Türkiye Ekmek Sanayi İşverenleri Sendikası Genel Sekreteri Cihan Kolivar, halk ekmeğin yüzde 100 katkılı olduğunu, ambalajlı ekmeklerin kanser riski taşıdığını söyledi.
Cihan Kolivar, ekmek kalitesi ve israfı hakında önemli açıklamalarda bulundu. Ekmek israfının zincir marketler, ruhsatsız fırınlar ve halk ekmekten kaynaklandığını ifade eden Kolivar, “Tarım Bakanlığı her önüne gelene belge veriyor. İstanbul’da 800 adet ruhsatsız fırın var. 800 ruhsatsız fırının ve 60 kuruşa halk ekmeğin satıldığı yerde ‘İsrafı önleyeceğiz’ diye ortaya çıkanlar yalan söylüyor. Ekmek 60 kuruş. 1 lira masraf yaparak, bayat ekmeği niye satayım? Atarım o ekmeği, alırım yenisini. Yeni ekmek 60 kuruş zaten.” şeklinde konuştu.
Zincir marketlerin satabilecekleri kadar ekmek almadıklarını anlatan Kolivar, “İşletme ne kadar ekmek yığarsa, müşterinin gözüne o kadar hitap ediyor.
Marketler, tezgahtan geçenlerin parasını veriyor. Geri kalanı iade ediyor. 3-4 fırından ekmek alıyor. Aldığı fırınların çoğu da ruhsatsız. Bugün Esenyurt’ta 130 ruhsatsız fırın var. 11 Milyon Yunanlıya atılan ekmekle bakarız. O kadar ekmek israf oluyor ki... Fırının ekmekleri geri alma sistemini kaldırmamız lazım. Bakkal da taşın altına elini koyacak. Satabildiği kadar alacak. 2 tane de kalsa, kalmayacak.” diye konuştu.
"AMBALAJLI EKMEKLERDE KATKI MADDESİ VAR"
Ekmek alınan fırının hamurhanesinin çok önemli olduğunu vurgulayan Kolivar, şunları söyledi: “Fırının hamurhanesine git, seni içeri sokmuyorsa bir daha oradan ekmek alma.
O mahallede 10 tane fırın var. Bizim en büyük sıkıntımız, arkamızda devleti temsil eden kimse yok. Yasalar dört dörtlük. Yasalar var ama uygulayan yok.
Vatandaş şunu iyi bilsin: Marketlerdeki ambalajlı ekmeklerin hepsinde katkı maddesi var. Kesinlikle katkısız olan ekmek günübirliktir. Ertesi güne kalan ekmek bayatlıyor. Katkılı ekmekler bayatlamıyor. Katkılı ekmek kanser yapıyor. Devlet yasakladı zaten. Vatandaş ambalajlı ekmek almasın. Fırından ekmek alsın. Raf ömrü uzun olsun diye katkı maddesi koyuyorlar. Fırından alırsa da hamurhaneye baksın. Temizse alsın."
"HALK EKMEK EN UCUZ UNU KULLANIR"
Halk ekmeğin en ucuz unu kullandığını iddia eden Kolivar, “Halk ekmeğin ekmeği yüzde yüz katkılıdır. Ucuz ekmek yapacak. Ben 75 liraya un alırken, onlar 50 liraya un alıyor. Üçüncü sınıf un alırlar. En kalitesiz değirmenlerin ununu alırlar. Zaten onlar glüten olmadığı için kabarmaz. Halk ekmeğin üretim yeri temiz ama satış yeri temiz değil. Kasalar pislik içinde. Halk ekmek satış yerinde bir lavabo bile yok.” ifadelerini kullandı.
"DEPREMDE, ALTINDA FIRIN OLAN BİNALAR YIKILIR"
Birçok fırının depreme dayanıklı olmadığına dikkat çeken Kolivar, “Depremde ilk altında fırın olan binalar yıkılır. Çünkü demiri buhar çürütüyor. Fırında demir diye bir şey kalmıyor. Hele ki kara fırınların (Odunla pişen) ağırlığı 60 ton. 90 ton binaya yük biniyor. Böyle bir şeye göz yumuluyor. İstanbul’u yöneten yok da kendi kendine yönetiliyor.” dedi.
Kaynak: Cumhuriyet