Çayan Birben davasında Adli Tıp raporu: Biber gazı ölümcüldür

4 yıl önce "sıkmayın, astım hastasıyım' dediği halde polisin sıktığı biber gazı sonucu yaşamını yitiren Çayan Biber davasında mahkemenin istediği rapor Adli Tıp'tan geldi.
Yalova’da, “Sıkmayın, hastayım” dediği halde polisin sıktığı biber gazı sonucu hayatını kaybeden Çayan Birben'e ilişkin davanın ikinci duruşması davasına bugün Yalova Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam edilecek.

HAYATİ TEHLİKEYE NEDEN OLABİLİR


Çayan Birben adlı genç, dört yıl önce bir kavgayı ayırırken, “Astım hastasıyım, sıkmayın” dediği halde polisin sıktığı biber gazı spreyinden etkilenerek can verdi. Mahkemenin, gaz spreyinin öldürücü olup olmadığı yönündeki sorusu üzerine Adli Tıp Kurumu, bütün biber gazlı ölümlere örnek oluşturacak bir rapor gönderdi. Adli Tıp raporunda, gaz spreyinin içerdiği "Capsaicin" adlı kimyasalın özellikle astım hastalarına kapalı alanda ve yakın mesafeden sıkılması halinde belirgin etkilen gösterebileceği, “hastalığın mahiyet ve derecesine göre hayati tehlikeye neden olabileceği” vurgulandı.

Çayan Birben Davası’na bakan Yalova Ağır Ceza Mahkemesi, bu yılbaşında Adli Tıp Kurumu’na yazı yazarak, “biber gaz spreylerinin içeriklerinin ne olduğunu, insan sağlığına zararlı ve öldürücü etkiye sahip olup olmadıklarını, kişide önceden var olan rahatsızlıklara bağlı olarak ölüme neden olup olmayacağını” sordu. Yazıya ek olarak, iki biber gazı spreyi de incelenmek üzere kuruma gönderildi.

Adli Tıp Kurumu Başkanlığı Kimya İhtisas Dairesi Gıda ve Çeşitli Maddeler Şubesi’nin 23 Mart 2015 tarihli raporunda spreylerin ‘Capsaicin’ kimsayalı içerdiği ifade edildi. Adli Tıp Kurumu Beşinci İhtisas Kurulu’nun 6 Nisan 2015 tarihli raporunda ise Capsaicin’in “oleoresin capsicum” adlı bir tür biber ekstresi olduğu, kargaşa kontrol ajanı olarak emniyet tarafından kullanıldığı kaydedildi. Spreyin, üzerine sıkıldıkları kişilerde deri ve mukozalarında (salgı üreten iç tabaka) tahrişe, gözde tahriş, yanma ve yaşarmaya, laringospazma (gırtlakta kasılma), baş ağrısına ve kusmaya neden olabileceği” belirtildi. Bu bulguların astım, kardiyovasküler sistem hastalığı (kalp ve damar hastalıkları )gibi durumlarda özellikle kapalı ve yakın mesafelerden maruz kalındığı durumlarda daha belirgin olabileceği vurgulandı. Ayrıca, “kişinin kendisinde mevcut olan hastalığının mahiyet ve derecesine göre hayati tehlikeye neden olabileceği oy birliği ile mütalâa olunur” denildi.

Birben Ailesi’nin avukatı Sabri Kuşkonmaz, bu rapora göre, sanık polislerin mahkum olması gerektiğini belirterek, “Bu rapor, net bir şekilde burada önceden bir rahatsızlık varsa spreyin ölümcül olacağını belirtiyor” dedi.  

Kaynak: Radikal / İsmail Saymaz

    :

    :

    :

    :

    "Çayan Birben davasında Adli Tıp raporu: Biber gazı ölümcüldür" hakkında Tweetler

    DİĞER GÜNDEM HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete