Erdoğan: Tarihimizi 1919’dan başlatan anlayışı reddediyorum

Erdoğan: 'Tarihimizi 1919'dan başlatan tarih anlayışını reddediyorum'
Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul Lütfi Kırdar Kongre Merkezi’nde Kut-ül Amare zaferin 100. yılı  programında konuştu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Milletimizin, medeniyetimizin binlerce yıllık tarihini, neredeyse 1919 yılından başlatan bir tarih anlayışını reddediyorum. Her kim ki zaferleriyle ve yenilgileriyle son 200 yılımızı, hatta son 600 yılımızı soyutlayıp eski Türk tarihinden Cumhuriyete atlıyorsa biliniz ki o kişi milletimizin de devletimizin de hasmıdır” dedi.

“O KİŞİ DEVLETİMİZİN HASMIDIR” 

Cumharbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Unutulan Zafer: Kut’ül Amâre” adlı programda yaptığı konuşmada, “Milletimizin, medeniyetimizin binlerce yıllık tarihini neredeyse 1919 yılından başlatan bir tarih anlayışını reddediyorum. Her kim ki zaferleriyle ve yenilgileriyle son 200 yılımızı, hatta son 600 yılımızı soyutlayıp eski Türk tarihinden Cumhuriyete atlıyorsa biliniz ki o kişi milletimizin de devletimizin de hasmıdır” dedi.
 
 
Erdoğan, son dönemde yapılan operasyonlara da değinerek, “Er veya geç bu operasyonlardan zaferle çıkacak ve bu vatan topraklarında biz hainlere operasyon yaptırmayacağız” diye konuştu.  
 
 Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’nda düzenlenen programa, TBMM Başkanı İsmail Kahraman, Başbakan Ahmet Davutoğlu, Genelkurmay Başkanı Org. Hulusi Akar, Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş ve Irak’ın Kut kenti Valisi de katıldı. 
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan, törende yaptığı konuşmaya, “Bundan bir asır önce, 29 Nisan 1916 tarihinde kazandığımız zaferin hayırlı olmasını diliyorum. 1. Dünya Savaşı’nın tüm cephelerinde kahramanca mücadele ederek şehit olan, gazi olan askerlerimizin hepsini, rahmetle, minnetle yad ediyorum. Bu toprakları bizim kılmak için Malazgirt Zaferi’nden bu yana şehit olan bütün ecdadımızı rahmetle, minnetle anıyorum. Kurtuluş Savaşımızı kazanarak bu memleketi bize armağan eden Gazi Mustafa Kemal başta olmak üzere Cumhuriyetin kurucularını hayırla yad ediyorum” sözleriyle başladı. 
 
Erdoğan, “Bu vatan bize kimsenin inayeti değildir. Bu coğrafya, millet olarak her gün bedelini ödediğimiz, anamızın ak sütü gibi helal olan asli vatanımızdır. Hakkını vermediğimiz hiçbir zaferimiz yoktur. 1400 yıllık İslam tarihinin bin yılında, bizim olmadığımız bir mücadeleye rastlamak neredeyse mümkün değildir. Anadolu’yu bunca yıldır muhafaza edebilmemizin arkasında işte böyle bir anlayış vardır.
 
“TARİHİMİZ 1919 YILINDAN BAŞLAMADI”
 

Erdoğan, şöyle devam etti:
 
“Millet olarak temsil ettiğimiz bu geniş algının gerisindeki büyük mücadeleyi ve fedakarlığı çok iyi görmek ve değerlendirmek mecburiyetindeyiz. Ülkemizde maalesef bu fotoğrafı gösterecek bir tarih anlayışı mevcut değildir. İyi niyetli çalışmalar vardır, ancak bunlar batıdaki çalışmalara göre çok sönük kalmıştır. Milletimizin, medeniyetimizin binlerce yıllık tarihini, neredeyse 1919 yılından başlatan bir tarih anlayışını reddediyorum. Her kim ki zaferleriyle ve yenilgileriyle son 200 yılımızı, hatta son 600 yılımızı soyutlayıp eski Türk tarihinden Cumhuriyet’e atlıyorsa, biliniz ki o kişi milletimizin de, devletimizin de hasmıdır. Batı medeniyetinde Türk, belli bir kavmin adı değil tüm Müslümanları ifade eden bir isimdir. Dünyada 200 milyonun üzerinde bir varlığa sahip Türkçe konuşan toplumlar denince de akla önce bizim milletimiz gelir. Millet olarak temsil ettiğimiz bu geniş algının gerisindeki büyük mücadeleyi ve fedakarlıkları çok iyi görmek, çok iyi değerlendirmek ve idrak etmek mecburiyetindeyiz. Ülkemizde maalesef, nesillere bu büyük fotoğrafı gösterecek bir tarih anlayışı mevcut değil.”
 
 “BİZİM BİR DE ‘MOBİL ORDU’MUZ VARDIR”
 
 “Tüm cepheleriyle 1. Dünya Savaşı ve Kurtuluş Savaşı milletimizin kıyamıdır. Yani ayağa kalkışı, şahlanışıdır. Tarih kitaplarında bizim milletimiz için ne denir? ‘Asker millet’ veya ‘ordu millet’ ifadesi kullanılır. Çünkü biz gerektiğinde, tüm fertleriyle, inancı, vatanı,bayrağı, devleti uğruna savaşabilen, bunu göze alabilen bir milletiz. Yani bizim ordumuz sadece muvazzaf değildir. Ayrıca bizim bir de ‘mobil ordu’muz vardır. O da milletin ta kendisidir. O güzel Tokat türküsündeki “Hey 15’li hitabı”, savaşa giden, henüz bıyığı terlememiş gençleri ifade eder.”
 
 DİPLOMASİ EKSİKLİĞİ…
 
 “Maalesef biz resmi tarihimizi, yıllarca, tam da İngilizlerin istediği gibi düzenledik. 1. Dünya Savaşı’nın her cephesinde, başta İngilizler olmak üzere, düşmanlarımızın öfkeyle, dostlarımızın ümitle, ama tüm dünyanın şaşkınlıkla takip ettiği bir mücadele ortaya koyduk. Ateşkes anlaşması imzalandığında Osmanlı Ordusu tüm cephelerde savaşmaya devam ediyordu. Yani ortada çökmüş, bitmiş, teslim olmuş bir ordu, bir devlet yoktu. Bizim bu dönemde başımızı yakan, klasik sorunumuz olan cephede kazanıp masada kaybetme işidir, yani diplomasi eksikliğidir.
 
 
Bizim için savaşın başladığı dönemde taşınan niyetlerle, savaşın bitiminde ortaya çıkan manzara çok farklıdır. Tümüyle yakılıp külleri havaya savrulmak istendiğimiz bir durumdan yeni bir Kurtuluş Savaşı’nı başlatıp başarıyla sonuçlandıracak morale, tecrübeye, azme kavuştuk. Geçtiğimiz 13 yılın siyasi sorumluluğunu üstlenen bir kişi olarak, tarihimizi yeni nesillere bu yönüyle anlatma konusunda yeterli mesafeyi kat edemediğimizi bir özeleştiri olarak burada ifade ediyorum. Demokrasiye ve kalkınmaya dair önceliklerimiz bizi
 
 
öylesine kuşatmıştı ki, özellikle eğitimde, kültürde, sanatta arzu ettiğimiz değişimi gerçekleştirecek adımları atmakta maalesef yavaş davrandık. Eksiğimiz var, ama aşacağız. İnşallah bizim bu çabalarımızı hükümetimiz bir adım öteye götürecek, eksiklikleri tamamlayacaktır. Yaşadığımız son gelişmeler, bu değişimin bizim için en az diğer alanlarda sağladığımız başarı kadar önemli olduğunu gösterdi.”
 
ÜÇ FİTNE…

 
Cumhurbaşkanı Erdoğan, “üç fitne” olarak nitelendirdiği mezhepçilik, ırkçılık ve teröre de dikkat çekti. Erdoğan, “mezhepçilik” konusuna değinirken, “Burada hassas olmamız gerekir. Şiilik, Sünnilik… Bizi İslam dünyası içinde parçalamaya, yıkmaya çalışıyorlar. Kardeşlerim, bizim Şiilik diye, Sünnilik diye bir dinimiz yok. Bizim bu noktada tek dinimiz İslam’dır” ifadesini kullandı.
 
“Irkçılık” sorununa da işaret eden Cumhurbaşkanı, “Biz yaradılanı, Yaradan’dan ötürü sevmiş bir milletiz. Asla ırkçılık taassubu içinde de olamayız” dedi.
 
“MEHMETÇİK, KÜÇÜK MUHAMMET ANLAMINA GELİR”
 
Üçüncü fitne olarak “terör”ü gösteren Erdoğan, “Şu anda terörle mücadele içindeyiz. Askerden, polisten, koruculardan şehitlerimiz var. Fakat ben şu anda karşımda askerimizi görüyorum. Ve içlerinde geleceğin adaylarını görüyorum. Sizler, peygamber ocağının içindesiniz. Dünyanın hiçbir yerinde askere ‘Mehmetçik’ denmez. Bizim milletimiz Mehmetçik der. Bu, “Küçük Muhammet” anlamına gelir. Benim asker kardeşim, polis kardeşim, korucum bu yola çıkarken böyle çıkmıştır. Bizde askere gidene ‘kınalı kuzum’ derler. Bizde anlayış bu. Böyle çıkmışız ve böyle gidiyoruz. Şimdi tabii, yoğun bir şekilde -malum- yapılan operasyonlar var. Kardeşlerim, bu operasyonların muzaffer ordusu, muzaffer komutası sizlersiniz. Er veya geç bu operasyonlardan zaferle çıkacak ve bu vatan topraklarında biz hainlere operasyon yaptırmayacağız.”

Kaynak: DHA
 

    :

    :

    :

    :

    "Erdoğan: Tarihimizi 1919’dan başlatan anlayışı reddediyorum" hakkında Tweetler

    DİĞER POLİTİKA HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete