Ankara’da düzenlenen terör eyleminin ardından TBMM’de servisler iptal ediliyor, Meclis’in etrafına demir çit çekiliyor.
Ankara’daki saldırının ardından TBMM’de güvenlik tedbirleri 10 maddede masaya yatırıldı.
Bunların başında TBMM’nin etrafının Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde olduğu gibi tarihi dokuya uygun olarak demir çitle çevrilmesi ve servislerin iptal edilerek personele toplu taşım kartı dağıtılması geliyor.
TBMM Başkanlık Divanı’nında konuşan Meclis Başkanı İsmail Kahraman, TBMM’nin hedefi olabileceği ve bu yönde istihbaratlar da geldiğini belirterek, “Yapılacak bir eylem dünya çapında ses getirir. Bu nedenle her türlü güvenlik tedbiri almak durumundayız” ifadelerini kullandı. Toplantıda tedbirler özetle şöyle belirlendi:
SERVİSLER İPTAL EDİLİYOR
KARTSIZ GEÇİŞ YOK: Araç giriş kartı olmayan araçlar hiçbir şekilde Meclis’e alınmayacak. Milletvekilleriyle gelen ziyaretçilerin güvenlik kontrolünden geçirildikten sonra kart verilerek içeriye alınacak. Milletvekili araçlarının kontrol sırasında arka camları açılıp gerekirse aranacak.
ZİYARETÇİYE SERT TEDBİR: İsmi yazılmayan ziyaretçiler içeri alınmayacak. Saat 18:00’den sonra TBMM’ye ziyaretçi alınmayacak. Geçici bir süre grup toplantılarına ziyaretçi alınmaması. Kulislere hiçbir şekilde ziyaretçi alınmaması.
Gelen ziyaretçilere BTİ (Bilgi Tarama) uygulanması.
TBMM’YE DEMİRDEN ÇİT: TBMM’nin etrafının, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde olduğu gibi estetik bir mimari kullanılmak suretiyle yüksek demir çitle çevrilmesi.
KAPILARA X-RAY CİHAZI: Ana giriş kapılarına aracın içini gösterecek x-ray cihazlarının konulması.
MANTAR BARİYER: Ana giriş kapılarının tamamına mantar bariyer sisteminin kurulması.
RAYLI KAPI: Muhalefet kulisi tarafındaki bahçenin girişine iktidar kulisi bahçesindeki gibi raylı bariyer yapılması.
KORUMA ARAÇLARI ALINMAYACAK: Bakanlara eşlik eden koruma araçlarının içeriye alınmaması.
SERVİSLER İPTAL: Personel için planlanan servis uygulaması yerine, personele toplum taşıma kartı verilmesi yönünde çalışma yapılması.
EMNİYETTEN RAPOR: TBMM’nin güvenliğine ilişkin Emniyet Genel Müdürlüğü’ne rapor hazırlatılması.
BAĞLI KURUMLAR DAHİL EDİLSİN: Ek hizmet binası, TBMM eğitim ve Sosyal Tesisleri, Mustafa Necati Kültür Evi ve Milli Saraylar’a bağlı bina, saray, kasır ve köşklerde benzeri güvenlik tedbirlerinin alınması.
DRONE'LU SALDIRIYA ÖNLEM
Toplantıda, son dönemde gündemde olan terör örgütlerinin havadan dron ile saldırı ihtimali de tartışıldı. TBMM’nin bulunduğu hava sahasının uçuşa yasak olmasına rağmen böyle bir saldırıya yönelik nasıl önlem alınacağı konuşulurken, havada vurularak indirilip indirilmeyeceği de alternatifler arasında sayıldı. Bu konuda emniyetin vereceği rapora göre karar alınması benimsendi.
ARAMA VE BTİ'YE İSYAN
Toplantıda, milletvekili araçlarının aranmasına üyeler itiraz etti. BTİ uygulamasının her türlü vergi cezasını da kapsadığını anlatan emniyet görevlilerinin, “Vergi cezası dahi olsa o kişi hakkında TBMM’ye girişte tutanak tutup karakola götürmek zorundayız” uyarısı üzerine milletvekilleri, “Zaten bize gelen insanlar dertli sıkıntılı, borçlu insanlar. Karakol karakol gezerek ziyaretçi mi toplayacağız” diyerek sadece GBT uygulamasıyla yetinilmesi görüşünü bildirdi.
Kaynak: Önder Yılmaz - milliyet.com.tr