Esnafın dövdüğü Suriyeli çocuk için soruşturma

Vicdanları kanatan o Suriyeli çocuk bulundu, mülteci çocuğu döven esnaf hakkında yasal süreç başladı.
İzmir'in Basmane semtinde mendil satarken esnaf tarafından dövüldüğü iddia edilen Suriyeli çocukla ilgili İzmir Emniyet Müdürlüğü yasal süreç başlattı. Polis küçük çocuğu ve annesini bulup Çocukları Koruma Şubesi'ne götürüp ifadesini aldı. Suriyeli anne polisin desteğiyle şikayetçi olurken, esnaf ise çocuğu dövmediklerini, başka biriyle kavga ettiği için ayırdıklarını iddia etti. İzmir Emniyet Müdürü Celal Uzunkaya, "Esnafla ilgili işlem başlattık. Olay savcılığa intikal etti. Çocuk ve annesine de yardım edeceğiz" dedi.

İzmir'in Basmane Meydanı'nda bayramın ikinci günü geçen cumartesi günü meydana gelen olayda 10 yaşlarında, mendil satan Suriyeli erkek çocuğun lokanta çalışanı tarafından dövüldüğü öne sürüldü. Çocuğun burnundan kan akarken çekilen fotoğrafı sosyal medyada büyük tepki yarattı. Olayın basında yeralmasının ardından bu sabah İzmir Emniyet Müdürlüğü Çocukları Koruma Şube polisleri Basmane'de Suriyeli anne ve çocuğu buldu. Anne ve oğlu Yeşilyurt'taki Şube Müdürlüğü'ne götürüldü ve ifadeleri alındı. Olaydan sonra şikayetçi olmayan Suriyeli annenin polislerin de desteği ile şikayetçi olduğu öğrenildi.

İzmir Emniye Müdürü Celal Uzunkaya, konuyla ilgili soruşturma başlatıldığını, ifadelerin alındığını, dosyanın savcılığa intikal ettiğini bildirdi. Uzunkaya, "Konuyu duyduğumuz anda el koyduk. Sabit adresleri olmadığından aileyi iki gün aradıktan sonra bulabildik. Anne ve oğlu emniyete getirilip şikayetçi olmaları sağlandı. Esnafla ilgili işlem başlattık. Olay savcılığa intikal etti. Çocuk ve annesine de yardım edeceğiz" dedi.

ESNAF İDDİAYI REDDETTİ

Basmane'de lokanta işleten ve Suriyeli çocuğu dövdüğü iddia edilen Adnan Pekiyi ise iddiaları reddetti. Fotoğraflarda çocuğa müdahale ettiği görülen esnaf Adnan Pekiyi, yıllardır esnaf olduğunu ve müşterilerinin genellikle Suriyelilerden oluştuğunu söyledi. Pekiyi, "Benim de dört çocuğum var. Bir çocuğa el kaldırmamız zaten mümkün değil. Burada yaşanan bir olaya müdahale ettik. Yardım ederken suçlu duruma düştük. O çocuk akşamları gelir bozuk paraları bütünletir. Olaydan sonra da yanımıza geldi. Bu çocuk mendil satıyor. O gün buradan geçerken bir kız çocuğu ile kavga etmeye başladı. Biz onları ayırmaya çalıştık. 10 metre yürüdükten sonra çocuk sandalyeyi alarak kıza fırlattı. Sandalye bana geldi. Sonra biz çocuğu kurtarmak için müdahale ettik. Ayırmaya kalkarken kargaşa oldu. Üç Suriyeli daha olaya müdahale etti. Fotoğrafta görünen diğer kişiler vururken biz koruduk. Fotoğraf ben çocuğu ayağa kaldırırken çekilmiş. Yani olay fotoğraftaki göründüğü gibi değil. Ama bizi suçlu gördüler. Olayın bu kadar büyümesi beni rahatsız etti. Haberlerden sonra psikolojim bozuldu. Her yerden tepki geldi ama biz bu konuda suçlu değiliz. Yanımızda çalışan insanlar da mağdur oldu. Kesinlikle çocuklara karşı bir tavrımız olamaz. Bizim Suriyelilerle de bir sorunumuz yok. O çocuğa ara sıra yemek veriyorduk. Günde 50-60 Suriyeliye işyerimizde yemek veriyoruz. Allah Suriyeli kardeşlerimizin yardımcısı olsun. Biz onlardan rahatsız değiliz. Çıkan haberlerin hepsi yalan" dedi.

"ÇOCUĞA EL KALKMAZ"

İzmir'in Basmane semtinde mendil satan Suriyeli çocuğu dövdüğü ileri sürülen ve iddiaları reddeden Adnan Pekiyi'nin işlettiği lokantada çalışan Serdar Evgi (38), olay günü yaşananları anlattı. Kendisinin de 3 çocuğunun olduğunu kaydeden Evgi, "Bizim o çocuklarla bir ilgimiz yoktu, bir yetişkin gibi iki çocuk kavga ediyordu, onları ayırmak isterken buradaki Suriyeli bir grup genç bizim çocukları dövdüğümüzü zannetti. Onlarla kısa bir tartışmamız oldu ama kesinlikle kavga olmadı. Mendil satan çocuk tabure fırlattı. Basmane'deki işyerleri Suriyeliler geldikten sonra iş yapmaya başladı. Buraya kim gelse yardım ediyoruz. Ekmek yediğimiz insanları dövmemiz söz konusu olabilir mi? O çocuk da buraya sürekli gelirdi ve Ramazan boyunca da kendisine yemek verdik. Çocuğa el kalkmaz. İddialar gerçek dışı" diye konuştu.

VALİ: İZMİR'E MALEDİLMEMELİ

İzmir Valisi Mustafa Toprak, Basmane Meydanı'nda Suriyeli bir çocuğun bir lokantacı tarafından dövülmesi görüntülerinin tüm İzmir'e mal edilmemesi gerektiğini söyledi.

İzmir Valisi Mustafa Toprak, basın mensuplarının sorusu üzerine Basmane Meydanı'nda lokantadan uzaklaştırılmak istenen uzaklaşmayınca dövülen Suriyeli çocuğun ailesine destek verileceğini söyledi. Toprak, İzmir'de 65 bin kayıtlı Suriyeli olduğunu belirterek, bu tür görüntülerin İzmir'e mal edilmesinin doğru olmadığını söyledi. Vali Toprak, şöyle konuştu:

"Suriye'den gelen bir ailenin çocuğunu bir işletmeci tarafından darp edildiği şeklindeki bilgi üzerine arkadaşlarımız öncelikle Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü'müze çocuğun bakımı ve ailenin desteklenmesi konusunda talimat verdim. Bu durum, görüntülere de yansıyan, hepimizin içini burkan, bayramı, yardımlaşmayı, dayanışmayı olumsuzlukları ortadan kaldıracak, bayramın özel günlerini gölgeleyecek bir yaklaşım olmuştur. Fiili olarak bu işe kalkışan işletmecinin de büyük bir üzüntü içinde olduğunu ayrıca biliyoruz ama üzüntü duymak yetmiyor. Bu gibi yanlış fiillere karışmamak lazım. Bu çocuğumuzun korunması en temel amacımız ve bakışımız. Diğer taraftan Türkiye'nin yurt dışından oradaki karışıklık nedeniyle ülkemize gelen ve 2 milyona yakın olduğu ifade edilen misafirlerin her birine devletimizin yaptığı yardımı göz önünden kaldıracak bir davranış asla kabul edilmesi mümkün değil. Bu tür konuları dikkatle izlememiz ve gereği yapmamız gerekiyor. Bireysel bir yanlışın genel bir görüntü gibi ortaya çıkmasını ben il valisi olarak kabul etmiyorum ve hiçbir İzmirli'nin de kabul edeceğini sanmıyorum. Bu durum, İzmir'e, topluma mal edilemez, kişisel bir yaklaşım yanlış ve kabul edilemez. İzmir'de 65 bin civarında Suriye'den gelen kardeşimiz kayıt altına alınmış durumda. Biz tamamının kayıt altına alındığını ve tanıma belgesi verildiğini ifade etmek istiyoruz."

DÖRT KEZ İŞLEM YAPILMIŞ

İzmir Valisi Mustafa Toprak, esnaf tarafından dövüldüğü iddia edilen 14 yaşındaki Ahmet E.'nin sokaklarda yanında refakatçısı olmadan dolaşırken üç kez polis tarafından bulunup, ailesine teslim edildiğini, bir kez de dilencilik yaptığı için hakkında işlem yapıldığını açıkladı.

Suriyeli çocuğun dilencilik yaparken alındığında, Yetiştirme Yurdu'na yerleştirildiğini belirten Vali Toprak, daha sonra ailesinin isteği üzerine, yine aileye verildiğini bildirdi. Vali Toprak, basın mensuplarının dayak yiyen Suriyeli çocuğun dilencilik yaptığı gerekçesiyle mi dövüldüğünü sorusu üzerine de şunları söyledi:

"Dilencilik yapıyorsa da ona yaklaşma modelinin, tarzının bu olmadığını ifade etmek istiyorum. Devletimizin koymuş olduğu kurallar, tebliğler, genelgeler çerçevesinde dilencilik yapanları zabıta, emniyet görevlileri toparlıyorlar. Onlara ve ailelerine bir daha bunu yapmamaları gerektiğini söylüyorlar. Uyarının mükerrer olması halinde geri gönderme merkezlerine gönderiyorlar. Yanlış bir fiili kabul etmek İzmir halkı adına bu yanlış görüntünün var edilmesini kabul etmek mümkün değil."

Tercüman ve uzman nezaretinde ifade veren Ahmet E.'nin yetiştirme yurduna mı, ailesine mi teslim edileceğine Cumhuriyet Savcısı'nın kararıyla belli olacağı kaydedildi.

BARO'DAN SUÇ DUYURUSU

İzmir Barosu'nun da olayla ilgili suç duyurusunda bulunduğu açıklandı. Baro Yönetim Kurulu adına yapılan yazılı açıklamada şu görüşlere yer verildi:

"İnsani koşullardan yoksun bir şekilde yaşam mücadelesi veren ve her türlü istismara açık durumda yaşayan Suriyeli mülteciler ve özellikle çocuklar unutulmamalıdır ki hayatta kalma umuduyla ülkemize sığınan ve yasalar gereği eşit bireylerdir. Basında yer alan habere konu mağdur Suriyeli çocukla ilgili olarak suç ihbarında bulunan İzmir Barosu Başkanlığı sorunun tarafı olan tüm kurum ve kuruluşları görevlerinin gereğini yerine getirmeye çağırarak mağduriyetlerin önlenmesi ve benzer olayların yaşanmaması için var gücüyle çaba harcamaktadır. Suriye'deki gelişmeler Türkiye'ye mülteci akışının artarak süreceğini göstermektedir. Bu nedenle Türkiye'nin bu duruma uygun insani mekanizmaları acilen oluşturması gerekmektedir. Bu amaçla; özellikle kamplar dışında yaşayan Suriyeli mültecilerin bulunduğu illerde valilikler bünyesinde oluşturulan kayıt masalarında, demografik veriler ve temel ihtiyaçlarının tespitleri yapılarak tüm Suriyeli sığınmacılara sağlık hizmetleri, eğitim hizmeti, sosyal desteklerden yararlanma ve mülteci hukuku açısından hakları konusunda bilgilendirme yapılmalı, çocukların sokakta para toplaması ve çalıştırılmasının önüne geçmek için eğitim hakkı, sığınma hakkı, sağlık hakkı, her türlü kötü muameleden korunma hakkı güvence altına alınmalıdır."

Kaynak: DHA

    :

    :

    :

    :

    "Esnafın dövdüğü Suriyeli çocuk için soruşturma" hakkında Tweetler

    DİĞER GÜNDEM HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete