Bayramla birlikte ev dışında gıda tüketimi de artıyor. Özellikle şeker, çikolata ve tatlı tüketimi... Gıda Güvenliği Derneği sağlıklı gıda için bazı öneriler hazırladı.
Gıda Güvenliği Derneği Başkanı Samim Saner yaptığı açıklama ile Ramazan Bayramı’nda güvenli gıda tüketimi için önemli bilgiler paylaştı. Bayramın zehir olmaması için önerilere dikkat etmekte fayda var. Sebze ve meyveler aşırı sıcaklarda öncelikli tercih.
1- Şeker alırken; açıkta satılan, ambalajı açılmış, kayıt dışı, çok düşük fiyatlı veya son kullanma tarihi geçmiş çikolata ve şekerler alınmamalıdır. Bir ürünü daha ucuza almak önemli olabilir, ancak çok düşük fiyatlı ürünlerin, kalite ve güvenlik sorunlarını da beraberinde getirebileceği risk unutulmamalıdır. Markası ve menşei bilinmeyen ya da üzerinde Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan izinli olduğu belirtilmeyen kayıt dışı ürünlerde gıda güvenliğinden söz etmek mümkün değildir. Bu tip ürünlerin satın alınmaması gerekir. Aşırı sıcağa maruz kalmış ve beyazlaşmış şekerler alınmamalıdır.
2- Çikolata alırken; diğer gıdalarda olduğu gibi çikolata satın alırken de etiketi iyi okumamız önem kazanmaktadır. Zira çikolatanın içinde belli oranda kakao ve kakao yağı olması gerekiyor, pahalı ham maddeleri dolayısıyla kayıt dışı üretimde sahtecilik yoğun şekilde yapılmaktadır. Özellikle kakao yağı yerine margarin kullanımı yaygın bir sahteciliktir. Sağlık açısından risk teşkil etmese de çikolata almak isteyen tüketiciler yanıltılmaktadır.
Çikolatanın ideal saklanma sıcaklığı 20°C'dir. Serin, rutubetsiz, kokusuz ortamlarda ve direkt güneş ışığı almayacak şekilde saklanmalıdır. Sıcak yaz aylarında olduğumuz şu günlerde buzdolabında da saklanabilir ancak uzun süreli saklanmamalıdır.
3- Aşırı yanmış sütlü tatlıların tüketiminden kaçınılmalıdır
4- Diyabet ve kilo sorunu yaşayanlar light ürünleri tercih edebilir. Bu ürünlerde kullanılan tatlandırıcılar, ürünlerde şeker tadı sağlarken, kalori alımını azaltmaya yardımcı olur.
5- Bilmediğiniz ve satışı yoğun olmayan yerlerden açık dondurma tüketmemeye dikkat edilmelidir.
6- Bayramlarla birlikte ev ziyaretlerimiz ve tatiller dolayısıyla yolculuklarımız artmaktadır. Yolculuk sırasında; yiyecek ve içeceklerin araçta taşınması tercih edildiğinde mutlaka ürünün gerektirdiği soğuk koşullar sağlanmalıdır.
7- Yolculuk molalarında, otel/restoran ve benzeri yerlerde sağlıklı sıvı tüketimine dikkat edilmelidir.