Soma’da katledilen işçilerin aileleri İstanbul’daydı. Diğer acılı ailelerle bir araya gelen madenci yakınları, herkesi, Soma davasının 13 Ekim’de başlayacak 3’üncü duruşmasına çağırdı
İş cinayetlerinde hayatını kaybeden işçilerin adalet mücadelesi veren aileleri, dün 44’üncü kez Vicdan ve Adalet Nöbeti’nde buluştu. Aileler, Soma Katliamı’nda can veren işçiler için adalet talep etti, yaklaşan seçimler öncesinde siyasi partilerden beklentilerini dile getirdi.
Adalet Arayan İşçi Aileleri tarafından her ayın ilk pazar günü İstanbul Galatasaray Lisesi önünde düzenlenen Vicdan ve Adalet Nöbeti’ne, bu ay Soma’dan gelen işçi aileleri de katıldı. Aileler, 301 işçinin can verdiği katliama ilişkin davanın üçüncü blok duruşmasının 13 Ekim’de başlayacağını belirterek, herkese davayı izleme ve sahiplenme çağrısında bulundu.
"SORUMLU İKTİDAR"
Soma’da katledilen maden işçisi Uğur Çolak’ın babası İsmail Çolak, şunları kaydetti: “Sermaye daha fazla kâr, daha fazla üretim için iş güvenliği önlemlerini almıyor, insanlar katlediliyor. Sermaye ve gerekli denetimleri yapmayan siyasi iktidar sorunun kaynağıdır.”
"O GÜN BİZİ DE GÖMDÜLER"
Soma Katliamı’nda babası İsmet Yılmaz’ı kaybeden Nagehan Yılmaz, davada sadece 8 sanığın tutuklu yargılandığına dikkat çekti. Acılarının hâlâ ilk günkü kadar taze olduğunu dile getiren Yılmaz, “Babamızla birlikte o gün bizi de gömdüler” dedi. “Türkiye denince akla ölüm geliyor” diyen Yılmaz, “Sanmayın ki sadece kendimiz için uğraşıyoruz. Artık kimsenin başına bunlar gelmesin diye çabalıyoruz” şeklinde konuştu.
Soma’da oğlu İsmail Coşkun’u kaybeden Sevim Coşkun da “Sorumlular cezasını bulunca bizim vicdanımız rahat edecek” dedi. Katliamda ölen Hakan Uçkun’un kardeşi Uğur Uçkun ise gerçekleri konuştukları için işten atıldıklarını anlattı. Uçkun, “Bizi susturmaya çalışıyorlar, susmayacağız” diye konuştu.
GEREKENİ YAPIN
Nöbette siyasi partilere de seslenen aileler, şu taleplerini dile getirdi: “İşyerlerinde etkili denetim yapılması için gerekeni yapın. İş cinayetlerinde kamu denetimi görevi yapan sorumluların yargılanmasının önündeki engelleri kaldırın. İş cinayeti davalarında tüm sorumluların üst hadden ceza alması için gerekli yasal düzenlemeleri yapın. Ailelerin tazminat haklarını devlet güvencesi altına alın. Ailelere prim gün sayısına bakmaksızın aylık bağlayın. Her iş cinayeti davasını izleyin ve müdahil olun.”
Kaynak: Kadir Ünal | Birgün gazetesi