Yeniden görülen 236 sanıklı "Balyoz Planı" davasında, 62 kişinin yargılandığı diğer davada, bilirkişi incelemesi yönündeki talepleri alındıktan sonra, dosyadaki dijital delillerle ilgili bilirkişi incelemesi yaptırılmasına karar verdi.
Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi, Anayasa Mahkemesinin "haklarının ihlal edildiği" yönünde verdiği kararın ardından yeniden görülen 236 sanıklı "Balyoz Planı" davasında, 62 kişinin yargılandığı diğer davada, bilirkişi incelemesi yönündeki talepleri alındıktan sonra, dosyadaki dijital delillerle ilgili bilirkişi incelemesi yaptırılmasına karar verdi.
Dijital delillere dayanan Balyoz Davasında soruşturmaya konu olan CD'ler hakkında soruşturma aşamasında alınan ve birbirleriyle çelişen iki TÜBİTAK raporu bulunuyor.
Sanıklar kovuşturma safhasında dijital verilerdeki bilişim teknolojisi incelemesi ve içeriklerindeki yanlışlıkları göstererek bilirkişi incelemesi talep ettiler ancak yargılamayı yapan 10. Ağır Ceza Mahkemesi ısrarlı taleplere rağmen dijital verilerin bilirkişi incelemesini yaptırmadı.
Sanıklar ise verilerin sahte, üretilmiş olduklarına dair iddialarını 20’den fazla aralarında ODTÜ, İTÜ, YTÜ, BÜ gibi üniversitelerin öğretim üyelerinden oluşan bilirkişi uzman raporları ve ABD'li Arsenal Bilişim Şirketi, Alman Gramberg Vogel Adli Bilisim Sirketi gibi uluslararası adli bilişim kuruluşlarından aldıkları raporlarla sundular. Kamuoyunda “Kafes ve Poyrazköy Davası” olarak bilinen yargılama kapsamında diğer bir Mahkemenin talebi üzerine TÜBİTAK, Balyoz Davası’nın da dijitalleri arasında yer alan Gölcük hard diskine ilişkin 20 Ocak 2014 tarihli Dijital Adli Analiz Raporu’nu hazırladılar. Anılan raporda hard diske kullanım dışına ayrıldıktan sonra müdahalede bulunulduğunu, sistem tarihi geriye alınmış bir bilgisayardan dosya aktarıldığı tespit edildi.
Anayasa Mahkemesi dijital verilerin sahteliği iddiası araştırılmadan karar verilmiş olmasını hukuk dışı kabul etti ve sanıkların adil yargılanma haklarının ihlal edildiğine hükmetmişti.