Doğum borçlanmasına ihtiyaç var mı?

Sosyal Güvenlik Uzmanımız Cengiz Kılıç sosyal güvenlik sistemi, SGK, Bağ-kur, Emekli Sandığı ile ilgili merak ettiklerinizi yanıtlıyor.
SSK hizmetlerinizi kurumunuza bildirin
 
SORU: Doğum tarihim 2 Eylül 1974. 6 Ocak 1997 tarihinden itibaren bir yılda üç ay fiili hizmet süresi zammı uygulanan devlet memuru olarak görev yapmaktayım. Bununla birlikte 2 Kasım 1992 tarihinden başlayarak 30 gün SSK primim bulunmaktadır. Ne zaman emekli olabileceğimi, SSK hizmetimi de Emekli Sandığı'na aktarmanın bir faydası olup olmayacağını öğrenmek istiyorum.
CEVAP: Emekli Sandığı’ndan emeklilik için 25 yıl fiili hizmet ve 55 yaş şartlarına tabisiniz ve fiili hizmet zammı süreleriniz de emeklilik yaşınızdan düşülecektir. Mesela bugüne kadarki hak kazandığınız yaklaşık 4 yıl fiili hizmet zammı sürenizin emeklilik yaşınızdan düşülmesi neticesinde emeklilik yaşınız 51 olur. Bundan sonra hak kazanacağınız fiili hizmet zammı süreleriniz de emeklilik yaşınızdan düşülmeye devam edilecektir. Askerliğinizi belirtmemişsiniz. Askerlik süreniz 14 aydan fazla ise 14 ay askerlik borçlanması ile bir yıl erken emekli olursunuz. SSK hizmetlerinizi birleştirmenizin emeklilik yaşınıza bir yararı olmamakla birlikte emeklilik için gerekli fiili hizmet sürenize eklenecektir. Esasen SSK hizmetlerinizin emeklilik intibakınızda değerlendirilmesi zorunludur. Kurumunuz siz emekli oluncaya kadar herhangi bir şekilde SSK hizmetlerinizi öğrenince emeklilik intibakınızda zorunlu olarak değerlendirecektir. SSK hizmetlerinizi bildirmenizin bir zararı da olmayacağından bir an önce birleştirmenizde yarar var.
 
Eksik günlerinizi isteğe bağlo sigorta ile tamamlayabilirsiniz
 
SORU: Doğum tarihim 12 Aralık 1969. Sigorta başlangıcım 1 Mart 1990. Toplam 5020 gün primim var. Şu anda çalışmıyorum. Ne zaman emekli olabilirim?  Asiye YURTÇU
 
CEVAP: SSK’dan emeklilik için 20 yıl sigortalılık, 5375 gün prim ödeme ve 46 yaş şartlarına tabisiniz. Bundan sonra 355 gün daha prim ödeyerek prim gününüzü 5375 güne tamamlamış olmak şartıyla 46 yaşınızı olduracağınız 12 Aralık 2015 tarihinde emekli olabilirsiniz. Emeklilik için eksik olan 355 gün primi çalışmaya başlamazsanız isterseniz isteğe bağlı sigorta ile de tamamlayabilirsiniz.
50 yaşı doldurmayı beklemeniz gerekiyor
 
SORU: 1987 SSK girişliyim. 1994’te Bağ-Kur’lu oldum. 15 yıl Bağ-Kur primimi eksiksiz yatırdım. 6111 sayılı Yasadan yararlanarak SSK’ya geçtim. Kasım 2014’te 3,5 yıl SSK çalışmam doluyor. 1965 doğumluyum. 50 yaşı beklemem gerekiyor mu?  Mutlu ÖZGEN
 
CEVAP: SSK’dan emekli olmak 25 yıl sigortalılık, 5375 gün prim ödeme ve 50 yaş şartlarına tabisiniz. Prim gününüz tamam olmakla birlikte son yedi yıl çalışma içinde en fazla sigortalılık halinden emekli olma kuralına göre 1260 gün veya daha fazla SSK’ya prim ödedikten sonra 2015 yılında ay ve gün olarak da 50 yaşınızı dolduracağınız tarihi beklemeniz gerekiyor.

Eşinizin doğum borçlanmanıza ihtiyaç yok

 
SORU: Eşim 24 Şubat 1972 doğumlu. Sigortalı çalışmaya 1992 Kasım ayında başlamış. Liseye giderken 1988-1989 yıllarında staj yaptığı işyerinden sigortası da var. 1994 de evlendik ve 1997 de bir çocuğumuz dünyaya geldi. Eşimin toplam 6120 gün primi var. Size kafamızı karıştıran sorularımız olacak, çünkü herkes bir şey söylüyor, yorum yapıyor. 

1- Eşimin aylık bağlanarak emeklilik şartları nedir? 
2- Staj sigortası günleri emeklilik prim gününe sayılmaz diyorlar doğru mu? Sigorta başlangıcına da mı sayılmaz?
3- Doğumdan birkaç ay önce ve sonrasında yaklaşık bir yıl çalışmadı, bu süreyi borçlanabilir miyiz, faydası olur mu, gerek var mı?

Latif KARAHAN

 
CEVAP: Sorularınıza maddeler halinde cevap verelim. 

1- Eşiniz SSK’dan emeklilik için 20 yıl sigortalılık, 5600 gün prim ödeme ve 49 yaş şartlarına tabi. Sigortalılık süresi ve prim günü de tamam olduğundan 49 yaşını dolduracağı 24 Şubat 2021 tarihinde aylık bağlanarak emekli olabilir. 

2- Staj sigortası emeklilik haklarının belirlenmesi için sigorta başlangıcı olarak da dikkate alınmıyor. Eşinizi emeklilik şartları uzun vadeli sigorta kollarına prim ödemeye başladığı 1992 yılı Kasım ayına göre belirleniyor. 

3- Eşinizin doğum nedeniyle boşta geçen sürelerini borçlanma hakkı bulunuyor. Ancak emeklilik için gerekli prim ödeme gün sayısı tamam olduğundan ayrıca doğum borçlanması yaparak prim gününe ihtiyacı yok. Kısaca doğum borçlanması yapmasına gerek yok.

 

    :

    :

    :

    :

    "Doğum borçlanmasına ihtiyaç var mı?" hakkında Tweetler

    DİĞER ÇALIŞMA HAYATI HABERLERİ