AKP iktidarı ile birlikte İsrail-Türkiye ilişkilerinde hem siyasette, hem de ekonomide altındönem yaşandı. Bu ilişkiden karlı çıkan İsrail oldu. İsrail’e yapılan ihracat 3 kat artarken, İsrail’den yapılan ithalat 4,5 kat arttı.
AKP’nin iktidara gelmesiyle birlikte Türkiye, İsrail’e “ayrıcalıklı ülke” muamelesi yaptı. AKP, Amerika’nın önerisi ile İsrail’le ilişkilere büyük önem verdi. Başbakan Erdoğan Suriye ve diğer komşu ülkelerin itirazına rağmen İsrail’e vermek istedi. Ancak gelen tepkiler üzerine Suriye sınırındaki mayınlı arazileri İsrail’e vermekten vazgeçmek zorunda kaldı.
TİCARİ İLİŞKİLER ARALIKSIZ DEVAM ETTİ
Bu arada, İsrail’in Türkiye’nin Irak ve Suriye sınırına yakın bölgelerde, Urfa’da, Musevi inancına göre “Vadedilmiş topraklar”da arazi almalarına hem destek verildi, hem de AKP’ye yakın işadamları tarafından aracılık yapıldı.
“Wan minute” olayı ve Mavi Marmara saldırısı ile ilişkiler görünüşte bitse de veriler ilişkilerin sürdüğünü gösteriyor. İsrail’le Cenevre başta olmak üzere çeşitli merkezlerde ikili görüşmeler yapılırken, ticari ilişkiler de aralıksız devam etti.
AKP'nin iktidara geldiği 2002 yılında İsrail'le 1 milyar 405 milyon dolar olan dış ticaret hacmi 2013 yılı sonunda 5 milyar 67 milyon dolara çıktı. Yüzde 360 oranında arttı.
İHRACAT 3, İTHALAT 4.5 KAT ARTTI
Yıllar itibarıyla incelediğimizde; Türkiye 2002 yılında İsrail'e 861 milyon dolarlık mal satarken bu rakam 2013'te 2.6 milyar dolara ulaştı. 2002'de İsrail'den sadece 544 milyon dolarlık mal ithal eden Türkiye, 2013'te 2.4 milyar dolarlık mal ithal etti. 2002 ile 2013 karşılaştırıldığında ihracat 3 kat artarken, ithalat ise 4,5 kat arttı.
İSRAİL’DEN İTHALATTA ARTIŞ SÜRÜYOR
2014 yılının ilk 5 ayına baktığımızda da İsrail'le olan dış ticaretin bir önceki yıla göre artışta olduğu görüldü. Ocak-Mayıs döneminde İsrail’den yapılan ithalattaki artış, ihracattaki artışın üstünde gerçekleşti. İhracattaki artış yüzde 27 olurken, ithalattaki artış yüzde 28 oldu. İsrail'den ithal edilen mal tutarı ilk 5 ayda 1.2 milyar doları buldu.
ERDOĞAN İLE İSRAİLLİ İŞADAMI OFER'İN GİZEMLİ İLİŞKİSİ
3 Haziran’da evinde ölü bulunan İsrailli işadamı Sami Ofer ile Başbakan Erdoğan arasında özel bir dostluk vardı. Ofer’in Erdoğan ile olan ilişkisi ise hep tartışma konusu oldu.
Başbakan Erdoğan, Galataport ihalesini ona vermek istiyordu. Ama yargı izin vermedi. 'İstanbul Shopping Fest'' açılışında yaptığı konuşmada, Galataport projesinden bahsederek yargının “önlerine bariyer” kurduğunu söyleyecek kadar ileri gitti.
Erdoğan-Ofer ilişkisi kamuoyunda tartışılmaya başlayınca, Sami Ofer ile görüştüğünü önce inkar etti. “Ofer’le ne Başbakanlıkta ne de başka bir yerde görüşmem olmadı” dedi. Ama daha sonra bir televizyon programında “Ofer ile ilk görüşmem Davos’ta oldu” diye ağzından kaçırdı.
Dönemin Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener daha sonra yaptığı açıklamalarda şunları söyledi: "Sayın Başbakan'ın Sami Ofer ile kaç kere görüştüğünü yeniden sormak lazım. O dönemde Başbakan Sami Ofer'i tanımadığını açıklamıştı. Ama durumun kamuoyuna yansıyacağı ile ilgili bir kanaat oluşunca iki kez görüştüğünü ifade etmişti. Buradan en azından şu anlaşılıyor; Sami Ofer ile Başbakan'ın hukuku genişmiş. Kardeşinin Ofer'in firmalarında çalıştığını söylemişti ki burada Başbakan'ın vazgeçemeyeceği bağlantıların kurulmamış olmasını umut ederim."
Başbakan Erdoğan birçok yerde yaptığı konuşmalardı, İsrailli işadamı Sami Ofer’in aldığı ihalelerin yargı tarafından engellenmesine tepki gösterdi. (EDK)