Dokunulmazlıkların kaldırılmasının ardından savcılık tarafından ifadeye çağrılan milletvekillerine gönderilen tebligatlardaki ‘zorla getirme’ tedbirine ilişkin uyarı kaldırıldı.
HDP eş genel başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ, haklarında açılan soruşturmalar nedeniyle Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca ifade vermeye çağrılmıştı.
Geçtiğimiz hafta Ahmet Yıldırım, Burcu Çelik Özkan ve Ayhan Bilgen’in telefonla ifadeye çağrılmasının ardından bu hafta da HDP Ağrı milletvekilleri Dirayet Taşdemir ve Bedran Öztürk savcılıklarca ifadeye çağrılmıştı.
Bunun üzerine Demirtaş, ifade vermeye gitmeyeceklerini açıklamıştı.
DEMİRTAŞ VE HDP'Lİ VEKİLLERİN ÇAĞRI KAĞITLARINDA 'ZORLA GETİRME' YOK
Savcılık vekillere gönderdiği çağrı kağıtlarında bazı değişiklikler yaparak ‘zorla getirme’ tedbiri uygulanacağına ilişkin uyarıya yer vermedi. Demirtaş ve diğer HDP’li vekillerin çağrı kağıtlarında da bu ibare yer almadı.
SAVCILIK, İFADE ALMADAN DAVA AÇABİLECEK
Böylece savcılıklar, çağrıya uymayan vekiller hakkında ifadelerini almaksızın dava açabilecek ya da takipsizlik kararı verebilecek. Dava açılan vekiller hakkında gerek görülürse mahkemeler tarafından tutuklama kararı verilebilecek.
DEP’li Leyla Zana, Hatip Dicle, Mahmut Alınak ve Selim Sadak, 1991 seçimlerinde TBMM’ye girmişti. Leyla Zana’nın Kürtçe yemin etmesinin ardından soruşturma başlatılmış; Zana, Dicle ve Doğan 4 Mart 1994’te Meclis’e giren polis tarafından zorla gözaltına alınmıştı.
Kaynak: Fevzi Çakır / Habertürk