Ormanda taşocağı kâbusu

Antalya’da mermer ocağı için yüzlerce yıllık sedir ormanında kesim yapılıyor. Taşocakları nedeniyle can güvenliklerinin olmadığını söyleyen köylüler dava açıyor
OLGU KUNDAKÇI

Antalya’da Hisarçandır Köyü’nün sınırında yer alan Ekizce Yaylası’nda açılan mermer ocağı için yüzlerce yıllık sedirlerin yer aldığı ormanda kesim başladı. Kesilen ağaçlar arasında yaşları 800’ü bulan ve anıtsal nitelik taşıyan çok sayıda ağacın da mevcut olduğu belirtiliyor. Ekizce’de açılan mermer ocağı, bölgede faaliyet gösterecek beşinci taşocağı olacak. Köy halkı, Hisarçandır’ın heyelan bölgesi olması nedeniyle taşocakların can güvenliğini tehdit ettiğini söylüyor. Ayrıca, ocak için seçilen alan Ekizce halkının içme ve tarım için kullandığı su kaynaklarının bulunduğu bir havza niteliğinde. Bölge sakinleri mermer ocağına karşı dava açacak.

‘EVLERİMİZ ZANGIR ZANGIR'

Hisarçandır Köyü’nden Yaşar Cintay köyün taşocaklarına karşı çıkma nedenlerini şöyle anlatıyor: “Bizim köyümüzün heyelan bölgesi olduğuna dair raporlar var. Buna rağmen ağaç kesimleri yapılıyor. Durmadan mermer ve taş ocakları açılıyor. Taşocaklarına karşı senelerdir mücadele veriyoruz. Su kaynaklarımız kayboluyor. Yollarımız heyelandan dolayı kayıyor. Fidelerimiz, ağaçlarımız kalmadı. Ektiğimiz sebze, meyve olmaz oldu. Dinamit atılıyor evler zangır zangır sallanıyor. Taşocaklarından sonra köyümüzde birçok kanser hastası oldu. Bölgede açılan ocaklar yerleşim yerleriyle iç içe. Bölgede belki 10 köyün öğrencileri taşımalı eğitim ile gidiyor okula. Yollarımız rampa, dik yollar. Maden ocaklarının tırlarının öğrenci servislerini ezmesi de an meselesi.”

ŞAKAYIKLAR TEHDİT ALTINDA

Ekizce’deki Sedir ormanları aynı zamanda o bölgeye endemik şakayık bitkisinin yaşam alanı. Antalya Isparta Burdur Denizli Kaş Platformu sözcüsü Hediye Gündüz, ormanlarda tahribat sürerse Expo 2016’nın sembol bitkisi seçilen şakayığın yaşam alanının yok edileceğine dikkat çekiyor. Bölgedeki taşocaklarıyla uzun süredir mücadele ettiklerini anlatan Gündüz, “Antalya’dan Ekizce Yaylası’na kadar yaklaşık 40 km’lik mesafede dört ocak var. Çakırlar mevkinde 15 yıldır çalışan taş ocağı o bölgede yaşayan insanları çok olumsuz etkiledi. Bölgede hastalık oranı arttı, orada onlarca astım hastası ve kanser hastasıyla Sağlık Bakanlığı’na taşocağının kapanması için dilekçe verdik. Bölgedeki taşocaklarına karşı uzun süredir mücadele ediyoruz. Ekizce’de açılan ocağa karşı da dava açacağız” dedi.

    :

    :

    :

    :

    "Ormanda taşocağı kâbusu" hakkında Tweetler

    DİĞER ÇEVRE HABERLERİ