close

Süleyman Şah Türbesi'ni kim yaptırdı? Türkiye için önemi ne?

Süleyman Şah Türbesi, Türkiye'nin gündemine bomba gibi düşen bir operasyonla öne çıktı. Peki Süleyman Şah Türbesi'ni kim yaptırdı? Türbenin Türkiye için önemi nedir? İşte tüm detaylar...
SÜLEYMAN ŞAH TÜRBESİNİ KİM YAPTIRDI?
 
İkinci Abdülhamid döneminde birçok tarihi şahsiyetin türbesi inşa edilirken 1884’te Ca’ber Kalesi’ndeki Süleyman Şah’ın türbesi de yaptırılmıştı.

Türk­men­ler, Ana­do­lu­’ya gel­me­den Su­ri­ye ve Ira­k’­a da gi­dip, yer­leş­miş­ler­di. Ta­ri­hi ri­va­yet­ler­de de Os­man­lı ha­ne­da­nı­nın men­sup ol­du­ğu aşi­re­tin Su­ri­ye üze­rin­den Tür­ki­ye­’ye gel­di­ği an­la­tı­lır.

Aşık­pa­şa­zâ­de, Neş­ri ve Oruç Bey gi­bi ilk Os­man­lı ta­rih­çi­le­ri Os­man­lı ha­ne­da­nı­nın ata­sı Sü­ley­man Şa­h’­ın Ca’­ber Ka­le­si ci­va­rın­da Fı­rat Neh­ri­’ni ge­çer­ken bo­ğul­du­ğu­nu ve ce­se­di­nin ne­hir­den çı­ka­rı­la­rak ka­le ete­ği­ne gö­mül­dü­ğü­nü an­la­tır­lar. Yi­ne bu eser­ler­de Sü­ley­man Şa­h’­ın me­za­rı­nın “Türk me­za­rı­” ola­rak ad­lan­dı­rıl­dı­ğı söy­le­nir.

EVLİYA ÇELEBİ TÜRK MEZARINDA

Böl­ge Os­man­lı ha­ki­mi­ye­tin­de iken Türk­men­le­r’­in yo­ğun ola­rak ya­şa­dı­ğı bir yer­di.

Türk­men­ler ve böl­ge­de ya­şa­yan­lar açı­sın­dan Sü­ley­man Şah Tür­be­si önem­li bir zi­ya­ret­gâh­tı. Ev­li­ya Çe­le­bi, Su­ri­ye se­ya­ha­ti sı­ra­sın­da Ca’­ber Ka­le­si­’ni ve Sü­ley­man Şah Tür­be­si­’ni de zi­ya­ret et­miş­tir.

Tür­be­yi, “Zi­yâ­ret­gâh-ı Sü­ley­mân Şâ­h” baş­lı­ğı al­tın­da şöy­le an­la­tır:

“Al-i Os­mâ­n’­ın bü­yük ata­sı Er­tuğ­rul Be­y’­in ba­ba­sı Sü­ley­mân Şâh Mâ­hân di­ya­rın­dan çı­kıp, Al-i Sel­çu­ki­yâ­n’­a ge­lir­ken bu Ca’­ber Ka­le­si di­bin­de bü­tün adam­la­rıy­la otu­rur­ken, Sü­ley­mân Şâ­h’­a gusl icap et­ti, Fı­rât Neh­ri­’n­de gus­le­der­ken bi-em­ril­lah bo­ğu­lup, na­aş-ı şe­ri­fi­ni ka­le ete­ğin­de te­pe­ye def­ne­der­ler.”

ŞANINA UYGUN DEĞİL

İkin­ci Ab­dül­ha­mid dö­ne­min­de im­pa­ra­tor­lu­ğun dört bir ta­ra­fın­da­ki önem­li şah­si­yet­le­rin tür­be­si in­şa edil­miş­tir. Bun­lar­dan bi­ri de pa­di­şa­hın bü­yük ata­sı Sü­ley­man Şa­h’­tı. 1882’te Sü­ley­man Şah me­za­rı­nın du­ru­mu gün­de­me gel­di.

1884’te tür­be­nin in­şa­sı için ya­pı­lan ke­şif­te 49.145 ku­ruş har­ca­na­ca­ğı tah­min edil­miş­ti.

Ka­re bi­çi­min­de bir tür­be yap­tı­rıl­dı. Pla­na gö­re tür­be­nin ya­nı sı­ra ku­yu, am­bar­lar, oda­lar ve tür­be­nin ko­ru­ma­sı için ka­la­cak as­ker­ler için bir ko­ğuş da var­dı. Tür­be­yi ko­ru­ma­sı için bir on­ba­şı ta­kı­mı ve 100 ku­ruş ma­aş­la bir de tür­be­dar ta­yin edil­di.

1910’da Sul­tan Meh­med Re­şad dö­ne­min­de ya­pı­lan ke­şif­te tür­be­nin Sü­ley­man Şa­h’­ın şan ve şe­re­fi­ne uy­gun ol­ma­dı­ğı tes­pit edi­lip, ta­mi­ri ka­rar­laş­tı­rıl­dı.

Mil­li Mü­ca­de­le sü­rer­ken Fran­sa ile TBMM hü­kü­me­ti ant­laş­ma ma­sa­sı­na otur­du. Tür­ki­ye, Su­ri­ye sı­nı­rı çi­zi­lir­ken ta­ri­hi hak­la­rı­nın da göz önü­ne alın­ma­sı­nı is­te­di.

Sı­nı­rın Türk me­za­rı di­ye ad­lan­dı­rı­lan ve Os­man Ga­zi­’nin de­de­si­nin me­za­rı­nın bu­lun­du­ğu­na ina­nı­lan Ca’­ber Ka­le­si­’n­den geç­me­si­ni ta­lep et­tik.

ANKARA ANTLAŞMASI

An­cak Fran­sa bu du­ru­mu ka­bul et­me­di ve sı­nır Ca’­ber Ka­le­si­’nin da­ha ku­ze­yin­den geç­ti an­cak Türk me­za­rı­nın bu­lun­du­ğu böl­ge Tür­ki­ye top­ra­ğı ola­rak ka­bul edil­di.

20 Ekim 1921’de TBMM hü­kü­me­tiy­le Fran­sa hü­kü­me­ti ara­sın­da im­za­la­nan An­ka­ra İti­lâf­nâ­me­si­’nin do­ku­zun­cu mad­de­si ge­re­ğin­ce Ca’­ber Ka­le­si ve ku­zey­ba­tı etek­le­rin­de­ki “Türk me­za­rı­” di­ye anı­lan tür­be­nin bu­lun­du­ğu böl­ge (8797 m2) Ana­do­lu Türk­le­ri için ma­ne­vi bir önem ta­şı­dı­ğı için Tür­ki­ye­‘ye bı­ra­kıl­mış­tı.

1937’den son­ra Sü­ley­man Şa­h’­ın me­za­rı­nın ol­du­ğu ye­re bir de ka­ra­kol yap­tı­rıl­dı. Tür­ki­ye Cum­hu­ri­ye­ti top­ra­ğı sa­yı­lan bu böl­ge­de bu­lu­nan jan­dar­ma ka­ra­ko­lu Türk Bay­ra­ğı­’nı dal­ga­lan­dır­mak­tay­dı.

1949’da Ca­ber­ka­le Jan­dar­ma Ka­ra­ko­lu­’n­da bir ast­su­bay, bir on­ba­şı ve se­kiz er tür­be­yi ko­ru­mak­tay­dı. Tür­be­de bir de imam bu­lun­mak­tay­dı.

Tek­ke, Za­vi­ye ve Tür­be­ler Ka­nu­nu ile ke­si­len Sü­ley­man Şah Tür­be­si­’nin imam­lık maa­şı, Ha­zi­ran 1931 Ha­zi­ra­nı­’n­dan iti­ba­ren Ev­kaf Umum Mü­dür­lü­ğü büt­çe­sin­den öden­me­ye baş­lan­dı.

TÜRBE TAŞINIYOR

1951 yılında, Ca’ber Kalesi, Süleyman Şah’ın mezarı, Halep ve Şam’daki şehitliklerin durumunu inceleyen Konya Milletvekili Saffet Gürol, gördüğü aksaklıkları devlet makamlarına bildirdi.

Milletvekilinin durumu gündeme getirmesi üzerine Süleyman Şah Türbesi incelendi. Türbenin ve karakolda bulunan askerlerin hayat şartlarındaki olumsuzluklar tespit edildi.

1973’te Suriye, Tabka Barajı’nı yapmaya başlayınca, sular altında kalacağı anlaşılan mezarın taşınması kararlaştırıldı. Suriye ile yapılan antlaşma uyarınca 1974’te Süleyman Şah Türbesi kuzeye taşınarak yeni bir türbe yapıldı.

SÜLEYMAN ŞAH

Bu­ra­da ya­tan Sü­ley­man Şa­h’­ın kim ol­du­ğu bel­li de­ğil­dir. Aşık­pa­şa­zâ­de, Neş­rî, Oruç gi­bi ba­zı Os­man­lı ta­rih­çi­le­ri Er­tuğ­rul Ga­zi­’nin ba­ba­sı Sü­ley­man Şa­h’­ın, Ur­fa ta­ra­fın­da bu­lun­duk­tan son­ra Fı­ra­t’­ı ge­çer­ken bo­ğul­du­ğu­nu ve Ca’­ber Ka­le­si­’ne gö­mül­dü­ğü­nü an­la­tır­lar.

En­ve­rî ise bu Sü­ley­man Şa­h’­ın, Tür­ki­ye Sel­çuk­lu­la­rı­’nın ku­ru­cu­su olan Ku­tal­mı­şoğ­lu Sü­ley­man Şah ol­du­ğu­nu be­lir­tir. Sel­çuk­lu ta­ri­hi­nin önem­li uz­man­la­rın­dan Os­man Tu­ran ise Ca’­ber Ka­le­si­’n­de ya­tan ki­şi­nin Ku­tal­mı­şoğ­lu Sü­ley­man Şah ol­ma­dı­ğı­nı be­lir­tir.

Ku­tal­mı­ş- oğ­lu­’nun me­za­rı Ha­lep Ka­pı­sı­’n­da­dır ve o öl­dü­ğün­de Ca’­ber Ka­le­si Sel­çuk­lu­la­r’­ın eli­ne geç­me­miş­ti. Os­man­lı ta­rih­le­rin­de­ki neh­ri ge­çer­ken bo­ğul­ma ile il­gi­li ri­va­yet­ler de Sü­ley­man Şa­h’­a de­ğil, oğ­lu Kı­lı­çars­la­n’­ın Ha­bur Ir­ma­ğı­’n­da bo­ğul­ma­sı­na uy­gun­dur.

CA'BER KALESİNDE YATAN KİM?

Ana­do­lu­’nun fa­tih­le­ri olan Ku­tal­mı­şoğ­lu Sü­ley­man Şah ve Kı­lı­çars­lan hak­kın­da­ki Ana­do­lu Türk­le­ri ara­sın­da ya­şa­yan ha­tı­ra­lar Os­man­lı­la­r’­a in­ti­kal et­miş, bu yüz­den ba­zı Os­man­lı ta­rih­çi­le­ri Sü­ley­man Şa­h’­ı ken­di ced­le­ri gi­bi ka­bul et­miş­ler­dir.

An­cak son ya­pı­lan araş­tır­ma­la­ra gö­re Os­man Ga­zi­’nin de­de­si Sü­ley­man Şah de­ğil, Gün­düz Alp isim­li bi­ri ol­ma ih­ti­ma­li ön pla­na çık­mış­tır. En­ve­rî, Ka­ra­man­lı Meh­med Pa­şa, Ah­me­dî gi­bi Os­man­lı ta­rih­çi­le­ri Os­man Ga­zi­’nin de­de­si ola­rak Gün­düz Alp is­mi­ni ve­rir­ler.

Öy­ley­se Ca’­ber Ka­le­si­’n­de ya­tan kim­dir? Bu so­ru­nun ce­va­bı­nı bu­gün için net ola­rak ve­re­bi­le­cek du­rum­da de­ği­liz. An­cak Sü­ley­man Şa­h’­ın Os­man­lı­la­r’­ın ata­la­rın­dan bi­ri ol­ma­sı kuv­vet­li ih­ti­mal­dir. Or­han Be­y’­in oğ­lu­na Sü­ley­man adı­nı ver­me­si, ata­la­rı ara­sın­da bu isim­de bi­ri­nin ola­bi­le­ce­ği­ni dü­şün­dürt­mek­te­dir.

İmparatorluğun her köşesinde sultanın izi...

İkinci Abdülhamid döneminde, padişah imparatorluğun dört bir tarafında yaptığı eserlerle devleti görünür kılmıştı. İmparatorluğun dört bir tarafında yaptırdığı saat kuleleri, okullar, hükümet binaları, hastaneler, çeşmeler ve türbelerle padişahın tuğrası ve bayrağımız o coğrafyalarda Türk yönetimini hissettirmişti.

    :

    :

    :

    :

    "Süleyman Şah Türbesi'ni kim yaptırdı? Türkiye için önemi ne?" hakkında Tweetler

    DİĞER GÜNDEM HABERLERİ