IŞİD’in Suruç’ta gerçekleştirdiği intihar eylemi sonrası 265 bin kişilik Emniyet Teşkilatı’nda yıllık izinlerin durdurulması krize yol açtı.
Tatillerini yarıda keserek göreve başlamak zorunda kalan çok sayıda polisin yol masrafları ve yevmiyeleri ödenmediği taktirde, Emniyet Genel Müdürlüğü aleyhine dava açacakları öğrenildi.
YANLIŞ MI ANLAŞILDI?
Emniyet Genel Müdürü Celalettin Lekesiz’in 32 gencin ölümü ile 105 kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan saldırı sonrası sadece yıllık izinlerin durdurulması yönünde verdiği talimatın Personel Daire Başkanlığı’nca yanlış anlaşıldığı öne sürüldü.
Lekesiz’in,
“Ben ikinci bir emre kadar izinlerin kapatılmasını istedim. Siz yazılı talimata izinde bulunan personelin görevlerine başlamalarını da yazmışsınız” diye astlarına tepki gösterdiği öğrenildi. İçişleri Bakanlığı Müsteşarı Muharrem Ünlüer tarafından yayınlanan resmi yazıda izinde bulunan personelin de göreve başlamaları emri verilmişti.
İŞTE O EMİR
“Emniyet Genel Müdürlüğü Merkez Teşkilatı; İl Emniyet Müdürlükleri, PMYO ve POMEM’de görevli personelin yıllık ve mazeret izinleri 20 Temmuz 2015 tarihinden itibaren ikinci bir emre kadar kapatılmış olup, izinde bulunan personelin görevlerine başlamaları, 2. bölgeye ataması yapılan Emniyet Hizmetleri Sınıfı personelinin 20.07.2015 tarihi mesai saati bitimine kadar ilişiklerinin kesilerek en geç 5 Ağustos 2015 tarihine kadar görevlerine başlamalarının sağlanması hususunda gereğini rica ederim”
SAYIŞTAY KARARI
Yıllık izinleri iptal edilerek göreve dönmek zorunda kalan çok sayıda polis bu nedenle dava açmaya hazırlanıyor. Polisler parasını peşin yatırıp yer ayırttıkları otel rezervasyonlarını iptal ettirmek zorunda kaldıkları için ekonomik yönden mağdur olduklarını belirttiler.
Tatilden göreve çağırılan polisler dönüş yol masrafları ile yolda geçen günlere ait yevmiyelerinin ödenmesi için EGM’ye dilekçe verecek. Ödenmemesi halinde ise Sayıştay Genel Kurulu’nun 7 Aralık 1962’de verdiği 2802/2 sayılı bu konudaki leyhte karar gereği dava açacak. Sayıştay kararı şöyle:
“Senelik izinlerini memuriyet mahalleri dışında geçirmekte olanlardan, asli memuriyet mahallerine çağırılıp verilen görevi yaptıktan sonra geri kalan izinlerini geçirmek üzere tekrar izinlerini kullanmakta oldukları mahallere avdet edenlere, asli vazife mahalline geliş ve iznin kullanıldığı yere dönüş için yol masrafı ile yolda geçen günlere ait yevmiyelerinin verilmesi uygun olacaktır”
Kaynak: Sözcü