Türkiye siyasi tartışmalarla meşgul edilirken, ekonomideki kriz giderek derinleşiyor.
Küçük esnaf ve KOBİ'lerden başlayan ciro kayıpları dev holdinglerin de kapısına dayandı.
İFLASIN EŞİĞİNDE YÜZLERCE ŞİRKET....
Şirketleri iflasa kadar götürecek olan iç piyasadaki durgunluğun en büyük göstergelerinden biri de inşaat sektöründeki çöküş...Kredi kartına getirilen limit ve taksit sayısı sınırlaması parakende sektöründe işleri bıçak gibi kesti. Büyüme hızındaki düşüş ve başta Rusya olmak üzere komşu ülkelerdeki krizler hem iç piyasayı hem de ihracatı olumsuz yönde etkiledi.
HIZLA BATIYORUZ...
Bankaların kredileri geri çağırma hamlesi de batakları hızlandırdı.Türkiye bir yandan Rusya, Suriye, AB gibi dış etkenler, diğer yandan hızla artan borç, ödenemeyen kredi kartları ve yavaşlayan büyüme, artan işsizlik nedeniyle ekonomide büyük bir çıkmazın içine girdi.Türkiye ekonomisi, hem iç hem de dış etkenlerin kıskacında. Bir yandan yakın ticaret ortaklarından Rusya ekonomisindeki kriz, diğer yandan Suriye'nin iç savaş nedeniyle ekonomisinin çıkmaza girmesi ve 2009'dan bu yana Türkiye'nin en büyük pazarı olan Avrupa Birliği'nin yaşadığı buhran, Türk ekonomisini dışarıdan kıskaca aldı.
KREDİ KARTLARI ŞİŞTİ..
TÜRK LİRASI DEĞERSİZLEŞTİ...
Hem dış etkenler Türkiye'yi köşeye sıkıştırırken, hem de , ekonomide artan borç bataklığına karşı, hükümetin kredi kartları kullanımını sınırlandırmak için aldığı tedbir, bu kez talebi düşürünce, iç tüketime dayalı büyüme de hız kesti. Büyümedeki bu yavaşlama yüzde 1.7 ile son iki yılın en dip noktasına vurunca işsizlik yüzde 10'ların üstüne çıkarak çift hanelere tırmandı.. Hükümetin yatırımları artırmak bahanesiyle Merkez Bankası'na " faizi düşür" baskısı yapması ise doların fırlamasına 2.50 TL'lik psikolojik sınırı da aşmasına neden oldu.
TAKSİT SINIRLAMASI
Türkiye dış etken olarak Rusya , Suriye ve Avrupa Birliği'nin kıskacına girerken, bir yandan da yıllardır iç tüketime dayalı büyüme de borçların katlanarak büyümesi nedeniyle sınıra gelinmesi sonucunda, hükümetin 2014 şubat ayında kredi kartı kullanımını sınırlandıran karar alması iç piyasayı kilitleyen en önemli etkenlerden biri oldu. Tüketimi sınırlamak için kartla taksit sınırlaması tedbirleri iç talebi düşürünce, büyüme hızı yüzde 1.7 gibi son iki yılın en düşük noktasına indi. Büyüme hızındaki yavaşlama bu kez işsizliği artırdı ve işsizlik yüzde 10'un üstüne çıkarak çift hanelere tırmandı. Ekonominin lokomotifi olan inşaat sektörü yavaşladı, konut sektöründe ise satışlar dip yaptı..
MESLEK ODALARI SUSUYOR
Görüşlerini almak için aradığımız meslek odalarının bir çoğu ise başkanlarının şehir dışında olduklarını iddia ederek ekonomik gidişatla ilgili görüş bildirmek istemediler. Esnaf odalarından büyük şehirlerin ticaret ve sanayi odalarına kadar bir çok kuruluşun başkanı konuşmak istemediğini ya sekreteri ya da basın danışmanı aracılığıyla bildirdi.