazanacağını düşünen Erdoğan, AKP yönetimine 2015'te yapılacak seçimleri erkene almak için çalışmalara başlanması talimatı verdi.
Yapılan çalışmalarla ilgili olarak Aydınlık'a bilgi veren ve kuruluşundan beri parti içinde çeşitli kademelerde görev yapmış olan AKP'li kaynaklar, "Başbakan, muhalefetin Ekmeleddin İhsanoğlu'nu aday göstermesi sonrası çok rahatladı. 10 Ağustos'ta açık ara kazanacağını düşünüyor. Muhalefet seçim sonrası kendi içişleriyle uğraşırken bir baskın seçim planlıyor. Bu konuda 'hazırlıklara başlayın' talimatı verildi. Yani cumhurbaşkanlığı kampanyası ile birlikte genel seçim hazırlıkları da devrede" dediler.
Erdoğan çevresini de yakından tanıyan kaynaklar şu değerlendirmeleri yaptılar:
BİR TAŞLA İKİ KUŞ
"Erdoğan bir taşla iki kuş vurma taktiği izliyor. Birinci kuş muhalefet. Erdoğan'ın yakın çevresine Almanya-Brezilya maçını örnek göstermiş. 'Dünya kupasında yarı final maçında Almanya Brezilya'nın zayıf anını yakalayınca sonuna kadar gitti. Çok kısa sürede maçı geri döndürülemez bir hale soktu' demiş. Başbakan, yöneticilere bu maçı örnek göstererek hareket etmeleri, cumhurbaşkanı seçiminden sonra aynı taktiği izlemeleri talimatı vermiş.
Erdoğan, muhalefet bir yönetim değişikliğine gidip yeni bir heyecan yaratmadan, seçim kaybetmiş liderlerle seçimi kazanmanın daha kolay olduğunu düşünüyor. Yakın çevresini bu konuda ikna etmiş durumda. İkinci kuş ise AKP içindeki muhalefet. Erdoğan'ın Çankaya'ya çıkması durumunda AKP'yi oradan yöneteceğini gizlemiyor. Ama kontrolü kaybetme endişesi de yaşıyor.
Bu nedenle AKP grubunu kurşun asker yapmaya çalışıyor. Baskın bir seçim AKP içi muhalefeti tasfiye için de bir fırsat olacak. Pürüz çıkaran, çıkarması muhtemel olan ve F tipi örgütle bağlantısı bulunan milletvekillerini tasfiye edecek. Hesap bu. Tutar mı tutmaz mı zaman gösterecek."
İSTİHBARAT DEVREDE
Erdoğan'ın AKP'de bölünme yaşanmaması, bölünme olsa bile etkisiz kalması için MİT ve Emniyet istihbaratına talimat verdiği, alternatif parti kurmak isteyen milletvekili ve yöneticilerle ilgili dosya hazırlanmasını istediği öğrenildi. Durumu öğrenen muhalif ve 3 dönem engeline takılan AKP'lilerin geri çekilme yerine inatlaşmayı sürdürdükleri ifade edildi.
Özellikle "tecrübeli AKP'liler"le, devletin tepe noktalarında görev yapan AKP'lilerin yakın temas içinde oldukları, sık sık bir araya gelerek durum değerlendirmesi yaptıkları belirlendi. Ankara'nın lüks lokantalarının VIP salonlarında iftar adı altında yapılan buluşmalarda önümüzdeki aylarda izlenecek yol haritasını tartıştıkları ifade edildi.
'AKP BÖLÜNEBİLİR' DİYENLERİN SAYISI ARTIYOR
Edinilen bilgilere göre, AKP'nin baskın genel seçimler için belirlediği tarih 9 Kasım. Ancak bu kararı etkileyecek gelişmeler de yaşanıyor. 3. dönem nedeniyle tasfiye edilecek olan 70 civarında milletvekili politikayı bırakmaya niyetli değil. Yeni kurulan Merkez Partisi ile yedekte bekletilen ve seçime girme olanağı bulunan bir parti her an devreye girebilir.
Gül'ün AKP içindeki 3 dönem kuralına takılacak milletvekilleri ile sürekli temas halinde olduğu, gelişmelere göre hareket edeceği konuşuluyor. Bu arada ABD büyükelçiliği "elemanları" da AKP'deki taraflarla diyalog halinde. AKP çevrelerinde "AKP bölünebilir" diyenlerin sayısı giderek artıyor. "Erdoğan cumhurbaşkanı seçilse bile iktidarda AKP olmayabilir" görüşü öne çıkıyor. (EDK)