Emre ERCİŞ | KARŞI GAZETE ÖZEL
Dönemin Başbakan’ı Recep Tayyip Erdoğan’a yakın olup, Gübre fabrikaları Anonim Şirketi üzerinden İran’daki bir gübre fabrikasına ortak yapıldığı öne sürülen isimler ortaya çıktı.
"DEVLET SIRRI" DENİLEREK ÜZERİ ÖRTÜLDÜ
Gübre Fabrikaları Anonim Şirketi Gübretaş 2008’de İran’da özelleştirilen Razi isimli bir gübre fabrikasını 656 milyon dolara satın aldı.
Ancak Gübretaş yüzde 47 hisseye sahip olurken, yüzde 23’91’lik hisse ihaleden kısa bir süre önce kurulan bir firmaya, yüzde 11.95’lik hisse ise batık bir şirkete, üstelik hiçbir sermaye katkısı olmadan verildi. Hissenin toplam 16.68’lik bölümünün de bir İranlı şirket ve Razi çalışanları arasında paylaştırıldı.
Bu alış-verişin peşine düşen dönemin MHP Genel Başkan Yardımcısı, Yozgat Milletvekili Mehmet Ekici, önce özellikle sermayesiz ortak yapılan firmalarla ilgili olarak Tarım Bakanı Mehdi Eker’e çeşitli sorular yöneltti. “Devlet sırrı” olduğu gerekçesiyle cevap alamayınca da konuyu Meclis Genel Kurulu’na oradan da Çankaya’ya taşıdı fakat sonuç alamadı.
GÜBRETAŞ’DA ACEM OYUNU
2008 Yılında İran tarafından özelleştirilen Razi Petrol Kimya isimli bir firmayı, 656 milyon dolara GÜBRETAŞ satın almıştı.
Kamuoyuna, Türk sermayesinin yurt dışına bir seferde yaptığı en büyük ikinci yatırım olarak yansıyan bu alış-verişi, geçtiğimiz günlerde takipsizlik kararı verilen 2011/762 nolu Selam Tevhid Kudüs Ordusu Örgütü üyelerinin organize ettiği ortaya çıktı.
Kamuoyundan sır gibi saklan ve 2011/762 nolu Selam Tevhid Kudüs Ordusu Örgütü soruşturmasına ait olan 106 klasörlük dosyalarda, İran ajanı olduğu iddia edilen şahıslar, bu süreci yakinen takip ederek organize ediyor.
BANKALARDAN YÜKSEK KREDİ KULLANDIRILDI
GÜBRETAŞ, İran devleti tarafından özelleştirilen Razi Petrol Kimya isimli şirketi satın almadan önce ASYAGAZ isimli naylon bir şirket kurarak, iflasın eşiğinde olan TABOSAN şirketini satın aldı.
ASYAGAZ tarafından satın alınan TABOSAN isimli şirkete, İranlı Mahmut Fereci ortak olarak alınarak, Vakıfbank ile Halkbankası’ndan, yüksek miktarda kredi alındı.
Vakıfbank ile Halkbankası’ndan alınan bu kredilerden sonra GÜBRETAŞ, İran devleti tarafından özelleştirilen Razi Petrol Kimya isimli şirketi satın aldı.
RAZİ, 656 MİLYON DOLARA DEĞİL, 1 MİLYAR DOLAR’A ALINMIŞ
GÜBRETAŞ tarafından 656 milyon dolara satın alındığı açıklanan Razi Petrol Kimya isimli şirket, meğer 656 milyon dolara değil 1 Milyar dolara satın alınmış.
Karşı Gazete’nin ulaştığı 106 klasörlük dosyalarda yer alan iddiaya göre, Hakkı Selçuk Şanlı ile koordineli hareket eden GÜBRETAŞ Genel müdürü Osman Balta’nın verdiği bilgilere göre, Razi isimli şirket 900 milyon dolar borç ile toplamda 1 milyar dolara satın alınıyor.
RAZİ’NİN ALIMINI ŞANLI YÖNETTİ
2011/762 nolu Selam Tevhid soruşturmasına yönelik hazırlanan 106 klasörlük dosyalardaki iddiaya göre, GÜBRETAŞ tarafından satın alınan Razi Petrol Kimya isimli şirketin alış sürecini bizzat Hakkı Selçuk Şanlı yönetiyor.
Şirketin alımına yönelik İran Devrim Muhafızları Generallerinden Sayed Ali Ekber Mir Vekili’ye adım adım rapor hazırlayan Şanlı, Cihat Bağdat isimli bir şahsın, süreci yakından takip ettiğini belirtiyor.
Soruşturma kapsamında hazırlanan dosyada yer alan bilgilere göre Bağdat, Mehmet Koca ve Osman Balta isimli şahısları da sürekli Şanlı’ya yönlendiriyor.
İHSAN ARSLAN İLE HAKKI SELÇUK ŞANLI ORTAKLIĞI
Kamuoyundan sır gibi saklanan 106 klasörlük Selam Tevhid dosyalarındaki ilginç bilgilerden birisi de, Uğur Mumcu, Bahriye Üçok, Muammer Aksoy ve Ahmet Taner Kışlalı gibi aydınları katleden Selam Tevhid Örgütü’nün üyesi Hakkı Selçuk Şanlı ile İhsan Arslan’ın ortaklığı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Başbakanlık döneminde danışmanı olan Mücahit Arslan’ın babası ve aynı zamanda AKP’nin kurucu kadrosundan olan İhsan Arslan ile Şanlı’nın ortak olduğu şirket ise ASYAGAZ.
106 klasörlük dosyalarda yer alan bilgilere göre ASYAGAZ’ın %17 hissesi İhsan Arslan’a %7 hissesi ise Hakkı Selçuk Şanlı’ya ait.
Arslan’ın, Varlık Yasası çıkmadan ASYAGAZ’da bulunan %17 hissesini satmak için uğraştığı ve bu satıştan Şanlı ve Mir Vekili’nin rahatsız oldukları da kayıtlara geçen önemli bilgiler arasında yer alırken, bir dönem Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ev sahibi olan ve adı Selam Tevhid soruşturma dosyasında zanlılar arasında geçen eski AKP Ankara Milletvekili Faruk Koca’nın da, bu işlerden haberdar olduğu belirtilmekte.
MHP’NİN TÜM ÇABALARINA RAĞMEN DOSYA SÜMENALTI EDİLDİ
20. Dönem Ankara, 23. Dönem Yozgat Milletvekili Mehmet Ekici, GÜBRETAŞ’ın satın aldığı Rıza Petrol Kimya şirketine yönelik Tarım Bakanı Mehdi Eker’e soru önergesi vermişti.
Ekici’nin bu önergesine “Devlet Sırrı” gerekçesiyle bilgi verilmedi. Bunun üzerine Ekici’nin hazırladığı, altına 20 MHP Milletvekilinin de imza attığı “Gübre Dosyası”, MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural aracılığıyla Çankaya Köşkü’ne gönderildi.
Dosyada, yolsuzluk iddiaları, belgeleriyle anlatılıyor, Tarım Bakanı Eker şikayet ediliyor ve dönemin Cumhurbaşkanı Gül’ün, Devlet Denetleme Kurulu’nu devreye sokması isteniyordu.
Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu Başkanı Cemal Boyalı imzasıyla (Sayı B.01.0.DDK-83-505, tarih 25 Ağustos 2010) gönderilen mektupta şöyle denildi:
“Tarım ve Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği ile ilgili olarak Sayın Cumhurbaşkanımıza gönderilen dilekçeniz ve ekleri, adı geçen Merkez Birliği’nin kooperatif statüsünde bulunuşu ve özel hukuk hükümlerine tabi olması nedeniyle Anayasa’nın 108. maddesi uyarınca Devlet Denetleme Kurulu tarafından incelenememekle birlikte, bahse konu hususlar 1581 sayılı Tarım Kredi Kooperatifleri ve Birlikleri Kanunu’nun Ek 2. maddesi uyarınca, incelenmesini teminen Tarım ve Köyişleri Bakanlığına gönderilmiştir. Bilgilerine arz ederim.”
Özetle Çankaya Köşkü, bu incelemeyi yapma yetkileri olmadığını bildirip, dosyayı da kendisine şikayet edilen Tarım Bakanlığı’na paslamış, bir daha dosyadan haber alınamamıştı.
Emre ERCİŞ | KARSIGAZETE.COM