Karaman'daki çocuk tecavüzlerinin Ensar Vakfı'nın ruhsatsız olarak, yasalara aykırı şekilde açtığı öne sürülen yurtlarda gerçekleştiği ortaya çıktı...
KARŞI GAZETE | ÖZEL
Türkiye'yi sarsan Karaman'daki Ensar Vakfı ve KAİMDER evlerindeki çocuk tecavüzleri skandalının ayrıntıları, bölgeye giden CHP heyeti sayesinde ortaya çıkıyor...
"ENSAR VAKFI'NIN İLKÖĞRETİM ÇOCUKLARINA YURT AÇMA YETKİSİ YOK"
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu'nun "Buna bir kere rastlanmış olması hizmetleri ile ön plana çıkmış bir kurumumuzu karalamak için gerekçe olamaz. Biz Ensar Vakfı’nı da tanıyoruz, hizmetlerini de takdir ediyoruz” sözleriyle savunduğu Ensar Vakfı'nın yürürlükteki yasalara ve Anayasa'ya göre yurt açma yetkisi olmadığı anlaşıldı.
"ENSAR VAKFI'NIN DA MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI'NIN DA BİZİM DE, SİZİN DE SORUMLULUĞUNUZ VAR"
İddiaları araştırmak için Karaman'a giden CHP heyetinde yer alan parti avukatı ve PM üyesi Sera Kadıgil Karşı Gazete'ye konuştu. Haberlere konu olan 45 sayısının yanlış olduğunu ve dosya kapsamındaki mağdur çocuk sayısının 10 olduğunu belirten Kadıgil, olaydaki asıl sorumluluğun yasalara aykırı şekilde yurt işleten Ensar Vakfı'na göz yumanlarda bulunduğunu söyledi.
Kadıgil, Karşı Gazete'ye şu açıklamayı yaptı:
"Bahsedilen üç tecavüz Ensar Evi'nde kalan çocuklara, diğerleri KAİMDER (Karaman İmam Hatip Lisesi Mezunları Derneği) Evi'nde kalan çocuklara yönelik. Tecavüz olduğu da kesin, iddianameyle sabit!
Bazı yetkililerin ya da Bakan Ramazanoğlu'nun dediği gibi bu olayda Ensar Vakfı'nın yöneticilerinin sorumluluğu olmadığı iddiaları ise gerçek değil! Sıkıntının temelinde köy okullarının kapatılması kararı var. Bu okullar kapatılınca köydeki çocuk başka yerdeki okula gidip, vakıf dernek vb. oluşumların evlerinde kalıyor. Anayasa'nın 42. Maddesine göre eğitim ve öğretim devletin gözetim ve denetimi altında yapılır; 174. Madde ise eğitimin birliği ilkesini teminat altına alıyor. Yani medrese, vakıf, ev vb. yerler eğitim kurumu olarak hizmet veremez. Tüm eğitim kurumları Milli Eğitim Bakanlığı'nın çatısı altında olur.
"YETKİLİLER, EVLERİ GÖRMEZDEN GELMİŞ"
Vakıf ve derneklerin ilköğretim düzeyinde yani 6-14 yaş arasında çocukların kalacağı yurt açması yasalara göre mümkün değil. Bu vakfın ise yaklaşık 150 evi var... Bu evler görmezden gelinmiş, sıkıntının kaynağında da bu var zaten.
Vakıf yetkilileri çıkıp 'yanlış yapmışız' demeli; bakanlar 'denetim eksiğimiz var, özür dileriz, takipçisiyiz' demeliyken, tam aksini savunan açıklamalar yapılıyor.
CHP'nın niyeti bağcıyı dövmek değil ancak ruhsatsız bir kurumda, üstelik çocukların emanet edildiği bir yerde sapık bir kişiyi görevlendiren vakıf yetkililerinin de sorumluluğu alması gerekiyor.
Köy okullarının kapatılması, taşımalı sisteme geçilmesi, devletin bu çocuklara kalacak yer olanağı sunmaması, yasadışı çalıştırılan evlerde kalmalarında, denetimsizliğe göz yuman Milli Eğitim Bakanlığı ve Karaman'daki yetkililer başta olmak üzere bu suçu görmeyen bizim de, sizin de sorumluluğu var. Bu evlerin tamamının derhal kapatılması gerekiyor. CHP olarak takipçisi olacağız."
Burcu Oral Evren | karsigazete.com.tr