close

Yeni Yargı Paketi'nin hedefinde ne var?

Hükümetin, 'hakim ve savcılara zam' algısı ile Meclis'e gönderdiği yeni Yargı Paketi'nin altında ne yatıyor? Paketin içine göz atanlar, yeni bir operasyonun ip uçlarını görüyor!
 Burcu ORAL EVREN | KARŞI GAZETE ÖZEL

Meclis Adalet Komisyonu'nda görüşmelerine başlanan ancak 48 saatlik bekleme süresi nedeniyle ele alınması ertelenen yeni Yargı Paketi, siyasetin gündemi oldu. Paket, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) seçimi ile güven tazeleyen Hükümetin, bundan sonra atacağı adımlara yönelik ip uçları veriyor. 

PAKET SALI GÜNÜ ELE ALINACAK

Karşı Gazete'nin edindiği bilgiye göre paket salı günü, yeniden Adalet Komisyonu'nda ele alınacak ve kurulacak alt komisyona havale edilecek. 

CEMAATE YÖNELİK OPERASYON HAZIRLIĞI MI?

Karşı Gazete, yeni düzenlemeyi CHP'nin hukukçu milletvekillerinden Ömer Süha Aldan ile konuştu. Paketin, Yargı'da 17 Aralık operasyonu sonrası yapılan değişiklikleri geri alma düzenlemesi olduğunu vurgulayan Aldan, zamanlamaya da dikkat çekiyor:

17 ARALIK, SİL BAŞTAN!

"Bu paketin içinde, 17 Aralık sürecinden hemen sonra değiştirilen maddelerin yeniden eski hale döndürülmesi düzenlemeleri var. Teklifin, bugün ortaya çıkması da, HSYK seçimlerinin sonrasına denk gelmesi nedeniyle anlamlı. 

YARGITAY BAŞKANLAR KURULU'NUN YETKİSİ, HSYK'YA...

Örneğin Hükümet, cemaatin etkin olduğunu düşündüğü Yargıtay Başkanlar Kurulu'nun,  Tetkik Hakimi atama yetkisini, bu düzenleme ile HSYK'ya veriyor.  

Bunun yanında örgütsel suçlarda bir savcı, Türkiye'nin dört bir tarafında işlem yapma yetkisine sahip oluyor ki bu tabi hakimlik ilkesine aykırı. 

ÖZGÜRLÜKLERE SINIR GELİYOR

Telefon dinleme, gizli izleme ve gizli soruşturmacı görevlendirmenin alanı genişletiliyor. Öte yandan, arama işlemi daha kolaylaştırılıyor. Bu da özgürlükleri daraltıcı bir durum. 

İŞİN ÖZÜ: "PARALEL"

İşin özü,  17 Aralık Yolsuzluk ve Rüşvet Operasyonu sonrası arama, yakalama, el koyma  ve telefon dinleme işlemlerini zorlaştıran Hükümet, HSYK seçiminden sonra tekrar işi eski haline dönüştürüyor. TBMM'yi kendi siyasi çıkarı için bir araç gibi kullanamaya devam ediyor.

BANK ASYA MI HEDEFTE?

Pakette çok anlamlı iki düzenleme var. Devletin güvenliğine yönelik suçlar, dinleme kapsamına alınıyor. Arama ve el koyma  da daha basitleştiriliyor. Bu da kamuoyunda cemaat yapılanmasını örgütsel bir konuma, suç örgütü kapsamına sokup, ona yönelik bir müdahalenin hazırlandığı algısını yaratıyor. Bu düzenlemeler, Bazı adımların alt yapısı ... Gündemde olan, finans kuruluşlarına bir müdahale olasılığı da dahil!"

Burcu Oral Evren | KARSIGAZETE.COM 

    :

    :

    :

    :

    "Yeni Yargı Paketi'nin hedefinde ne var?" hakkında Tweetler

    DİĞER ÖZEL HABER HABERLERİ