Çipras'ın kader oylaması

Yunanistan Parlamentosu bugün kreditörlerle varılan anlaşma gereği reform paketinin şart koşulan ilk 5 maddesi ile ilgili yasa tasarısını oylayacak.
Yunan Parlamentosu’nda bugün geceyarısından sonra yapılacak oylama komşunun kaderini belirleyecek.

Tasarının muhalefet partilerinin yani merkez sağcı Yeni Demokrasi, liberal Potami ve sosyalist Pasok desteği ile kabul edileceğine kesin gözüyle bakılıyor.

Buna karşı, son ana kadar bir değişiklik olmazsa 300 üyeli parlamentoda 149 sandalyesi bulunan iktidardaki SYRİZA’nın 30 civarında fire vermesi bekleniyor. Böyle bir durumda, tasarı oylanmakla birlikte, 162 milletvekili bulunan SYRİZA ile popülist milliyetçi Bağımsız Yunanlılar (ANEL-13 milletvekili) partisi koalisyon hükümeti parlamentodaki çoğunluğu kaybedecek.

ANLAŞMAYI GERİ ÇEVİR

Enerji Bakanı ve SYRİZA’nın bileşimlerinden olan “Sol Platform”un lideri Panayotis Lafazanis, Başbakan Aleksis Çipras’dan son anda bile olsa anlaşmayı geri çevirmesini istedi. Lafazanis “Başta Almanya olmak üzere ortaklarımız, Yunanistan sömürgeleri imiş gibi davrandılar” dedi. Hükümetin küçük ortağı ANEL ise bugünkü oylamada “Evet” oyu kullanacağını açıkladı. Buna karşı reform paketinin diğer maddeleri için yapılacak oylamalarda red oyu kullanabileceği sinyalleri verdi.

BAŞBAKAN KALAMAZ

Başbakan Tsipras’ın  Çipras’ın, geçen ocak seçimlerinden sonra tam yetki ile göreve getirdiği, 6 ay sonra da kreditörler (AB ve IMF) ile yeni bir anlaşma uğruna yollarını ayırdığı Maliye eski Bakanı Yanis Varufakis Atina’da şok etkisi yaratan açıklamalar yaptı.

Varufakis, Başbakan Çipras’ın 5 Temmuz’da yapılan referandumda aslında “Evet” çıkmasını istediğini çağrıştırdı. Varufakis “Yunan demokrasisisin zaferi olan referandum sonucu belli olduğunda sevinçten uçuyordum. Ancak başbakanın odasına girince son derece olumsuz bir ortam ile karşılaştım. Odada yenilgi havası esiyordu. Çipras’a bu demokrasi zaferini değerlendirmek istiyorsa bana güvenmesini, yok eğer bu muhteşem ‘Hayır’ı kullanamayacaksa, gecenin karanlığında kaybolacağımı söyledim” dedi.

Başbakan Çipras’ın pazartesi günü Brüksel’de sağladığı anlaşmayı ağır bir dille eleştiren Varufakis şöyle konuştu:
“Çipras, anlaşmayı Parlamento’ya getireceğine erken seçime gitsin daha iyi.

Aksi halde, başbakan kalması sürpriz olur. Troyka (AB Komisyonu-Avrupa Merkez Bankası-IMF) kendisi hakkında son beş yılda ağzından çıkan her kelime için Çipras’ı pişman ettirmeyi kafasına takmıştı. 1967 darbesinde (Albaylar Cuntası’nın iktidara gelmesi) demokrasinin alaşağıya edilmesi için tanklar kullanılmıştı.

Şimdi bankalar kullanılıyor. Yabancı güçler iktidarı ele geçirmek için bankaları kullandılar.

ZAM DALGASI GELİYOR

Yunan Parlamentosu’nda yılda 3.2 milyar Euro gelir getirmesi öngörülen ve yılda 1 milyar Euro tasarruf öngörülen emeklilik sisteminde önlemleri bugün oylanacak.

* Tüm işlenmiş veya paketlenmiş ürünler, sağlık hizmetleri ve toplu ulaşım araçları ücretlerindeki KDV oranı yüzde 13’den yüzde 23’e çıkarılacak.
* Oteller için KDV oranı da yüzde 6.5’dan yüzde 13 olacak.
* Gelire göre yüzde de 0.7-8 arasında “özel dayanışma vergisi” alınacak.
* Araç sigorta primleri vergisi yüzde 10’dan 15’e, diğer sigortalardaki verginin de yüzde 20’den yüzde 25’e çıkarılacak.
* Kurumlar vergisinin, 50 bin Euro’nun altında yüzde 26’dan yüzde 29’e çıkarılacak, 50 bin Euro’nun üzerinde ise yüzde 33 kalacak.
* Lüks eşya vergisinin yüzde 10’dan 13’e çıkarılacak.
* Çiftçilerin ucuz yakıt dahil imtiyazlarının kaldırılacak.
* Nüfusu 4 bin 100 kişiden fazla olan Ege adalarında 70 Euro’nun üzerindeki satın alımlar kredi kartı ile yapılacak.
* Adalardaki KDV oranında yüzde 30 olan tenzilat uygulaması 1 Ekim’den başlayarak 2016 sonuna kadar kaldırılacak.
* Emeklilik yaşının 67 ya da 40 yıl çalışmak şartıyla 62 olması.
* Erken emekliliğin 2022’ye kadar aşamalı olarak kaldırılması.
* Düşük maaşlı emeklilere yardım için verilen ödeneklerin 2019’a kadar kaldırılması.
* Emekli maaşlarında sağlık hizmetleri için kesintilerinin yüzde 4’den yüzde 6’ya çıkarılması.
* Devletin emekli sandıklarına katkısı aşamaları olarak 2020 yılına kadar kalkacak.


İNGİLTEREDEN TEK KURUŞ YOK

Euro Bölgesi üyesi olmayan İngiltere, Eurogroup’un Yunanistan’ı kurtarma paketine maddi destek vermeyeceğini açıkladı. İngiltere Maliye Bakanı George Osborne, “Euro Bölgesi’ndeki arkadaşlarımız, İngiltere’nin desteğini alamayacakları mesajını çok açık şekilde aldılar” dedi. Yunanistan’la yapılan üçüncü kurtarma paketinde İngiltere’nin Atina’ya 1 milyar Euro yardımda bulunması öngörülüyordu.

Kaynak: Yorgo Kırbaki | Hürriyet

    :

    :

    :

    :

    "Çipras'ın kader oylaması" hakkında Tweetler

    DİĞER DÜNYA HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete