​Bayram gelmiş neyimize…

Ramazan Bayramı yaklaşırken yapılan harcamalar yurttaşın belini büktü.
4 kişilik bir ailenin bayram harcaması 600-700 TL’yi bulurken yurttaş yiyecek, giyim ve ulaşıma gelen zamlara tepkili. Esnaf ise bu bayramda da istediğini bulamadığını söylüyor.

Ramazan Bayramı yaklaşırken yapılan harcamalar yurttaşın belini büktü. Ortalama 4 kişilik bir ailenin bayram harcaması 600-700 TL’yi bulurken, temel ve az maliyetli bayram alışverişi bile yurttaşları zorda bırakıyor.

KIYAFET HARCAMALARI

Ortalama bir ailenin bayram harcaması 600-700 TL arasında değişirken, yurttaş en fazla harcamayı giyime yapıyor. Yurttaşın uygun alışveriş tercih ettiği yerler ise Eminönü, Tahtakale ve semt pazarları oluyor. Semt pazarlarında bile ortalama bir kişinin bayram alışverişi ayakkabı ve elbisesi ile 100 TL’yi buluyor. Fiyatların yükseliğinden yakınan Elif Canpolat, “Eskiden böylesine bütçemiz zorlanmazdı alışveriş yaparken, temel ihtiyaçlarımızı alırken bile zorluk çekiyoruz. Fiyatlar ucuz diye Eminönü’ne geldim ama burada bile fiyatlar uygun değil, normal bir alışveriş bile bizlere hayal’’ dedi.

ÇİKOLATA VE ŞEKER

Şekerleme fiyatları bütçeye kilosu 15-30 TL arasında değişirken, çikolata fiyatları da 25-40 TL arasında seyretmekte. Yurttaşlar ise artan tatlı fiyatları karşısında daha çok lokum ve şekerleme ürünlerine yöneliyor. Şengül Kılıç, “Elimizdeki para şerbetli tatlılara yetmiyor, biz de mecburen ucuz olan şeker ve lokumu tercih ediyoruz. Alım gücümüz yüksek fiyatlı ürünlere yetmiyor’’ diye konuştu.

TATLIYA DA ZAM

Geçen yıl artan maliyetlerin fiyatlara yansımasıyla, tatlı fiyatlarında yılın başından itibaren yüzde 10-15 arasında fiyat artışı oldu. Antepfıstıklı ürünlerde ise artış yüzde 20’yi geçti. Baklavanın kilosun 50 TL’den satışa sunuldu. Geçen yıl rekolte az olunca antepfıstığı stoklayanların artması da fiyatı yükselten temel etken oldu. Bu artışın izleri ise hâlâ sürüyor. Kavrulmuş fıstık 50-70 lira arasında, fıstık içi (boz yeşil iç) ise 85 liraya kadar çıkıyor.

ULAŞIM PAHALILIĞI

Bayram yoğunluğu otogarlarda olduğu kadar havalimanlarında da hareketliliği artırdı. Ancak uçmak eskisi kadar ucuz değil. Örneğin, İstanbul’dan İzmir’e veya Adana’ya havadan gitmek için 234 lirayı gözden çıkarmak gerekiyor. Hatay’a uçak bileti 309 lira. Yüksek fiyatların gerekçesi olarak ise vergi, harç ve ek kesintiler gösteriyor. Online ortamdan satışa sunulan İstanbul-İzmir ve İstanbul-Antalya biletlerinin fiyatı ise 215 lira. Burada vergi için ilave 9 lira, hizmet için 15 lira talep ediliyor.

ESNAFIN DURUMU

Bayramın yaklaşmasıyla birlikte esnafın yüzü yine gülmedi. Alım gücü düşen yurttaşın daha çok AVM ve kredi kartlarına yöneldiğine dikkat çeken Eminönü’nde giyim dükkânı sahibi İsmail Aktaş, “Halkın, alışveriş yapmak için ceplerinde para olması gerekiyor. Nasıl gelip alışveriş yapsın’’ dedi.

Kaynak: Neslihan Karataş/ BirGün

    :

    :

    :

    :

    "​Bayram gelmiş neyimize…" hakkında Tweetler

    DİĞER GÜNDEM HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete