PKK'nın Kandil'deki önde gelen isimlerinden Duran Kalkan, 7 Haziran seçimleri ile Türkiye ve Kürt siyaseti açısından dengelerin tamamen değiştiğini, hiç kimsenin eski politikaları sürdüremeyeceğini öne sürdü.
Kalkan, Türkiye'de yasalar, Anayasa, sistem değişmediğı için koalisyon ortağı olması halinde HDP'nin de 'Düzen partisi' haline geleceğini, 'Kurucu meclis' anlayışı ile hareket edilmesi gerektiğini öne sürdü.
Avrupa'dan uydu aracılığı ile yayın yapan Mednuçe TV'de PKK Yürütme Komitesi üyesi Duran Kalkan ile Kandil'de yapılan röportaj ekrana getirildi. Kalkan, 7 Haziran seçimleri sonuçları ile 95 yıl sonra kurulan meclisteki gibi ulusal, dinsel, mezhepsel kimliklerin 'Demokratik ulus üst kimliği' ile bir aray geldiklerini, 'Türkiye demokratik ulusu'nun şekillenmeye başladığını öne sürdü.
Kalkan, Türkiye ve Kürt siyaseti açısından tarihi öneme sahip olarak nitelendirdiği 7 Haziran seçimleri öncesi siyasi dengelerin bitirildiğini; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Nevruz öncesi "Kürt sorunu yoktur" diyerek İmralı sürecini bitirdiği gibi, Mesut Barzani liderliğindeki Irak Kürdistan Demokrat Partisi (IKDP) ile PKK arasındaki bütün ilişkilerin sona erdiğini savundu.
"HDP, MEVCUT GÜÇLERİ YÖNETMEĞE GİREMEZ"
PKK'lı Duran Kalkan, Türkiye'deki koalisyon hükümetleri tartışmalarına ilişkin bir soru üzerine, "Hükümet aranıyor' yaklaşımı geridir. Bu; 7 Haziran tablosunu, değişim- dönüşümü yansıtmaz. Hiç kimse şimdiye kadar olduğu gibi tek veya koalisyon ile bu ülkeyi yönetemez" yanıtını verdi. Kalkan, Türkiye'deki ciddi boşluklar nedeniyle AK Parti'nin, PKK'nın da farkında olduğu yerine getiremediği sorumluluklar nedeniyle Türkiye'yi bugüne kadar yönettiğini ileri sürerken şöyle konuştu:
"Artık bırakmayacağız. Yeni güçler; HDP de mevcut güçleri yönetmeğe giremez. Girerse 'Düzen partisi' olur. Çünkü; Türkiye'de yasalar, Anayasa, sistem değişmedi. 12 Eylül faşist sistemi ile hesaplaşılamadı. Kenan Evren'i bile sonunda 'Devlet başkanı' diye gömmediler mi? Ulus- devlet diktatörlüğü ile hesaplaşılamadı. Türkiye'yi bu yasa, Anayasa ile kim yönetir, hükümet olursa o düzenin partisi olur. CHP ve MHP de yeniden yapacak durumda değiller. Hükümet arayışını mevcut düzeni sürdürmek amacıyla düşünmemek gerekir. Türkiye halkının yeniden demokratikleşmesi olarak ele almak lazım."
Kaynak: İhsan Dörtkardeş | DHA