Eymir Gölü'nde su savaşları

ODTÜ Merkez Kampüs alanında yer alan binaların ruhsatsız olduğu kozunu geçmişte ODTÜ'ye karşı kullandığı iddia edilen Gökçek şimdi de Eymir gölü için Su kozunu kullandığı iddia ediliyor.
ODTÜ Merkez Kampüs alanında yer alan binaların ruhsatsız olduğu kozunu geçmişte ODTÜ'ye karşı kullandığını iddia edilen Gökçek, şimdi de Eymir için Su kozunu mu kullandı?

Şehir Plancısı Tahir Çalgüner de bu iddialara yönelik olarak ODTÜ ve Gökçek'e şu soruları yöneltti.

İşte Çalgüner'den bilinmeyen yönüyle Eymir soru(n)ları:

Eymir Gölü'nün doğu kapısında su pompalama istasyonu vardır; yeraltı kuyularından temin edilen su pompalanarak bir yeraltı isale hattı ile tüm Orta Doğu Teknik Üniversitesi kampüsüne su sağlanmaktadır. Bilindiği üzere kirlilik konsentrasyonunun en önemli bileşeni kapalı su havzalarından kontrolsuz su çekimidir.

Eymir'in kapalı bir havza olarak Mogan gölü ile yeraltı su bağlanrısının olması da bileşik kaplar misali etkili bir faktördür.

1. ODTÜ merkez kampusu belediye şebeke suyu abonesi değil midir?Son ayın su faturasında ne kadar su parası ödemiştir?

2. Gölün batı kesiminde bulunan yeraltı suyu akifer alanlarına şuursuzca binlerce ağaçı diken kimdir? Gölün su beslenme havzaları neden kapatıldı? Eymir gölü, sadece ve sadece yüzey suyu (ırmak) ile beslenir diyen ODTÜ' lü tatlı su ekologu kimdir? Kirlilik ölçümleri yaparken karşılaştırmalı su döngü bilonçosu hesaplarına kampüs için çekilen suyu da ilave etmiş mi?

3. Şimdiye kadar göl suyunun temizlenmesi ile ilgili ne tür faaliyet ve yatırım yapılmıştır?

4. Bu soruların cevaplarından sonra, Gökçek'in bu bölge için düşündüğü "Ankara'nin boğazı" projesi konusundaki görüşlerimi de sonraya saklıyorum.


    :

    :

    :

    :

    "Eymir Gölü'nde su savaşları" hakkında Tweetler

    DİĞER ÇEVRE HABERLERİ