Türkiye "imar borsası" devrine giriyor. Yeni taslağa göre entsel dönüşüm alanındaki parseller sertifikalandırılacak.
Türkiye "imar borsası" devrine giriyor. Yeni taslağa göre entsel dönüşüm alanındaki parseller sertifikalandırılacak. Bu sertifikalar borsada alınıp satılabilecek. Büyük inşaat şirketleri kazanırken olan evlerine el konan vatandaşlara olacak.
YOKSULLAR KENT DIŞINA, ŞİRKETLERE KÂR ÜSTÜNE KÂR
Pelin Ünker’in Cumhuriyet gazetesinde yer alan haberine göre, İmar Hakkı Transferi (İHT) sistemi torba yasa taslağında 3194 sayılı İmar Kanunu’nun 13. maddesi, 4. madde ile yeniden düzenleniyor. Taslağın hayata geçmesiyle kurulacak “imar borsası” ile yoksullar kent dışına itilirken büyük inşaat şirketleri kârına kâr katacak.
New York Üniversitesi’nden Dr. Ümit Akçay’ın verdiği bilgiye göre kentsel dönüşüm alanındaki parsel sahibi, İHT modelinden yararlanmak istediğinde kendisine imar hakkına dayalı bir sertifika verilecek. Parsel sahibi bu sertifikayı isterse hemen bunu almak isteyenlere satarak bu hakkını paraya çevirebilecek. İsterse elinde tutarak değerlenmesini bekleyebilecek, hatta miras bırakabilecek. İsterse de bu sertifikaların alım-satımının gerçekleşmesi için kurulacak olan emlak borsasına yatırarak işlem görmesini sağlayabilecek.
OLUMSUZLUKLARIN FİNANS ALANINA SIÇRAMASINI KOLAYLAŞTIRIR
Akçay, “Bu yeni modelin en önemli sonuçlarından biri de Türkiye’de finans sektörüyle inşaat sektörü arasındaki bütünleşmenin hızlanması olacak. 6.5 milyon konutu içeren dev bir kentsel dönüşüm projesinden bahsettiğimize göre, sertifikaların yani yeni bir tür türev ürünün işlem göreceği yeni bir borsanın kurulması finans sektörü için yeni bir pazar anlamına gelecek. Bu da işler iyi gittiğinde hem konut yapımının hızlanması hem de finansal kârların artması demek. Ancak bu bütünleşme, inşaat sektöründe herhangi bir sebeple başlayabilecek olan bir olumsuzluğun hızla finans alanına atlamasını da kolaylaştırabilir” dedi.
EĞER AMLAK BORSASI KURULURSA...
Bu tip bir borsa kurulduğunda, nasıl ki Borsa İstanbul’a belli başlı büyük yerli ve yabancı yatırımcılar yön veriyorsa, emlak borsasına da büyük emlak şirketleri yön verecek. Dolayısıyla bu süreçte kazananın büyük inşaat firmaları, kaybedenin de evlerine sertifika karşılığında el konan yurttaşlar olacağını öngörebiliriz.