7 şüpheliden 1'ini "kasten yaralama" suçlamasıyla tutuklayan mahkeme,
Ahmet Hakan'a yönelik saldırıyı"gazetecilik mesleği ve görüş bildirme özgürlüğü kapsamında ve hukuk düzeni tarafından kabul edilmez nitelikte" değerlendirdi ancak dosyada yeterli delillendirme yapılamadığı gerekçesiyle "örgüt kurma ve üye olma", "silahla tehdit", "hakaret" ve "mala zarar verme" suçlarından şüphelilerin tutuklanmaları için yeterli görmedi.
EMNİYETTE SÖYLEDİKLERİNİ REDDETTİLER, BASKI GÖRDÜKLERİNİ İLERİ SÜRDÜLER
Edinilen bilgiye göre İstanbul 6. Sulh Ceza Hakimliği'nce sorgulanan şüphelilerden bazıları emniyette baskı gördüklerini, bu nedenle emniyetteki ifadelerini kabul etmediklerini söylediler.
"ÖZEL HAREKAT POLİSLERİNİN TALİMATIYLA ÖRGÜT" İDDİASINA RET
Eski özel harekat polisi Yahya Kemal Gezer ve yine eski polis olan Nezih Özbirinci'nin talimatıyla örgüt kurdukları iddiasını reddeden şüpheliler, Ahmet Hakan'a karşı "hakaret", "tehdit" ve "mala zarar verme" gibi suçları da işlemediklerini söylediler.
HİYERARŞİK YAPI DELİLLENDİRİLMEDİĞİ GEREKÇESİYLE ÖRGÜTTEN TUTUKLAMA YOK
Mahkemenin kararında, "örgüt kurma ve üyesi olma" suçuna ilişkin dosyaya yansıyan hiyerarşik bir yapı, bu yapı içerisinde emir verme, emir alma, süreklilik gibi Yargıtay uygulamalarında aranılan unsurların tüm ayrıntılarıyla ortaya konulup delillendirilmediği gerekçesiyle şüphelilerin tutuklamasına yeterli görülmediği belirtildi.
"FOTOĞRAFLARLA DOSYAYA YANSITILMADI, HANGİ ŞÜPHELİ OLDUĞU AÇIKÇA BELİRTİLMEDİ"
"Mala zarar verme" suçundan Ahmet Hakan Coşkun'un aracına, gözlüğüne verilmiş bir zararın fotoğraflarıyla birlikte dosyaya yansıtılmadığı, böyle bir durum varsa hangi şüpheli tarafından gerçekleştirildiği açıkça belirtilmediği ve bu suçun takibinin şikayete bağlı olduğu kaydedilen kararda, cezanın alt ve üst sınırı dikkate alınarak tutuklamanın ağır bir tedbir olacağını belirtti.
"HAKARET, VE TEHDİTİN DELİLİ YOK"
"Hakaret, silahla tehdit, birden fazla kişiyle tehdit" suçlarına yönelik ise şikayetçi beyanından başka dosyaya sunulmuş, bu aşamada delil olmadığı belirtilen kararda, "silahla tehdit suçunda unsur olarak gösterilen silahın bir adet bira şişesi olup bu şişenin de suçta kullanıldığına dair beyan ya da sağlık raporu bulunmadığı, bu haliyle atılı suçlardan tutuklama talebinin mevcut haliyle ağır bir tedbir olacağı görülmektedir" denildi.
"ÖRGÜT YOKSA, YÖNETİCİLİKLE SUÇLANANLARIN EYLEMDE SORUMLULUĞU DA YOK"
Kararda, "Kasten yaralama" suçu yönünden ise örgüt yöneticiliğiyle suçlanan Yahya Kemal Gezer ve Nezih Özbirinci'nin örgüt kurma eylemi delillendirilmediğinden sorumlu tutulamayacakları ifade edildi. Diğer şüphelilerin de Ahmet Hakan'a doğrudan eylemde bulundukları yönünde tutuklamayı gerektirir ölçüde delil bulunmadığı ifade edilen kararda, şüphelilerden Ahmet Şengüler'in şikayetçi ve mağdurlar tarafından net olarak teşhis edildiği vurgulandı.
"GAZETECİLİK MESLEĞİ YÖNÜNDEN SALDIRI HUKUK DÜZENİ TARAFINDAN KABUL EDİLEMEZ NİTELİKTE"
Kararın devamında yaralama eyleminin basit yaralama kapsamında kaldığı ancak "demokratik toplumun vazgeçilmez unsurlarından olan gazetecilik mesleği ve görüş bildirme özgürlüğü kapsamında yapılan saldırının hukuk düzeni tarafından kabul edilmez nitelikte olduğu", vurgulanarak mevcut delil durumu ve dosya kapsamına göre Şengüler'in tutuklanmasına karar verildiği belirtildi.
3 KİŞİ ADLİ KONTROLLE SERBEST
Şüpheliler Kamuran Ergin, Uğur Adıyaman ve Fuat Elmas'ın ise her hafta iki gün en yakın karakola imza verme koşuluyla serbest bırakılmalarına karar verildi. Diğer şüpheliler Soner Arık, Yahya Kemal Gezer, Nezih Özbirinci'nin ise serbest bırakılması kararlaştırıldı.
Kaynak: DHA