Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Hümeyra Taşçıoğlu, et tüketiminin sağlığımızı nasıl etkilendiğini yorumladı.
ETMENLERİN BAŞINDA BESLENME GELİYOR
Kanserin oluşum faktörlerini etkileyen etmenler genellikle yüzde 70-90 oranında çevresel kaynaklıdır. Bu etmenlerin yüzde 50‘sini beslenme, yüzde 33’ünü sigara ve tütün ürünleri, yüzde 5-10’unu mesleki etkileşim, yüzde 3’ünü ise radyasyon oluşturur. Ülkeler arasında kanserin dağılımı çok değişiklik gösterir. Bu dağılımda ülkelerdeki yaşam tarzları ve diyet önemli rol oynar.
Son yıllarda varılan sonuçlara göre tüketilenden fazla enerji alınması, yetersiz mineral-vitamin tüketimi, erişkin yaşta kilo alma, fiziksel aktivitedeki yetersizlik, sigara/alkol, yanlış pişirme usulleri ve fazla kırmızı et, tuz, yağ ve şeker tüketimi, meyve ve sebzelerdeki hormon ve ilaç kalıntıları kanserin başlıca nedenleri arasındadır. Bunların arasında en önemlilerinden birisi tüketilenden fazla enerji alınması olarak söylenebilir. Bel çevresinin bayanlarda 80 cm, erkeklerde 94 cm’den fazla olması da özellikle kolon ve meme kanseri oluşumu için risk faktörleri arasındadır.
FAZLA KİLO RİSKİ ARTIRIYOR
1-7 Nisan Kanser Haftası dolayısıyla kanser ve beslenme arasındaki ilişkiyle ilgili açıklama yapan Acıbadem Kayseri Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Hümeyra Taşçıoğlu şunları söyledi: ”Kanser ölümlerinin kadında yüzde 20’si, erkekte yüzde14’ü şişmanlığa bağlıdır. Ülkemizde kadınların yüzde 29.9’u, erkeklerin yüzde 12.9’u, ortalama Türk halkının yüzde 22.3’ü ise aşırı şişmandır. Bu kişiler şeker ve kalp hastalığında risk grubunda olduğu gibi çeşitli kanser türlerine de yakalanma riskleri büyüktür. Kadınlarda göbek çevresi yağ fazlalığı ile meme kanseri oluşması kolaylaşır.”
KIRMIZI ET TÜKETİMİ VE KANSER
Diyetisyen Hümeyra Taşçıoğlu, günlük kırmızı et tüketimi kalın bağırsak tümörleri riskini arttırdığını anlatarak, “Çok pişmiş et, orta-az pişmiş ete göre kanser riskini daha çok arttırıyor. Izgarada yüksek ateşte çok pişmiş et, tavada pişmiş ete göre daha çok kanserojen öğe içeriyor. Özellikle bu etlerin yağda kızartılması riski katlıyor” dedi.