Nükleer anlaşma ABD Kongresi'nde

ABD hükümeti, İran ile varılan nihai nükleer anlaşmayı ABD Kongresi'nin onayına gönderdi.
Kongre 60 günün sonunda anlaşmayı reddederse, Başkan Obama kararı veto edecek.

Al Jazeera'nın haberine göre, ABD Dışişleri Bakanlığı, İran ile 5+1 ülkeleri arasında sağlanan nükleer anlaşmayı ABD Kongresi’nin onayına sundu. Kongre, 60 gün içinde anlaşmayı oylayacak.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi daimi üyesi 5 ülke ve Almanya (P5+1) ile İran arasında varılan nihai nükleer anlaşmanın ABD Kongresi’ne sunulduğunu açıkladı.

Kirby, Ortak Kapsamlı Eylem Planı'nın (JCPOA), anlaşmanın eklerinin ve ilgili diğer materyallerinin yanı sıra, istihbarat servisince hazırlanan gizli değerlendirme raporunun da kongreye sunulduğunu söyledi.

OBAMA VETOYA HAZIR

Kongre’nin anlaşmayı Eylül ayı başlarında oylaması bekleniyor. Kongre, ABD hükümetinin yaptığı bu anlaşmayı reddederse, bunu belirten bir yasa teklifi hazırlaması gerekiyor. ABD Başkanı Barack Obama, Kongre’nin anlaşmayı reddetmesi halinde bu yasa teklifini veto edeceğini söylemişti.

ABD Başkanı tasarıyı veto ederse, 435 vekilden oluşan Temsilciler Meclisi ve 100 senatörden oluşan ABD Senatosu'nun üçte ikisinin bu kararı değiştirmesi mümkün. Bu durumda karar geçerli oluyor.

NETANYAHU'DAN VEKİLLERE ÇAĞRI

ABD parlamentosundaki lobi gücüyle bilinen İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ABD’li vekillere anlaşmayı reddetme çağrısı yaptı.
İran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney’in “Batı’ya karşı mücadelemiz sürecek” açıklamasını temel alan çağrıda Netanyahu, İran’a yönelik ambargonun kaldırılmasıyla kazanılacak paranın nükleer silah yapımında kullanılacağını savundu.

ALMANYA'DAN EKONOMİ HEYETİ

İran’a yönelik ekonomik ambargoların da kaldırılmasını öngören anlaşma sonrası, Almanya Ekonomi Bakanı Sigmar Gabriel başkanlığındaki bir ekonomi heyeti üç günlüğüne İran’ın başkenti Tahran’a gitti.
Gabriel burada İran Devlet Başkanı Hasan Ruhani ve İranlı iş adamları ile görüşmeler yapacak.

    :

    :

    :

    :

    "Nükleer anlaşma ABD Kongresi'nde" hakkında Tweetler

    DİĞER DÜNYA HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete