Çanakkale Şahinli Köyü'nde suları kirleten maden şirketine karşı, köylüler direniyor. Birleşik Haziran Hareketi de bugünkü eylemde köylülerin yanındaydı.
Çanakkale’nin Lapseki İlçesine bağlı Şahinli Köyü’nde yıllar önce yapımına başlanan maden sondaj çalışması çalışması sırasında içme suyuna zarar verildiğini söyleyen köylüler, sularının çamur şeklinde aktığını ve bir süre sonra tamamen kesildiğini belirtmişti. Bunun üzerine Çanakkale Belediyesi, köylülerin talebiyle köye tankerlerle içme ve kullanma suyu göndermişti.
2011 yılında Vali Güngör Azim Tuna ve milletvekilleri, birlikte maden sondaj çalışmaları sırasında Şahinli köyünde incelemelerde bulunmuştu.
Çanakkale Çevre Platformunun bu Pazartesi günü köye gerçekleştirtiği ziyarette bir açıklama yapıldı.
Açıklamada;
Yaklaşık üç yıl önce aynı şekilde bu sahnenin planlandığını, o zamanda köylüye ve kamuoyuna söylenenlerin doğru olmadığı şuan daha net bir şekilde ortada olduğu, o zaman düşünülen projenin kat kat üstünde bir proje ile karşı karşıya olduklarını ve işletmelerinde siyanür kullanacağı bilinmektedir.
Kirletilecek suyun çok fazla olduğu, başta Şahinli köyü olmak üzere yöredeki çeşmelerden ve kaynaklardan bulanık su akmıştır.Bu durum Çanakkale Çevre Platformu gözetiminde Milletvekili Mehmet
Daniş tarafından da belgelenmiştir.Kaymakamlığın olaya el koyması ile köylülerin yardım çığlıkları ile hem Çanakkale Belediyesi hemde Lapseki Belediyesi günlerce köye içme suyu taşımıştır. Şuan köy çeşmelerinden su içilmemektedir.
Bununla birlikte Bayramdere Barajı ve Umurbey Barajı vahşi madencilik için kurulmamıştırlar’’ denildi.
ÇED TOPLANTISI
Kapıların çift taraflı tutulduğu kahvede, maden şirketinin arka kapıdan kendi adamlarını içeriye aldığı görüldü. Bunun üzerine Çevre Platformu ÇED toplantısını tanımayarak köy alanında bir açıklama yaptı.