Her geçen gün incelikte ve ekran büyüklüğünde rekorların kırıldığı akıllı telefonlarda cam kırılmasının önüne geçilemiyor.
Akıllı telefon teknolojisinde odak nokta incelik ve ekran büyüklüğü olmaya devam ederken bu yöndeki arızalar da hızla artmaya başladı.
Elektronik cihazlara satış sonrası özel hizmet paketleri sunan Cepkask raporlarına göre en sık görülen arızalar ekranların korunamamasından kaynaklanıyor. Genel Müdür Tayfun Gülgeç, “Telefonlar artık neredeyse komple ekran haline geldi. Düşmeye ve darbeye dayanıklı değiller. En ufak bir kazada ya kırılma ya da çizilme meydana geliyor. Serviste sadece ekran tamiri yapıyoruz desek yanlış olmaz” dedi.
4.2 MİLYON TELEFON SERVİSE
Gülgeç 2014’te Türkiye’de 14 milyon telefon satıldığını anlatarak “Ancak taksit yasağı sonrası bu rakam 12 milyona kadar geriledi. Satılan cihazların yüzde 35’i yani 4.2 milyon adedi yaşanan sorunlar nedeniyle servise götürülüyor. Servis ücretleri neredeyse telefon fiyatına denk geldiği için insanlar yenisini alıyor. Bu oran da yüzde 20’lere ulaşıyor” açıklamasında bulundu.
SIVI TEMASINA DİKKAT
Donanımsal sorunların yanında sıvı teması ve hırsızlık olaylarının da hasarda önemli bir yer tuttuğunu dile getiren Gülgeç şunları söyledi: "Ayrıca ekran donmaları da büyük sorun haline geldi. Orijinal olmayan adaptörlerle yapılan şarj da telefona büyük zarar verebiliyor.”
NE YAPMALI?
Gülgeç arızaya karşı yapılması gereken ilk müdahaleyi de şöyle anlattı: “Telefon hasara uğradığında öncelikle enerjinin kesil-mesi yani pilin çıkarılması gerek. Bazı modellerde pil kasaya entegre olduğundan cihaz hâlâ çalışıyorsa hemen kapatılmalı ve servise götürülmeli. Aynı durum özellikle suyla temas etmiş cihazlar için de geçerli. Acil müdahale olmazsa telefon tüm işlevini kaybeder."
KULLANICI DA ONARABİLİR
ASUS Sistem Müdürü Bora Aras da her türlü arızaya karşı yetkili servislerce en iyi müdahalenin yapılabildiğini belirterek “Önemli olan orijinal parçaların kullanılması. Yeni nesil her şeyin en hızlı olmasını istiyor. Bunun için hemen yeni telefon almaya gerek yok. Yazılım ya da işletim sistemiyle ilgili problemleri kullanıcı kendisi de çözebilir” diye konuştu.
ISINIRSA PATLAYABİLİR
Gülgeç’in verdiği bilgiye göre yüksek ısıya maruz kalan ve korunaklı kılıf sebebiyle kendini soğutamayan cep telefonunda zamanla deformasyonlar başlayabilir. Bu olumsuz etkinin uzun süre sürmesi durumunda telefonun pili patlayabilir.