Günün Videosu

Diyabetliye kötü haber

HALK arasında, “şeker ayak” olarak bilinen “diyabetik ayak ülseri” hastalarının kullandığı ilacın Türkiye’ye pahalıya satıldığı gerekçesiyle hukuki süreç başlatıldı.
Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) ilacın başka ülkelerde daha ucuza satıldığını belirlemesiyle harekete geçti. İlaç şirketiyle mahkemelik olan SGK, 4 bin 400 liralık ilacın yarısını ödemeye başladı. Üretici firma, kurumun istediği fiyata satmaya razı olmayınca ilaç artık depolarda da bulunamıyor. Hastalara borç olarak ilacı veren eczaneler de hastalar da zor durumda kaldılar. 

Türkiye’deki yaklaşık 5 milyon 200 bin şeker hastasının 1 milyon 200 bini, diyabetik ayak yarası olma riski taşıyor. SGK yetkilileri, Hürriyet’in soruları üzerine, “Biz firma hakkında hukuki süreç başlattık, bu nedenle hastalara da ilacın yarı parasını ödedik” dediler.

HASTA ZORA DÜŞTÜ
Türk Eczacı İşverenleri Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Nurten Saydan ise, firma ve SGK arasındaki anlaşmazlığın vatandaşı ve eczacıları zor duruma düşürdüğünü bildirdi. Hastalar ve eczaneler, SGK’ya ilacın kutusunu 4 bin 400 liradan fatura ettiğini, ancak SGK’nın ilacın kutusunu 2 bin 210 liradan hesaplayarak ödeme yaptığını kaydeden Saydan, “Bu durum, geçerli mevzuat hükümlerine aykırı. Yürürlükte olan mevzuata göre ilaç fiyatlarının, reçete tarihinde geçerli olan fiyata göre ödenmesi gerekiyor. Reçetelere yazılan ilaçların fiyatlarını ülkemizde Sağlık Bakanlığı belirliyor ve fiyatdeğişikliği düşüş veya artış olduğu zaman da Bakanlığın verdiği tarihler reçetelerde geçerli. SGK, bir geri ödeme kurumu. İlaç fiyatlarında Sağlık Bakanlığı’nın belirlediği rakamlara ve geçerli olduğu tarihlere bağlı olarak vatandaşlara veya eczanelere ödeme yapmak zorunda” dedi.

DAVA AÇACAKLAR

SGK’nın hukuki süreç başlatmış olabileceğini ancak haksız bir uygulama yapamayacağını savunan Saydan şöyle konuştu: “Vatandaşlarımızın büyük çoğunluğu bu ücreti karşılayacak maddi güce sahip değil. Mevzuata inanarak ve uygun olarak hastalara ilaçlarını veren eczacılarımızın zararı da telafi edilemeyecek boyutta. Biz de sendika olarak dava açacağız. Bu büyük hukuksal yanlışlığı mahkemeler düzeltecektir.”

Saydan ilaç fiyatının sadece yarısının ödenmesi geri dönülemez sonuçlara neden olacağını vurgulayarak “Yarı fiyata düşen ilacı firma, artık Türkiye’ye satmıyor. İlaç ecza depolarında da bulunamıyor. Oluşacak kaos nasıl telafi edilecek? Bu hastalığı bilen, yaşayan ve yakını olan vatandaşlarımız gayet iyi bilirler ki bu tür hastalarımız tedavi olmazlarsa, iyileşmeyen yaralar ayaklarda kangrene yol açar ve hastanın ayaklarının kaybına yol açabilir” dedi.

Kaynak: Meltem Özgenç | Hürriyet

    :

    :

    :

    :

    "Diyabetliye kötü haber " hakkında Tweetler

    DİĞER SAĞLIK HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete